Luni, 04 Iulie 2016 00:16 |
Laptele acidofil - aliment si medicament
Laptele ramane si azi unul dintre alimentele cele mai complete pe care le foloseste omul in hrana sa, datorita continutului in proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale – principii alimentare necesare vietii.
Astfel, in 100 ml lapte se gasesc:
· 3.5 g proteine (sub forma de lactalbumin, lactglobulina si caseina),
· 4.9 g lipide (sub forma de grasimi neutre si acizi grasi saturati),
· 4.9 g glucide (sub forma de lactoza), vitamine (A, B, B2, B6, PP, C, D),
· unele saruri (sodiu, potasiu, fosfor si calciu) in diferite cantitati.
Proteinele din lapte au o valoare nutritiva mare, datorita bogatiei lor in aminoacizi esentiali, adica a acelor componenti de baza ai proteinelor animale pe care omul nu si-i poate fabrica si de care are nevoie pentru constituirea propriilor sale proteine si enzime, lipsa prelungita a acestora din alimentatie putand duce la o serie de boli de nutritie.
Cu toate aceste calitati, deseori, laptele dulce nu poate fi tolerat de unii oameni, sanatosi sau bolnavi. Pentru acestia se indica laptele sub diverse forme, dintre care si laptele acidofil, care este preparat din lapte de vaca pasteurizat, insamantat cu Lactobacilus acidophylus.
Datorita enzimelor secretate de bacteria lactica, o parte din lactoza din lapte se transforma in acid lactic si cand aciditatea ajunge la un anumit indice (Ph = 4.6), caseina se precipita facand ca laptele sa-si piarda fluiditatea. Se formeaza astfel un coagul compact, care elimina foarte putin zer. Consistenta acestuia dupa agitare este ca aceea a smantanii.
Laptele acidofil este bine tolerat atat de copii cat si de adulti, chiar de catre aceia care prezentau anterior intoleranta la apte, fiind usor digerabil. Astfel, bolnavii de gastrita cronica anacida, care prezentau tulburari digestive la consumarea de lapte dulce, suporta foarte bine laptele acidofil, datorita faptului ca lactoza din laptele dulce – element laxativ – cand ajunge rapid in duoden, este retinuta de cheagul format in stomac de laptele acidofil. Precipitatul de lapte acidofil fiind format din grunji mici, foarte usor digerabili, activitatea hidropeptica redusa din gastrita anacida nu-i impiedica digestia.
Laptele acidofil se recomanda, de asemenea, bolnavilor cu spasm piloric sau duodenal si bolnavilor de colita cronica. Acest lapte excita secretia pancreasului (glanda cu deosebit rol in digestie), facilitand prin aceasta secretie digestia amidonului si rezorbtia din intestin a produsilor rezultati din digestie. Emulsia fina a grasimilor pe care le contine face sa fie indicat si in alimentatia batranilor.
Dar laptele acidofil mai are si un alt rol, deosebit de important, acela de a impiedica dezechilibrul microflorei intestinale in urma tratamentului cu antibiotice, de a o normaliza, in cazul cand acest dezechilibru s-a produs.
In intestinele omului traiesc in mod normal o serie de microbi saprofiti, care nu numai ca nu sunt daunatori dar, fara ei, viata nici nu ar fi posibila. Daca, dintr-un motiv oarecare, dictat de situatia bolnavului, se face un tratament cu antibiotice, armonia existenta intre acesti microbi se rupe, unii dezvoltandu-se, altii murind, ceea ce face ca organismul uman sa sufere.
Administrand bolnavului, insa, concomitent cu antibioticele respective, lapte acidofil, durerile abdominale difuze, diareea, balonarile, starea inexplicabila de rau – ce se observa uneori la acesti bolnavi – dispare complet, facand posibila continuarea tratamentului indicat.
Toate aceste considerente fac din laptele acidofil unul din alimentele cele mai complete, cel mai usor sigerabil, bogat in saruri si in vitamine. Avand in vedere caracterul sau protector, stimulant, imunizant, este indicat sa nu lipseasca din alimentatia copilului, adultului si varstnicului sanatos sau a suferinzilor de gastrite anacide, dischinezii, colite etc., precum si a celor carora li se administreaza antibiotice.
Consumandu-l, se vor preveni o serie de boli si se va mari vigoarea organismului atat de necesara fiecaruia dintre noi.
Newer news items:
Older news items:
|
Ghicitori despre fructe Să vă spun o ghicitoareDespre ceva de mâncare:Crude sau puse la fiertSe consumă ca desert,Le doreşte orişicine Că-s pline de vitamine. (Fructele)
Read moreGabriel Garcia Marquez - citate A fost ceva nou pentru mine. Nu cunoşteam vicleşugurile seducţiei şi veşnic îmi alesesem la întâmplare iubitele de o noapte, mai curând luându-mă după preţ decât...
Read moreCirese si visine - planse de colorat Ciresele si visinele sunt unele dintre cele mai asteptate fructe primavara. Ciresele au in compozitie peste 70% apa - exact la fel ca noi!,...
Read moreCleiul - spodiu si fabricarea cleiului Cleiul se prepara prin fierberea materiilor animale cum sunt: razaturi de piei, diferite membrane, oase, unghii, copite si alte ramasite. Amintim urmatoarele cleiuri:
Read moreCuratarea frigiderului si eliminarea mirosurilor urate Siguranta alimentara si igiena alimentelor este esentiala, asa incat frigiderul nostru trebuie sa fie foarte curat. Curatati sapatamanl frigiderul cu produse speciale din comert adaptate...
Read moreExperimentul ochi albastri - ochi caprui “Rasismul este o consecinta in plus a ignorantei.” - Marcio Barrios Desfasurarea eperimentului Experimentul lui Jane Elliott, realizat pentru prima oara in 1968, a aratat un lucru...
Read moreRenii lui Mos Craciun In ajunul Craciunului peste cei 9 reni nazdravani ai lui Mos Craciun: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer, este imprastiat un praf magic...
Read moreCalatori romani in lume - Milescu Spatarul Carturarul Nicolae Milescu Spatarul a fost primul calator roman peste granitele tarii. A vizitat mai intai Germania, apoi Franta, Suedia si Rusia, iar intre...
Read moreMiere de pepene Va prezentam modul de preparare a mierii din pepene. In sucul de pepene se gaseste 8-10% zahar. Daca acest suc se separa si se fierbe, se...
Read moreInfluenta temperaturii asupra omului Omul, ca si celelalte animale de altfel, are posibilitati naturale de a se acomoda la diferite temperaturi. Astfel, in regiunile noastre omul rezista la caldurile...
Read moreAluat pentru cozonac Suntem in preajma sarbatorilor, iar noua - romanilor, ne place sa gatim preparate specific romanesti. Cozonacii sunt un astfel de produs. Fie ca e vorba de cozonac simplu...
Read moreInvierea lui Lazar - planse de colorat Una dintre marile minuni savarsite de Iisus Hristos a fost accea a invierii lui Lazar. Lazar era fratele Mariei si al Martei si locuia...
Read moreSi pestele se poate vana cu arcul … Metoda, cunoscuta si practicata inca de unele triburi din timpuri imemoriale, a fost readusa “la moda” acum, in Franta, de unii patimasi ai...
Read moreHoroscop Capricorn aprilie 2014 Afla horoscop Capricorn aprilie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2014 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreFelicitari si imagini animate cu frunze de toamna Sa ne amintim de mirificul anotimp toamna: cerul si lumina devin caramizii, soarele si ale lui raze devin blande si mai jucause, iar...
Read morePrognoza meteo si calendarul foilor de ceapa si al carbunilor Va prezentam cateva metode privind previziunile vremii (o prognoza meteo) respectiv calendarul foilor de ceapa si al carbunilor. Se stie, oamenii...
Read more