Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Importanta antrenarii inimii pentru a face fata solicitarilor

Vineri, 14 Noiembrie 2014 01:03

Importanta antrenarii inimii pentru a face fata solicitarilor

Importanta antrenarii inimii pentru a face fata solicitarilorMunca fizica sau intrecerile sportive necesita un consum de energie si o cantitate de oxigen mult mai mare decat activitatile obisnuite. Pentru ca sa le satisfaca, inima trebuie sa faca sa circule in plamani si tesuturi o cantitate mult mai mare de sange, atingand valori intre 30 si 40 l pe minut. Daca efortul acesta nu este dozat si controlat, se poate ajunge la supraincarcarea inimii si la imbolnavire prin dilatarea cavitatilor sale. La asemenea situatii se poate ajunge si in cazul eforturilor obisnuite, atunci cand avem de-a face cu o inima dezvoltata slab, nepregatita sa depuna eforturi mai mari.

Cum raspunde inima solicitarilor unei activitati fizice sau intelectuale crescute?

Daca ne luam pulsul stand pe scaun sau in picioare, vom vedea ca inima bate de 70-80 de ori pe minut. Dupa o cursa de cateva minute sau fandari pe varfuri cu indoirea genunchilor, pulsul se ridica la 90-100 batai pe minut, si chiar mai mult. Ce inseamna aceasta? Ca inima, ca sa poata trimite mai mult sange in tesutul muscular activ, si-a marit numarul de contractii pe minut.

Dar, numai acest lucru nu este suficient cand este vorba de solicitari intense. Daca, nomal, inima se contracta de 70 de ori ca sa impinga 4 l de sange pe minut, ar trebui sa se contracte de 700 de ori pe minut, ca sa impinga 40 l de sange, cerut de activitatea unui alergator de viteza sau de alt sportiv de performanta. De obicei insa, in asemenea cazuri, pulsul nu trece de 200 de batai pe minut. Inima face fata solicitarii crescute, prin aceea ca se mareste puterea de contractie, expulzand o cantitate mult mai mare de sange la fiecare contractie.

Pentru aceasta, inima trebuie antrenata, supusa la eforturi progresive, ajutand-o sa se dezvolta si sa fie capabila de contractii din ce in ce mai puternice si mai ample, in functie de solicitarile la care va fi supusa: de aici necesitatea antrenamentelor care preced activitatile mai intense si de durata.

In cursele de viteza, inima unui ciclist pompeaza 15-20 l sange/minut.

Deci, in urma antrenamentului, inima isi poate mari de cateva ori forta de contractie, fara sa fie nevoie sa creasca prea mult numarul batailor cardiace pe minut. Inima neantrenata isi mareste activitatea prin accelerarea batailor cardiace, fapt care o face sa se oboseasca repede, deoarece se scurteaza mult pauza de odihna dintre batai.

Activitatea fizica, miscarea in aer curat (plimbari, drumetii, jocuri), educatia fizica si sportul dezvolta inima si intregul organism si le mentine in perfecta sanatate si cu eficienta la solicitari. Se acorda o atentie speciala educatiei fizice si sportului, petrecerii timpului liber in aer si in mijlocul naturii. Dovada sunt terenurile sportive si de joc, precum si taberele de distractie,  statiunile de odihna de la munte si mare etc.