Vineri, 22 Iunie 2012 04:00

Lacul Ochiul Beiului

 

Lacul Ochiul Beiului se afla in Banat, in Cheile Nerei, la o altitudine de 310 m in unghiul format de confluenta Beusnitei cu Beul Sec. Lacul Ochiul Beiului este unul de origine carstica si constituie unul dintre obiectivele turistice majore ale Muntilor Aninei, facand parte din Parcul National Cheile Nerei Beusnita.

 

Din Steierdorf (mai cunoscut azi ca fiind cartierul de sud al Aninei), daca se urmareste traseul marcat cu banda albastra, traseu lung de peste 4 ore, ce trece pe la Sasca Romana, se poate ajunge la Lacul Ochiul Beiului.

In celalt sens, plecand din Sasca Romana putem ajunge la lac, urmarind marcajul cu banda albastra, de la Sasca Romana-Podul Beiului (pe o distanta de 2.5 km), dupa care Podul Beiului-Lacul Ochiul Beiului (aproximativ 7-8 km).

Desi traseul pana acolo este unul anevoios, cei care se incumeta sa il strabata raman pe loc vrajiti de peisaj si sunt gata sa rememoreze legendele care stau la baza formarii acestuia, indemnand turistii la o stare de visare si contemplare. Lacul Ochiul Beiului ste o minune ce mangaie ochiul si alina sufletul. Este un loc de o salbaticie si o frumusete rara, este un loc magnific, miric si mistic in acelasi timp.

 

Lacul Ochiul Beiului are o forma aproximativ ovala, o suprafata relativ mica de 284 m² si o adancime de 3.6 m. 

Apa transparenta prezinta nuante diferite (de la verde la albastru), in functie de cum razbat razele soarelui prin padurea de brad, de oglindirea cerului sau de fundul stancos si bolovanos al lacului, tapisat spre maluri cu un covor verde de muschi. Numerosi pastravi zburda in apa lacului care se pastreaza la o temperatura constanta pe parcursul intregului an (variind de la 7 la 8°C). Ici-colo, se pot vede cum de pe fundul lacului izbucnesc mici firicele de apa ce antreneaza in jocul lor nisip si bule de aer.

Apa, de o culoare verde-albastra, nu ingheata nici macar la temperaturi extrem de scazute iarna, datorita izvorului care alimenteaza lacul in permanenta cu apa. Datorita acestui fapt si datorita temperaturii apei, Ochiul Beiului gazduieste rate salbatice, starci cenusii si alte pasari migratoare care-si petrec iarna aici in loc sa-si continue calatoria catre tarile calde.

Lacul Ochiul Beiului este fermecat si datorita faptului ca localnicii inca alimenteaza povestea ielelor. Ei povestesc ca aici se aduna ielele in noaptea de Sanziene, se imbaiaza si danseaza pana in zori de zi. Traditia spune ca neasemuitele frumuseti ale zonei, care ascund atatea minuni si mistere, sunt alimentate mereu de “lacrimile” unui bei legendar, de unde si numele pe care acest loc l-a imprumutat de la cel ce a pornit candva legenda “Ochiul Beiului”.

 

La 20 de minute de Ochiul Beiului se afla prima si cea mai mare Cascada a Beusnitei care cade ca o perdea transparenta de la 12-15 metri peste abruptul de tuf. In zona se gasesc mai multe cascade ce ofera turistilor o priveliste absolut incantatoare.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: