Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Joile verzi si perioada dintre Pasti si Rusalii

Miercuri, 04 Mai 2016 00:04

Joile verzi si perioada dintre Pasti si Rusalii

Prima joi de dupa Pasti, cea din Saptamana Luminata, se numeste popular Joia Pastilor sau Joia nepomenita, Joia necurata, Joia rea. Joia aceasta, cea din Saptamana alba, precum si cea dintai de dupa Rusalii, formeaza o treime nefasta, nenorocoasa, fiindca acestea sunt de aceeasi natura, adica necurate si nepomenite. Joia din urma se mai numeste si Joia iepelor, iar cea ce-i urmeaza Joia verde. Vorbim despre joile de dupa Pasti, respectiv perioada dintre Pasti si Rusalii.

Aceste zile de joi si cele dintre ele, adice cele ce cad intre Pasti si Rusalii, numite joimarite/joi verzi/joi oprite, se serbeaza de romanii de pretutindeni si mai ales de catre femei, cu cea mai mare strictete, prin nelucrare pentru tunete, traznete, grindina sau piatra, crezandu-se ca celor ce le serbeaza le merge bine, pe cand, din contra, celor ce nu le serbeaza le merge rau, caci le bate piatra sau gheata, grindina. Restrictiile au menirea de a apara oamenii, gospodariile si roadele de urmarile fenomenelor naturale potrivnice.

Unii insa le serbeaza nu numai pentru piatra, ci si pentru foc si apa, pentru boala rea, pentru ameteala, pentru sanatate, pentru inflorirea si rodirea pomilor, etc. Datina e straveche, iar oamenii – in functie de zona – tin joile acestea diferit. Unii serbeaza numai trei, alti sase, altii toate – adica noua, ba unii le serbeaza chiar pana la San-Petru de vara. Cei mai multi insa le serbeaza pe toate cele ce cad intre Pasti si Inaltare.

Dupa credinta si spusa romanilor din unele parti ale Bucovinei si Moldovei, inceputul joilor ce urmeaza pana la Ispas sau Inaltarea Domnului este Joia Mare din Paresimi. In toate joile acestea, romancele nu lucreaza mai nimic si, mai ales, nu cos, nu torc, anume ca sa nu le bata piatra semanaturile si sa nu se intoarca ploile si sa nu se faca seceta, precum si pentru rodirea pomilor si semanaturilor.

O alt datina, ce se tine inca in zona Muntilor Apuseni ai Transilvaniei, aminteste de faptul ca batranii sau fruntasii satului se aduna in Duminica Tomii, dupa pranz, la casa epitropului si hotarasca daca joile intre Pasti trebuie tinute. De aici pleaca apoi cu totii catre preotul local spre a-i aduce la cunostinta hotararea luata, rugandu-l sa-si dea cu parerea, pentru sau contra. Hotararea luata se aplica apoi ce cea mai mare sinceritate si severitate.