Interferente.ro Lifestyle Casa ta Intretinerea mobilei din lemn

Marţi, 15 Ianuarie 2013 17:10

Intretinerea mobilei din lemn

Mobila se intretine in functie de felul in care este lucrata, de exemplu: din lemn lustruit, din lemn dat cu vopsea duco, din lemn placat cu furnir etc.

Mobila din lemn vopsit cu duco sau din lemn melaminat se spala cu apa calduta in care s-a dizolvat putin detergent sau sapun. Dupa aceea se sterge, se unge usor cu o carpa muiata intr-un ulei de parafina (o lingura la un pahar cu apa calda, bine agitata). Se lasa cateva ore si se lustruieste cu o carpa moale, prin miscari circulare.

Mobila din placaj lustruit: solutie pentru intretinere: ulei de in fiert 50 g, spirt tehnic 50 ml. Se amesteca (prin agitare intr-o sticla) cele doua substante si cu solutia obtinuta se freaca mobila folosind un tampon textil. Daca mobila are pete, ele se scot, inainte de lustruire, cu ajutorul unei solutii obtinute din: terebentina 25 ml, ulei de parafina 25 ml sau petrol lampant 25 ml, sare fina 10 g. Dupa o ora se repeta operatiunea, iar a doua zi se da lustru cu solutia indicata in reteta de mai jos. Zgarieturile subtiri dispar de pe suprafata mobilei daca sunt frecate (in sensul fibrei lemnului) cu un dop de pluta nou inmuiat in ulei de in.

§         Solutie pentru lustruit: spirt tehnic 10 ml, amoniac (solutie 25%) 3 ml, ulei de in 3 g, ceara de albine 75 g, neofalina 400 ml. In ceara (topita pe baia de apa) se adauga uleiul de in, amoniacul si spirtul, amestecand. Apoi – ferit de orice flacara! – se toarna neofalina si se omogenizeaza solutia prin agitare energica. In ea se imbina tampoane de carpa cu care se freaca mobila. Apoi se lustruieste folosind piele de caprioara sau o carpa groasa si moale.

§         Ceara pentru lustruit: ceara de albine 50 g, cerezina 25 g, parchetin 175 ml. Se topesc impreuna ceara si cerezina (pe baia de apa sau de nisip), apoi – ferit de foc! – se adauga parchetinul. Se amesteca pana la omogenizare. Dupa racire se foloseste pentru lustruit un tampon textil. Ceara ramasa se patreaza in cutii de tabla bine astupate.

§         Alta reteta: parafina 25 g, ceara de albine 100 g, cerezina 25 g, ozocherita 25 g, terebentina 100 ml, parchetin (petrosin) 250 ml. Se topesc impreuna parafina, ceara si ozocherita (pe baia de apa si de nisip), se amesteca, apoi se adauga – ferit de foc! – terebentina si parchetinul. Se procedeaza ca mai sus.

§         Alta reteta: parafina 130 g, ceara de albine 15 g, parchetin 350 ml, colorant (in nuanta mobilei) 0,5 g. Pe baia de apa se topesc parafina si ceara. Ferit de foc, se adauga parchetinul (in care s-a dizolvat colorantul), amestecand continuu. Ceara se pastreaza in cutii inchise cu capac. Preparatul este indicat si pentru dusumelele din lemn sau parchet.

Pentru mobila nelustruita: ceara de albine 50 g, terebentina 50 ml. Pe baia de apa se topeste ceara apoi – ferit de foc! – se amesteca omogen cu terebentina. Ceara se aplica pe mobila care a fost curatata in prealabil cu o solutie diluata de detergent in apa calda. Se lustruieste cu o carpa de flanel de lana.

Solutie pentru curatirea mobilei din lemn de nuc lustruit: se amesteca bere 250 ml cu apa calduta 100 ml. Se freaca usor suprafata exterioara a mobilei cu tampoane de carpa inmuiate in aceasta solutie, apoi se lustruieste cu piele de caprioara sau flanel de lana. Alta reteta: se amesteca amoniac (solutie 25%) 20 ml cu apa 500 ml. Se lucreaza ca mai sus.

Ceara pentru mobila din lemn de nuc: ceara de albine 40 g, talc (pudra) 5 g, guma arabica 3 g, terebentina 15 ml. Pe baia de nisip sau de apa se topeste ceara in care se amesteca guma arabica si – ferit de foc! – terebentina, apoi pudra de talc, amestecand continuu.

Mobila tapisata: inainte de a fi curatata cu diferite solutii, i se vor face reparatii (tese) – daca sunt necesare – si se va indeparta praful din partile textile, folosind aspiratorul sau batatorul. Tapiseria din folie de material plastic se curata prin stergere cu un burete inmuiat in solutia apoasa a unui detergent fluid sau pasta. Apoi se clateste cu apa calduta in care s-a adaugat putin otet. Se usuca folosind o carpa de bumbac. Tapiseria din catifea se sterge cu un tampon textil inmuiat intr-o solutie obtinuta din: amoniac (solutie 25%) 10 ml, sapun de toaleta (ras) 5 g, apa 250 ml. Nu se umezeste prea mult tesatura; apoi se netezeste folosind o carpa de bumbac inmuiata in apa curata, dar bine stoarsa.