Interferente.ro Turism Romania Memento la Vaslui file de istorie

Duminică, 15 Iunie 2014 11:05

Memento la Vaslui - file de istorie

Memento la Vaslui file de istorie centrul orasuluiIn Vaslui, oras asezat temeinic pe orbita dezvoltarii contemporane, calatorul sosit pentru prima oara va fi surprins placut de noile cvartaluri de locuinte si de curatenia strazilor. Chiar in centru se ridica siluetele palatului administrativ, Casa cetatii, Muzeul judetean, magazinul Universal, hotelul Racova si ale altor constructii edilitare cuprinse intr-un parametru gandit in relatie nemijlocita cu timpul oamenilor care beneficiaza de ele. In prelungirea centrului, spre sud-vest si spre nord – apar zonele de dezvoltare ale localitatii, marturie fireasca despre dezvoltarea localitatii. Istoria trecuta a Vasluiului se ingemaneaza – prin semnele ei – cu istoria zilelor noastre. De aceea, un popas cat de scurt aici e un prilej de memento pentru vremurile de odinioara. Ele ne sunt evocate de cateva monumente: Complexul arheologic “Curtile domnesti”, statuia lui Stefan cel Mare, Monumentul Independentei, bustul lui Mihail Kogalniceanu, busturile din parcul Copou, Casa Ghica, Palatul Mavrocordat, monumentul eroilor cazuti in razboiul antifascist. Dar cea mai intensa emotie o vom incerca la Mausoleul Penes Curcanul, situat pe strada Andrei Muresianu, in partea estica a cimitirului orasului.

Aici se afla, de fapt, un intreg ansamblu memorial din cadrul caruia se dinsting obeliscul si mormantul lui Constantin Turcanu, sergentul nemurit de Vasile Alecsandri.

Obeliscul centrul al ansamblului, la baza caruia se gaseste osuarul, este decorat cu benzi de frunze de stejar si cu un medalion cu insemne ale vitejiei. Zidul din spatele lui, de forma semicirculara, are imprimata in el, din loc in loc, casca ostaseasca si frunze de laur. Pe obeliscul de culoare alba sunt incrustate cuvintele: “In amintirea ostasilor cazuti de-a lungul veacurilor pentru intregirea neamului”.

Tot la baza obeliscului, in plan usor distantat, se afla piatra funerara a lui Constantin Turcanu, veteran din razboiul de neatarnare. Pe lespedea mormantului stau scrise, pentru eternitate, celebrele versuri ale poetului:
”Plecat-au nouu din Vaslui

Si cu sergentul zece

Si nu-i era, zau, nimanui

In piept inima rece.”

La capataiul lui Penes Curcanul, ca un omagiu adus sergentului si ca o amintire perpetua, stau pietrele-simbol ale celor noua soldati condusi de el pe campul de batalie: Zaharia Ion, Lazarescu Vesele, Ciuraru Petrache, Andrei Aftimescu Deleanu, Paciuca Petrea, Negut Ilie, Popa Vasile, Ciobanu Ioan, Chiriac Gh. Stamate. In preajma mormantului lui Penes Curcanul se vad si alte insemne memorabile cu numele eroilor trecute pe ele.

Monumentul de pe strada Andrei Muresianu din Vaslui, caruia localnicii au convenit sa-i spuna Mausoleul Penes Curcanul, o denumire evident simbolica, este un loc de reculegere si emotionanta evoare. El este opera sculptorului I. Scutari-Iasi. A fost executat in 1934, din initiativa generalului Rascanu, cu sprijnul societatii Cultul eroilor. Cunoasterea lui inseamna o obligatie se suflet a fiecaruia dintre noi, romanii, o dovada a dragostei pe care le-o datoram inaintasilor care s-au jertfit pentru independenta tarii.