Interferente.ro Lifestyle Casa ta Izolarea conductelor de apa

Miercuri, 23 Ianuarie 2013 16:55

Izolarea conductelor de apa

Conductele de alimentare cu apa montate in incaperile neincalzite, la suprafata peretilor, ori in pod, deasupra plafoanelor, sunt expuse pe vreme de iarna actiunii frigului si deci pericolului de a se sparge prin inghetarea si dilatarea apei. O buna izolatie termica a plafoanelor determina mentinerea unei temperaturi scazute in pod, deoarece caldura care patrunde din camerele incalzite de dedesubt este foarte mica. De aceea se foloseste cu succes metoda izolarii conductelor prin infasurarea cu fasii izolatoare sau prin imbracare cu mansoane izolatoare. Ca fasii izolatoare se pot utiliza fasii de burete de 4-5 cm latime, taiate din covorase vechi de baie; se pot de asemenea intrebuinta fasii de molton, de pasla, de stofa. Mansoanele se obtin tot din burete sau materiale textile care se taie la o latime calculata in functie de diametrul tevii.

Daca se izoleaza cu fasii, acestea se infasoara in jurul conductei, astfel incat sa se suprapuna partial. Din loc in loc, se consolideaza prin legare cu sfoara sau sarma ori prin infasurarea cu banda izolatoare (din aceea care se foloseste in lucrarile electrice). Fasiile nu se infasoara prea strans, pentru ca sa ramana intre ele si conducta un strat de aer, de asemenea izolator. In dreptul robinetelor, fasiile se infasoara la nivelul superior al tijei de actionare. In locurile in care conductele traverseaza zidurile, fasia se infasoara de mai multe ori si se leaga strans ca sa nu patrunda aerul rece. Cand se termina o fasie, urmatoarea se asaza deasupra si se leaga strans.

Cand se izoleaza conducta prin imbracare cu manson, pe masura ce se vor apropia marginile mansonului, acestea se vor etansa cu banda izolatoare. Daca mansonul este din material textil, se poate inchide si prin coasere cu ata, dar in acest caz materialul mansonului se alege mai lat pentru a se putea suprapune marginile.

Conductele cismelelor din curte se izoleaza pe timp de iarna prin construirea in jurul lor a unui cofraj din scanduri, interiorul caruia se umple cu rumegus de lemn.

 


Newer news items:
Older news items: