Vineri, 10 August 2012 04:00

Insecte folositoare

 

In natura traiesc multe insecte folositoare omului, plantelor si agriculturii. Unele dintre acestea sunt insecte pradatoare si se hranesc cu insecte daunatoare si cu larvele lor.

Cele mai cunoscute dintre insectele folositoare plantelor, naturii, agriculturii sunt buburuza, libelula, furnicile, fluturii bondarii, albinele, etc.

 

Insectele polenizatoare

De mare folos pentru agricultura sunt insectele polenizatoare. Zburand din floare in floare, transporta pe corpul lor polen de la o floare la alta, realizand astfel polenizarea incrucisata si, deci, rodirea lor mai buna.

Cele mai importante insecte polenizatoare sunt fluturii, bondarii si indeosebi albinele.

Albinele de orice fel apartin unui ordin de insecte numit Hymenoptera, care inseamna "aripi membranate". Acest ordin, cuprinzand in jur de 100.000 de specii, include si viespi, furnicile, mustele. Afla mai multe informatii despre albine ...

Deosebit de folositoare sunt inca multe alte insecte care se hranesc cu ouale insectelor daunatoare, cu omizile si nimfele lor, etc.

Deci, asemenea insecte sunt folositoare naturii, agriculturii. Din aceasta cauza ele trebuie sa fie ocrotite.

Buburuza

Buburuza este un gandac mic. Ea are elitrele bombate, de culoare rosie aprinsa si cu puncte negre. Atat adultul, cat si larvele se hranesc cu purici de plante, care sug seva plantelor tinere. Larva este tot carnivora si face adevarate ravagii printre puricii de plante. O buburuza adulta, ca si larva ei, poate manca intr-o zi o cantitate de paduchi de plante cu o greutate de cateva ori mai mare decat corpul ei, deci circa 270-300 de paduchi. Afla legenda buburuzei.

 

Libelula

Libelula este o buna zburatoare. Taiesc in apropierea lacurilor, baltilor si raurilor. Are corpul alungit, frumos colorat, 2 ochi enormi, care acopera toata suprafata capului. De asemenea, are 2 perechi de aripi sticloase, cu nervuri dese ca o retea. Zburand cu mare iuteala, libelulele prind din zbor insecte daunatoare. Astfel, libelulele sunt foarte folositoare.

Libelule se hranesc de obicei cu nevertebrate, dar se pot hrani si cu pesti. Dupa imperechere femela isi depune ouale pe suprafata apei. Din acestea se dezvolta larvele, care isi traiesc viata in apa si sunt niste pradatori feroce. Larvele se transforma in nimfe, iar dupa numeroase naparliri acestea ajung la stadiul de adult.

 

Furnicile si termitele

Furnicile si rudele lor termitele sunt insecte sociale, care traiesc in “societati” cu o organizare foarte complexa. Acestea construiesc colonii numite musuroaie, care le asigura adapostul, unde cresc pui si depoziteaza hrana. Ele sunt neobosite distrugatoare de insecte distrugatoare.

In cadrul unei colonii fiecare individ are un rol strict, existand furnici lucratoare, care intretin musuroiul, ingrijesc ouale si larvele si aduc hrana, regine, femele al caror singur rol este reproducerea, dar si masculi. Furnicile lucratoare au diverse roluri in cadrul coloniei si in functie de acestea au dimensiuni si trasaturi diferite. Reginele au de obicei la nastere aripi, dar acestea cad dupa imperechere. Si masculii prezinta aripi. In ciuda dimensiunilor lor, deoarece lucreaza impreuna furnicile reusesc sa doboare prazi cu mult peste dimensiunea lor.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: