Interferente.ro Lifestyle Casa ta Mai multe recolte de legume de pe acelasi teren

Marţi, 29 Ianuarie 2013 18:04

Mai multe recolte de legume de pe acelasi teren

Gradina din jurul casei (chiar dintr-o curte de numai cativa metri patrati) poate fi cultivata intensiv, din primele zile ale primaverii si pana toamna tarziu, astfel incat sa se obtina cate doua sau trei randuri de legume si verdeturi de pe acelasi teren, fie in culturi succesive, fie intercalate. Pentru a obtine recolte cat mai bune e necesar ca pamantul sa fie bine lucrat si ingrasat.

A. Iata cateva exemple de plantare a unor culturi succesive: semanati inca din toamna salata, spanac, stevie sau ceapa si usturoi (pentru stufat). La inceputul iernii, acoperiti brazdele cu un strat de gunoi paios si frunze, gros de aproximativ 100 mm, care le apara de inghet. La inceputul primaverii, semanaturile de toamna vor creste repede, astfel incat in prima jumatate a lunii mai vor putea fi recoltate. In urma lor plantati rasaduri de tomate, ardei, vinete, iar printre acestea puteti semana marar si patrunjel pentru frunze; pe la jumatatea lunii aprilie puteti planta cartofi timpurii (incoltiti dinainte). Ei vor fi recoltati catre sfarsitul lunii iunie, in locul lor veti putea planta varza de toamna sau salata, spanac, ridichi de vara (de luna), verdeturi; la inceputul lunii aprilie semanati mazare verde timpurie, iar catre sfarsitul lui iunie puteti pune, in loc, varza de toamna; rasadurile de varza timpurie pot fi plantate inca de la inceputul lui aprilie, astfel incat varza sa poata fi recoltata in luna iulie. In urma ei semanati castraveti de toamna sau fasole, ori salata, ridichi de vara sau de iarna.

B. Exemple de culturi asociate sau intercalate: se seamana in randuri departate, de 350-400 mm, legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastranac. Apoi, intre aceste randuri, se traseaza santulete adanci de 15-20 mm, in care se seamana spanac, salata, ridichi de vara, marar sau patrunjel pentru frunze. Eventual salata poate fi plantata si sub forma de rasad, intre randuri, la distanta de 200 mm intre fire; la distanta de 700 mm plantati rasaduri de tomate timpurii. Aceastea vor creste repede, vor fi aracite si copilite, fara a forma tufe mari. Catre sfarsitul lunii iunie, intre tomate plantati, pe rand, tot la distanta de 700 mm, rasaduri de varza de toamna. Stiind ca frunzele inferioare ale tufelor de tomate se usuca in timpul verii, inseamna ca varza se bucura de la inceput de suficienta lumina si caldura. In septembrie indepartati complet vrejii de tomate, iar varza poate ramane in gradina pana in luna noiembrie. Important de retinut este si faptul ca varza cultivata astfel – intre tomate – este aparata de atacul omizilor, fiindca fluturii (din ouale carora ies omizi) fug de mirosul specific emanat de catre plantele rosiilor.

Unele din recomandarile facute aici sunt valabile si pentru culturi cu caracter practic, dar si ornamental, plasate in ladite (jardiniere) de metal, material plastic sau lemn, situate in balcoane sau loggii.


Newer news items:
Older news items: