Interferente.ro Lifestyle Casa ta Intretinerea frigiderului

Joi, 24 Ianuarie 2013 08:58

Intretinerea frigiderului

Exploatarea si intretinerea corecta a frigiderelor asigura acestora o mare durata de folosinta si un consum minim de energie electrica. Buna functionare depinde in primul rnad de modul in care sunt ele instalate si de locul in care sunt amplasate. Frigiderele, in special cele cu racire prin absorbtie, trebuie instalate in pozitie perfect verticala. Pentru reglarea pozitiei, unele frigidere sunt prevazute cu suruburi de reglaj; la celelalte, trebuie introduse adaosuri care sa compenseze diferentele de nivel ale pardoselei.

Frigiderele trebuie sa fie astfel instalate incat intre spatele lor si perete sa raman un spatiu de minimum 10 cm. Se va evita pe cat posibil asezarea frigiderului in apropierea unor surse de caldura ca sobe, radiatoare, calorifere, masini de gatit etc. sau in bataia directa a soarelui. Se recomanda ca frigiderele sa fie instalate intr-o camera mai racoroasa, deoarece in felul aceasta se asigura un consum minim de energie electrica. Iarna este preferabil sa nu fie utilizate.

Frigiderele cu racire prin absorbtie sunt prevazute, deasupra agregatului de producere a frigului, cu orificii de aerisire, care nu trebuie sa fie acoperite cu hartie, mileuri, fete de masa etc.

Tinand seama de faptul ca temperatura in frigider nu este aceeasi in toate punctele sale, alimentele trebuie asezate intr-o anumita ordine. Nu este bine sa asezam hartii pe rafturile frigiderului, pentru a nu impiedica libera circulatie a aerului.

Se va avea grija ca usa frigiderului sa fie bine inchisa. Cand se scot si se introduc alimentele in frigider, usa trebuie sa fie mentinuta deschisa cat mai putin timp cu putinta. Deschiderea usii se face cat mai rar pentru a nu lasa aerul cald sa patrunda, evitandu-se in felul acesta si un consum prea mare de energie electrica.

Asezarea alimentelor in frigider se face dupa anumite reguli de baza:

-         carnea se asaza in congelator sau pe raftul amplasat imediat sub congelator sau vaporizator;

-         pestele trebuie sa fie invelit in celofan sau pergament pentru a nu imprastia mirosul si se asaza sub vaporizator;

-         fructele si legumele, mai intai spalate, se asaza in vase inchise pentru a evita transpiratia lor si a li se pastra prospetimea. Legumele de felul mazarii se vor pastra in pastai. Fructele care se strica usor, cum sunt visinele, se pastreaza fara a fi spalate;

-         ouale se pot pastra bine in locasurile anume prevazute sau asezandu-le intr-un vas inchis pe raftul mijlociu;

-         untul va fi pastrat intr-un vas inchis;

-         laptele si lichidele se pastreaza in sticle asezate in locasul special pentru sticle;

-         produsele cu miros puternic (ceapa, branza) trebuie infasurate in celofan, hartie-pergament etc., pentru a evita raspandirea mirosului.

Comutatorul frigiderului electric trebuie actionat in functie de temperatura ambianta si nu lasat continuu pe treapta de racire maxima. Temperatura din dulapul frigiderului trebuie sa fie aceea necesara conservarii alimentelor (in jur de 4ºC).

Din cauza vaporilor de apa emanati din alimente se formeaza un strat de gheata si zapada care, cand atinge grosimea de 5 mm, frigiderul nu mai lucreaza in conditii optime. Atunci el trebuie curatat. Pentru aceasta se scoate din priza, se deschide usa frigiderului, se scot toate alimentele din el si se lasa pana se topeste stratul de zapada sau gheata. Suprafata interioara trebuie spalata periodic cu apa calduta in care s-a dizolvat cu o carpa imbibata numai in apa calda, dupa care se usca cu o carpa curata. Se va evita ca in timpul spalarii sa patrunda apa in comutator sau in regulatorul de temperatura. Daca astfel spalat si curatat mirosul din frigider n-a fost indepartat, se asaza in interiorul lui un vas cu circa ½ kg carbune de lemn care absoarbe mirosul.


Newer news items:
Older news items: