Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Martisorul traditie si simbol

Joi, 05 Martie 2015 00:35

Martisorul - traditie si simbol

Martisorul traditie si simbolRomanii pastreaza traditia, iar de 1 martie poarta martisor. Datina punerii martisorului la gatul copiilor ori legat la piept e uzitata de foarte multi oameni.

De exemplu, in unele parti din Bucovina si mai cu seama din Moldova, Muntenia si Dobrogea, exista datina ca parintii sa lege la 1 martie copiilor sai cate o moneda de argint ori de aur la gata sau la mana.

Moneda aceasta, care e de regula atarnata de o cordea rosie ori de un gaitan compus din doua fire rasucite de matase rosie si alba, sau dintr-un fir e arnic rosu si unul de bumbac alba, sau din mai multe fire de argint si de aur, se numeste matisor, martigus si mart.

Scopul legarii sau punerii martisorului la gatul sau mainile copiilor este ca toti copiii carora si le-a pus sa-l poarte sa aiba noroc in decursul anului, sa fie deplin sanatosi si curati ca argintul cu venirea primaverii, si peste vara sa n-apuce de friguri. Punerea sau legarea martisorului se intampla de regula la 1 martie dis-de-dimineata, caci atunci zic ei ca se pateaza copii la ochi.

Unii copii poarta martisorul 12 zile la gat sau legat in piept, iar dupa aceea il leaga de ramura unui pom tanar. Si daca in acel an pomului ii merge bine, se crede ca si copilului ii va merge bine in viata.

Altii tin martisorul pana ce vad primul pom inflorit, si atunci il lasa pe ramurelele acelui pom, anume ca sa fie sanatosi si frumosi ca florile pomului respectiv.

Altii il poarta pana infloreste porumbarul si paducelul, si atunci, luandu-l, il pun pe un porumbar, respectiv pe un paducel.

Si iarasi altii il poarta pana cand sosesc berzele (cocostarcii), iar atunci il arunca dupa acestia, zicand:

Na-ti negretele,

Si da-mi albetele.

Chiar si romanii din Macedonia uziteaza aceasta datina a punerii martisorului la gatul copiilor, cu acea deosebire ca acolo nu se pune in ziua de 1 martie dimineata, ci in ajunul acestei zile.

In multe parti, si mai cu seama in Muntenia, este datina ca sa poarte martisor la gat sau la mana nu numai copiii cei mici, adica baietii si fetitele, ci si fetele de maritat, ba pana chiar si o seama de neveste tinere. Si aceasta o fac ele cu scop ca sa nu le arda si parleasca soarele, caci:

Cine poarta martisoare

Nu mai e parlit de soare,

ci ca sa li se conserve culoarea pielii pe fata in timpul verii, ca si in timpul iernii.

Pe la finele lunii lui martie insa unele dintre ele iau legatura martisorului si o pun pe trandafiri, iar moneda o dau pe vin, paine alba si cas, crezand ca fata care a purtat martisorul, facand aceasta, ii va fi fata alba ca si cqsul si rumena ca trandafirul si vinul.

Altele, din contra, in poarta pana ce incepe cucul a canta, sau pana ce infloreste porumbarul ori visinul, si atunci il arunca ca si copiii, pe ramurelele acestor pomi sau pana cand sosesc berzele si atunci, cum le vad, le arunca dupa acestea.

Insa cele mai multe cauta ca atunci cand il scot si si-l arunca, sa nu le vada soarele, caci vazandu-le, se innegresc.

Acestea sunt doar cateva din datinile si credintele romanilor in privinta martisorului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: