Marţi, 08 Ianuarie 2013 04:00 |
Microorganismele, inamici sau prieteni?Microorganismele sunt, dupa cum se stie, organisme microscopice, de obicei unicelulare. Microorganismele sunt peste tot, iar principalele microorganisme sunt virusii, parazitii, ciupercile, bacteriile. Notiunea de “microb” a fost introdusa de Sedillot (l878), cu sensul ei stiintific: micro + bios = viata scurta. Termenul s-a pastrat si a dat numele domeniului: microbiologie. Sa vedem insa, microorganismele ne sunt inamici, dusmani sau prieteni?Toata lumea are o profunda repulsie fata de microbi. Vedem in ei, adeseori, doar nenorocirea si, din aceasta cauza, credem ca singura masura buna este sa-i starpim sau cel putin sa-i facem inofensivi. Istoria medicinii consemneaza epidemii groaznice de ciuma, care in secolul al XIV-lea a ucis nu mai putin de jumatate din populatia Europei. In fata leprei, boala contagioasa, s-au instituit de foarte multa vreme, de pe vremea faraonului Menhotep I sau a regelui babilonian Hamurabi, aspre masuri de carantina. Alaturi de alte fiinte generatoare de viroze sau tumori, bacteriile au asaltat necontenit organismele macroscopice. Streptococii, stafilococii, pneumococii, microorganismele care dau toxiinfectii alimentare, holera, malaria, bacilii tuberculozei, etc. au fost clasati ca inamici efectivi sau potentiali. Rand pe rand, insa, pe masura progresului stiintific, acesti “razboinici” care, in unele perioade, erau socotiti de neinvins au fost, prin diferite metode, eradicate sau distrusi in mod controlat.Dar nu toti microbii ne sunt inamici. Multi, foartte multi, ne sunt extrem de folositori. Daca n-ar fi microbii, n-ar avea loc procesele de nitrificare si denitrificare din sol, nu s-ar putea vorbi de potentialul productiv al pamanturilor cultivate. Daca n-ar fi micoorganismele (Lacto bacterium) nu am avea laptele prins, iaurtul, branzeturile fermentate. Drojdiile ne procura alcoolurile extrase din fructele fermentate. Majoritatea antibioticelor, precum si o serie de vitamine (in special din grupul B) sunt obtinute cu ajutorul acestor minuscule organisme. La regasim si la epurarea apelor si la extragerea titeiului din sondele “epuizate”, precum si in actiunile de biodegradare a detergentilor sau a altor substante pesticide. S-a demonstrat, totodata, ca microorganismele pot fi utilizate si pentru generarea industriala a hidrogenului din apa, cu ajutorul energiei luminii.Noi tehnologii, ale caror unelte de lucru sunt microorganismele, intra in uzul curent sau sunt gata sa iasa pe poarta laboratoarelor spre marea productie. Genetica a permis patrunderea in universal cromozomial si manipularea genomului, a informatiei genetice. S-au dezvoltat biologia moleculara si ingineria genetica.Oamenii de stiinta realizeaza azi ceea ce pana acum parea de domeniul imposibilului, al fantasticului. Sinteza artificiala a genelor, manipularile genetice permit obtinerea unor rezultate spectaculoase, a unei eficiente nebanuite. Galactozemia, boala provocata de lipsa unei enzime (galactozidaza), de exemplu, este posibil de corectat pe calea unui transfer de gene, cu ajutorul unor bacterii (E. coli). A fost realizat, de asemenea, transferal genelor care determina sinteza ovalbuminei (proteina din oul de gaina), sinteza insulinei (hormon uman), a somatostatinei (hormon de crestere), a interferonului (substanta cu proprietati nutritive si anticancerigene). Terapia genica se afla in plin avant.Pentru agricultura sunt puse la lucru bacteriile fixatoare de azot. S-a reusit trasferul general care fizeaza azotul atmosferic la microorganisme care n-au aceasta capacitate. Se vor putea realiza, astfel, simbioze artificiale nu numai pentru leguminoase, ci si pentru cereale.Paleta cercetarilor este larga. Apar noi si noi trasferuri reusite de gene utile la culturi microbiene, se sintetizeaza gene artificiale. Se obtin noi si noi enzime si alte substante (inclusive aminoacizi) cu proprietati specifice. Nu suprinde evolutia, nu suprinde cam prin utilizarea unei enzime obtinute in acest mod, este posibil sa se transforme amidonul din cartof in zahar. Cercatatorii afirma ca se pot obtine bacterii modificate, capabile sa realizeze orice sinteza organica, cu consumuri energetice minime, ieftin si fara poluare. Dovada au facut-o si specialistii japonezi, care au obtinut o cultura microbiana manipulata genetic, in stare sa produca, la un cost extrem de mic … matase naturala.Prin stiinta, omul va reusi nu numai sa se apere de microbi, sa-i distruga, ci si sa-i puna la lucru in favoarea sa. Microbiologia, ingineria genetica se dovedesc, pe zi ce trece, mijloace dintre cele mai eficiente de invingere a bolilor, foametei, crizei energetice si poluarii, de ridicare pe o treapta superioara a calitatii vietii umane.
Newer news items:
Older news items:
|

Imparatul Maximin Tracul Barocul roman Maximin Tracul O teribila notorietate castiga in Roma epocii Dominatului un barbar, Maximin, originar dintr-un sat “intr-o regiune dintre cele mai departate si pe jumatate salbatica a...
Read more
Sarbatoarea de Florii 2014 Sarbatoarea de Florii, praznic imparatesc, va fi celebrata de crestini in acest an, pe 13 aprilie 2014. Este momentul intrarii triumfale a lui Iisus in Ierasulim, intampinat...
Read moreArta cititului in palma Pentru o exemplificare a generalitatilor de mai sus, un specialist cu frumoase studii in arta cititului in palma, pe baza imaginii alaturate, a dat urmatoarea analiza pentru...
Read more
Ceaiuri pentru afectiuni ale organelor respiratorii Sanatatea noastra depinde de actul respirator, calitatea aerului inspirat si preventia in actiunea factorilor de risc si a efectelor acestora. Evident, aparatul respirator...
Read more
Misterele lumii - Insula Pastelui - Rongo-rongo Rongo-rongo (sau rongorongo) denumeste un sistem de glife descoperit in secolul al XIX-lea pe Insula Pastelui (Rapa Nui) si care alcatuieste ceea ce pare...
Read more
Lupta eroic romane Va oferim spre lectura poezia “Lupta eroic, romane!” scrisa de Eglantina Daschievici. Dumnezeu, Tu esti suprema lege, Indura-Te de neamul romanesc. Lanturile sclaviei sa se dezlege, Redand o viata...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera S Calitati: Imprima o atitudine instinctiva si incordata. Cei al caror prenume incepe cu S au sentimente puternice si ambitii inalte. Sunt ageri, patrunzatori, intuitivi si imaginativi....
Read more
Horoscop Balanta martie 2017 Afla horoscop Balanta martie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2017 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Octombrie - luna de toamna Dupa cum arata si numele lui popular (Brumarel), octombrie e luna primelor brume, semn ca iarna o porneste la drum. Ziua s-a micsorat, noaptea...
Read more
Copii din lumea toata Un cantec dedicat tuturor copiilor de lume, un cantec foarte potrivit si pentru ziua de 1 Iunie – Ziua Internationala a copiilor. Copii din lumea toata, De peste...
Read more
Horoscop Taur octombrie 2013 Afla horoscop Taur octombrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2013 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Artistul Charles Spencer Chaplin Caz unic in istoria cinematografului, Chaplin (1889-1977) este recunoscut unanim un geniu al artei a saptea. Elie Faure il compara cu Shakespeare, James Agee il scoate “la...
Read more
22 martie - Ziua Mondiala a Apei Apa ... „Tu esti nu numai necesara vietii, ci esti insasi viata; bogatie fara seama pe pamant, tu cea mai delicata, tu, cea mai...
Read more
Excesul si carenta de vitamine in organism Vitaminele sunt absolut necesare pentru crestere si dezvoltare, insa trebuie pastrat un echilibru in alimentatie si stilul de viata sanatos. Organismul are nevoie zilnic...
Read more
Consideratii psihologice privind hemodializa, dializa, rinichiul artificial Hemodializa implica importante fustrari de ordin alimentar, sexual, profesional si social. Avand in vedere ca de cele mai multe ori pacientul mananca impreuna cu ceilalti...
Read more
Centenarul Romaniei Celebram 100 de ani de la marele eveniment istoric al anului 1918 - Marea Unire, desavarsirea statului national roman. Se cuvine respect si apreciere pentru istorie si infaptuitorii...
Read more