Interferente.ro Sanatate Naturiste Mierea de albine falsificare defecte si remedii

Sâmbătă, 17 August 2013 06:50

Mierea de albine - falsificare, defecte si remedii

 

Intr-un alt articol am vorbim despre mierea de albine, o adevarata sursa de energie, un produs apicol de mare valoare in alimentatia omului. In comert o gasim in diferite forme de prezentare (miere poliflora, miere monoflora, miere in faguri, miere cu polen, miere cu laptisor de matca, etc.). Fiti atenti atunci cand cumparati mierea de albine, deoarece putem vorbi de numeroase defecte ale mierii de albine, precum si despre fasificarea mierii de albine.

 

Unii producatori inlocuiesc produsele apicole naturale cu produse prelucrate, artificiale sau falsificate. De ce? Probabil doresc sa realizeze produse cu un pret de desfacere accesibil pentru buzunarul oricui, iar profitul lor sa fie cat mai mare. Pentru a fi siguri ca beneficiem de calitatile exceptionale ale mierii trebuie sa fim siguri ca dispunem de o  miere de calitate, nefalsificata.

 

Iata cateva din aceste defecte ale mierii de albine, precum si remedii.

1. Pentru inceput, ne vom referi la mierea cu impuritati. Acestea provin din fragmentele de ciara, resturile de cadavre de albine sau alte particule inerte. De obicei, aceste mici impuritati apar in urma procesului de obtinere si purificare a mierii. In general, impuritatile organixe se aduna la suprafata, iar cele minerale cad la fund.

Pentru a remedia acest defect, producatorii vor acorda o atentia mai mare la tehnologia de obtinere si purificare a mierii de albine, respectiv, vor asigura fie decantarea, fie filtrarea.

 

2. Mierea apoasa este un defect care rezulta fie din faguri necapaciti, fie prin depozitare, fie in procesul de depozitare. Pentru a evita aceasta situatie si a remedia problema, producatorii trebuie sa asigure repede valorificarea sau reconditionarea, printr-un amestec cu o miere de umiditate redusa. In final, in produsul apicol apa nu trebuie sa depaseasca 20%.

 

3. Mierea caramelizata este un defect care rezulta in urma reconditionarii prin incalzire la temperaturi ridicate. In acest caz, se pot sesiza probleme atat la culoare, cat si la gust, prin inactivarea enzimelor si formarea de hidroximetilfurfurol (HMF). Acest tip de miere se valorifica la o calitatea inferioara, corespunzatoare gradului de depreciere.

 

4. Nu in ultimul rand, ne vom referi la mierea cristalizata. Aceasta pare sa fie un defect relativ, deoarece nu afecteaza total, ci doar unele insusiri ale produsului. Ne referim la: culoare, consistenta, vascozitate, etc. In functe de intensitatea fenomenului, se pot intalni urmatoarele: inceput de cristalizare, cristalizare partiala, cristalizare in masa si cristalizare in bloc, cu separarea unei parti lichide.

In principiu, orice miere dupa un anumit timp de pastrare, cristalizeaza. Cele mai rezistente la cristalizare s-au dovedit a fi mierea de salcam si de mana. Cristalizarea cea mai rapida se produce la mierea de rapita, floarea soarelui si la cea de tei, care uneori poate cristaliza si in faguri, daca extractia intarzie.

 

Mierea artificiala, falsificata se deosebeste de cea naturala prin aroma mai slaba, prin lipsa enzimelor, vitaminelor si a polenului. Pe scurt, atunci cand vorbim despre falsificarea mierii de albine, ne referim in principiu, la urmatoarele:

1. Falsificari pentru corectarea gustului:

·        substante indulcitoare zaharate (zahar alimentar, zahar invertit artificial, glucoza industriala sau melasa);

·        substante indulcitoare sintetice (zaharina, dulcina, sorbitol, glicerina).

 

2. Falsificari pentru corectarea consistentei (amidon, gelatina, clei, substante pectice, gume).

 

3. Alte modalitati de falsificare:

·        pentru corectarea culorii (caramel, culori de anilina);

·        pentru a bloca fermentatia (acid salicilic, acid benzoic);

·        pentru a neutraliza aciditatea (bicarbonat de sodiu, carbonat de potasiu, hidroxid de sodiu);

·        pentru corectarea sedimentului (polen de flori recoltat manual, polen recoltat de albine - pastura);

·        pentru a corecta echipamentul enzimatic (dimalt sau alte extracte din culturi de drojdii).

 

Putem, in acelasi timp, sa vorbim despre o falsificare indirecta a mierii de albine. In acest caz, mierea de albine este hranita cu sirop de zahar. In acest fel, mierea nu are valoarea biologica a mierii naturale.

Afla mai multe despre beneficiile mierii de albine asupra sanatatii organismului tau.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: