Interferente.ro Turism Obiective turistice Lacul Ursu Sovata lac terapeutic helioterm

Marţi, 12 Iulie 2011 18:34

Lacul Ursu Sovata - lac terapeutic helioterm

 

Statiunea Sovata si-a castigat importanta si renumele datorita minunatelor proprietati ale Lacului Ursu, dar si frumosului sau cadru subalpin si a climei sale deosebit de favorabile.

 

Lacul Ursu este cel mai mare (40.235 m²) lac heliotermic din lume si este unic in Europa datorita proprietatilor deosebite ale apei sale. S-a format prin prabusirea terenului, cunoscundu-se cu exactitate data formarii sale, 27 mai 1875, ora 11. Este o formatiune geologica foarte tanara, de natura carsto-salina. Si-a primit numele dupa forma lui (seamana cu o piele intinsa de urs).

 

Efectul heliotermic al lacului, care il face atat de deosebit, se datoreaza efectului de sera produs de stratul subtire de apa dulce ce curge deasupra lacului in contact cu apa sarata concentrata. Avand o greutate specifica mai mica, apa dulce se intinde pe suprafata lacului, formand un strat de cativa centrimetri grosime. Primavara, straturile sarate inferioare (1,40 – 2,50 m) se incalzesc sub actiunea razelor solare, pana ating 40-50 C (la sfarsitul lunii iunie). Apa sarata, datorita greutatii sale specifice mai mari, nu se ridica la suprafata si isi pastreaza caldura inmagazinata pana la mijlocul sezonului de vara.

 

 

Lacul Ursu este amplasat la o altitudine de 502 m, are o suprafata de 40.235, adancimea: 18,10 m, lungimea: 400 m, latimea: 170 m, salinitatea medie: 250g/l. Este inconjurat de o vegetatie abundenta, lucru mai putin cunoscut in zonele masivelor de sare.

 

COMPOZITIA CHIMICA

Principalul component al apei terapeutice este clorura de sodiu (NaCl) a carui concentratie creste odata cu adancimea si variaza intre 6 si 310g/l. Intr-o cantitate mai mica poate sa contina si alti ioni:

Cationi: Ca, Mg, K, Fe

Anioni: SO4, HCO2, Br, I

Ca si curiozitate putem adauga faptul ca lacul Ursu contine aproximativ 64.000 tone de sare, cantitate care ar satisface necesarul de sare al orasului Sovata pentru 2.000 de ani.

 

 

TEMPERATURA APEI

In vara anului 1900, la o adancime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71ºC. In anii urmatori datorita cresterii numarului de vizitatori temperatura apei nu a mai atins aceasta valoare. In conditii optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maxima ajunge la 50-55 ºC. In timpul verii temperatura apei scade treptat.

 

Perioada

Adancime

Temp (ºC)

Concentratie sare (g/l)

I.

1,5 m

35-50

100-160

In perioada de incalzire pana la inceperea balneatiei 20-30 iunie

II.

1,5 m

36-39

80-150

In a II-a perioada de omogenizare a straturilor, circa 4-6 saptamani dupa deschiderea lacului

III.

1,5 m

30-26

100-150

In a III-a perioada de racier, de la 10-15 august pana la 15-30 septembrie

IV.

3,0 m

19-23

150-250

In a IV-a perioada de refacere a straturilor osmotice

 

INDICATII TERAPEUTICE:

Boli ginecologice:

Aproape toate bolile cronice inflamatorii ginecologice, sechele post-operatorii, stari dishormonale, sterilitatea feminina primara si secundara, infertititatea, hipoplazia uterina. Cele mai spectaculoase rezultate in tratarea sterilitatii feminine.

Boli endocrine:

Boli cu dezechilibrari neurohormonale, insuficiente hormonale, insuficienta ovariana.

Boli reumatismale:

Boli reumatismale cronice de natura inflamatorie si de natura degenerativa, recuperari in starile posttraumatice, boli reumatismale abarticulare.

Boli metabolice:

Guta-artritita urica, obezitate.

Boli neurologice:

Pareze si paralizii ale nervilor periferici, stari si sechele posthemoragice, tromboze cerebrale.

 

 

CONTRAINDICATII

Toate bolile acute sau subacute, toate formele de cancer, boli cardiovasculare grave, hipertensiune arteriala (valori peste 180/120 mmHg), boli venerice, boli grave psihiatrice, hemofilia, boli infectioase, toxicomaniile, dependenti de droguri.

 

DURATA BAILOR

Copii: 10-15 minute

Adulti: 20-30 minute

 

Pentru a se pastra efectul heliotermic, unicat in lume, zilnic se impune o pauza de doua ore intre orele 13-15.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: