Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Impodobirea bradului de Craciun

Luni, 20 Decembrie 2010 02:04

Impodobirea bradului

Impodobirea Pomului de Craciun a patruns in Franta, precum si in Tarile de Jos, Spania, Italia, Elvetia, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Tot pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, aceasta datina se intalneste in casele nemtilor din orasele romanesti si apoi se raspandeste pe cuprinsul tarii, odata cu cantecul bradului “O, Tannenbaum!” („O, brad frumos!”).

Impodobirea bradului a fost adoptat initial de catre familiile instarite de la oras. In prezent, bradul este prezent in fiecare casa crestina. Este asezat in mijlocul casei si este impodobit de toti membrii familiei (ca simbol al unitatii). Copiii participa cu multa placere la aranjarea Pomului de Craciun, loc unde darurile Mosului vor fi asezate.

Conform documentelor, in 1605, la Strasbourg a fost inaltat primul pom de Craciun intr-o piata publica. Nu avea inca lumanari si era impodobit cu mere rosii. In 1611, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien impodobeste primul brad de Craciun asa cum il stim astazi.

Bradul este simbolul vietii, iar faptul ca nu-si pierde frunzisul il transforma in simbolul vesniciei. Traditia prezentei frunzelor verzi in casa este mult mai veche, de pe vremea romanilor care impodobeau iarna incaperile cu frunze de brad.

Pomul impodobit cu lumanari aprinse si cu daruri este in Germania cunoscut sub numele de Christbaum. Dupa primul razboi mondial obiceiul s-a raspandit si la romanii ortodocsi. Azi pomul de Craciun incarcat cu jucarii si daruri e prezent in fiecare casa, desi nu este folclor pur romanesc, ci de import. Bradul este considerat arborele cunoasterii, simbolul vietii, bogatiei, prosperitatii.

Bradul poate fi impodobit cu ghirlande, ingerasi, stelute, mosi de Craciun, globuri si beteala. Pentru iluminare alegem o instalatie electrica cu beculete, cu figurine (Mos Craciun, lumanari, om de zapada, stelute), tip ghirlanda, cu perdea de stele, cu perdele multicolore, etc. In varful bradului, de obicei, se aseaza o stea, aceasta simbolizand steaua care i-a ghidat pe cei trei magi catre locul nasterii lui Iisus.

Dupa impodobirea bradului se decoreaza ferestrele cu diferite benzi de hartie, imagini. Se prind, de asemenea, figurine mici cu brazi, stelute, fulgi, inimioare, inscriptii cu urari.

Camera se impodobeste cu coronite de brad, care se pun deasupra usii sau a mesei, pentru a aduce noroc si intelegere in casa. Se aprind pentru putin timp lumanari, la inceput una, apoi inca una pentru fiecare saptamana de post, astfel incat de Craciun se vor aprinde toate cele patru lumanari. Camera se mai poate impodobi cu Ieslea lui Iisus, un obicei frumos care contribuie la crearea atmosferei de sarbatori. Ieslea reproduce scena biblica a nasterii lui Iisus. In fiecare din cele 24 zile pana la Craciun (incepand cu 1 decembrie), copiii pot gasi intr-un saculet cate o surpriza: bomboane, culori, carti de colorat, baloane, globuri, nuiele.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: