Interferente.ro Turism Strainatate Mica Roma din Trier Germania

Joi, 03 Iulie 2014 01:09

„Mica Roma” din Trier Germania

„Inainte de Roma a existat Trierul ...”, asa spune legenda.

mica roma din trier germaniaRomanii au fondat acest oras german – cel mai vechi, azi, situat, in Germania, la 10 km de granita cu Luxemburgul – in anul 15 i.e.n., in plina vale a Mosellei, si i-au dat numele de Augusta Treverorum. In anul 117 e.n., este atestat drept capitala a provinciei Belgica Prima si sediu al principalului colector de impozite. Devine, apoi, resedinta imperiala. Nu mai putin de sase imparat romani au folosit Augusta Treverorum ca resedinta temporara. Orasul Trier din Germania se bucura de o remarcabila importanta politica, de o bogata viata culturala si de un intens negot.

Monumentele grandioase pastrate in oras, vorbesc despre trecerea si asezarea romanilor in valea Mosellei. Numeroasele vestigii expuse in muzeul regional si in cel episcopal sunt dovezi de netagaduit ale unei indelungate si temeinice civilizatii romane pe aceste meleaguri.

Dominatiei romane i-au urmat alte stratificari istorice. Astfel, intre anii 500 si 1500, s-au ridicat, in proximitatea monumentelor antice, biserici greco-romane si gotice, manastiri si fundatii de cult, ulterior case ale burgheziei instarite. Imparati si papi obisnuiau sa faca vizite la „Sancta Treviris”, devenit scaun episcopal si sediu al printilor electori, fiind uimiti, probabil, de ineditul asezarii intemeiate de legiunile romane.

Secolele care au urmat au imbogatit Trier-ul cu constructii universitare, resedinte particulare, biserici si manastiri, construite in stilul Renasterii, barocului, rococoului. In secolul al XIX-lea, clasicismul si-a pus amprenta pe cateva cladiri remarcabile. Trier-ul consemneaza, in 1818, nasterea unui om a carui opera capitala avea sa transforme lumea – Karl Marx. Alaturi de casa natala, trevirezii au inaltat in memoria sa un complex „Karl-Marx Haus”, care contine mai multe sectiuni: una dedicata documentelor si fotografiilor privind viata si opera sa; o empozitie ce etaleaza editiile rare si vchi ale operei sale in toate limbile; o biblioteca densa si un cabinet pentru studiu si mese rotunde.

„Sieh zu Dich” – priveste in jurul tau – este numele unei stradute din cetrul orasului. O adevarata invitatie la a contempla cum coexista, pe o arie extrem de redusa, edificii din toate epocile arhitectonice europene, de la Roma antica pana in zilele noastre. O chintesenta plasata intr-un decor natural de o neasemuita frumusete, udat de meandrele Mosellei, ce descinde din Franta si Luxemburg, agrementat de dealurile cu intinse culturi viticole si padurile ce urca spre regiunile muntoase Hunsruck si Eifel.

Nucleul primar al orasului, piata centrala sunt dominate de faimoasa Porta Nigra – un adevarat arc de triumf roman, innegrit si cimentat de vreme -, Basilica lui Constantin sau Palatul imperial – o cladire sobra, pastrata aproape intacta, ruinele Termelor imperiale, Amfiteatrul, Podul roman. Colectiile de antichitati ale muzeului regional sunt imbogatite cu piese foarte bine pastrate, intr-un sol prielnic. In perimetre inchise, arheologii isi continua dialogul cu mesterii de peste 2000 de ani.