Interferente.ro Lifestyle Frumusete Igiena intima corecta la femei

Joi, 12 Aprilie 2012 18:28

Igiena intima corecta la femei

 

Adoptarea unei igiene intime adecvate este extrem de importanta, deoarece deficientele in igiena intima sunt cauza unor numeroase afectiuni care, netratate la timp, pot duce la complicatii extrem de grave. Este mult mai simplu sa prevenim, decat sa fim nevoiti sa tratam. Regulile pe care trebuie sa le urmati sunt unele destul de simple si usor de urmat.

 

Igiena corporala si intima zilnica

Medicii recomanda sa facem cate un dus in fiecare zi. Este suficient pentru a fi curati. Spalarea zonei intime se face cu apa calduta si putin gel special conceput pentru igiena intima, si care sa aiba PH neutru. Ginecologii ne sfatuiesc sa evitam folosirea sapunurilor si a gelurilor antibacteriene in zona intima, deoarece acestea pot dezechilibra flora normala a vaginului. Directia corecta de spalare este dinspre fata inspre spate, pentru a nu aduce bacterii si microbi din zona anala catre vagin sau uretra. Astfel, putem evita vaginitele sau infectiile urinare, frecvente la femei, datorita apropierii dintre uretra si anus. Zona anala trebuie sa fie pastrata cat mai curata, pentru a preveni raspandirea oricaror infectii. Prosopul utilizat pentru igiena intima trebuie sa fie curat (spalat la temperaturi cat mai ridicate), sa fie utilizat individual si doar pentru zona intima. Evitati pe cat posibil sa folositi prosopul destinat stergerii corpului in zona genitala. Important de retinut este si faptul ca, dupa fiecare act sexual, este necesar sa faceti un dus. O igiena intima precara favorizeaza aparitia infectiilor vaginale dar si pe cele ale colului uterin. Igiena intima excesiva dauneaza, de asemenea, putand duce la uscarea mucoasei externe sau la dezechilibrarea florei vaginale.

 

Igiena intima in timpul menstruatiei

Chiar daca veti simti nevoia de a va spala mai des in aceasta perioada, un dus pe zi este suficient. In rest, schimbati absorbantul la cel mult 4 ore si tampoanele la cel mult 2 ore. Alegeti absorbantele in defavoarea tampoanelor (tampoanele interne pot favoriza dezvoltarea bacteriilor si infectiilor, deoarece sangele mentrual este retinut in vagin, dar si diverse probleme ale colului uterin). Absorbantele recomandate sunt cele cu invelis din bumbac sau hartie. Nu este recomandat sa folositi absorbante/tampoane parfumate sau spray-uri speciale, deoarece pot provoca diverse iritatii.

 

Spalaturile vaginale nu sunt recomandate si pot afecta sanatatea

Chiar daca multe femei au impresia ca prin spalaturile vaginale distrug microbii, trebuie sa stiti ca acestea pot sa provoace complicatii grave ale aparatului genital. Medicii ginecologi nu recomanda sub nicio forma spalaturile vaginale, ele afecteaza echilibrul florei vaginale si pun in pericol sanatatea. Vaginul dispune de o capacitate proprie de curatare, asa incat nu faceti spalaturi vaginale decat daca acestea fac parte dintr-un tratament prescris de medic (in cazul unor infectii locale).

 

Igiena locala dupa utilizarea toaletei

Inainte de orice, spalati-va pe maini inainte de a merge la toaleta. Pe mainile noastre putem gasi o multitudine de microbi, pe care ii putem transfera foarte usor in zona intima. Informatii despre spalarea corecta pe maini gasiti pe http://www.interferente.ro/Spalarea-corecta-a-mainilor.html. Metoda de stergere este de asemenea esentiala, hartia igienica se foloseste dinspre fata spre spate, iar in cazul urinei incercati doar sa tamponati usor, nu sa stergeti prin frecare. Imediat dupa scaun este recomandat sa faceti igiena locala. Daca nu puteti sa faceti un dus, puteti folosi servetele umede. Nu uitati sa va spalati din nou pe maini dupa folosirea toaletei!!!

 

Alegeti produsele potrivite pentru igiena intima corecta

Companiile farmaceutice si cele cosmetice au dezvoltat produse speciale pentru igiena intima: geluri intime, servetele umede pentru zona intima, etc. Sunt recomandate cele cu pH neutru, fara coloranti, parfum si alte substante care pot provoca iritatii. Evitati si produsele antibacteriene, deoarece acestea au o concentratie prea puternica de substante.

 

Lenjeria intima

Este recomandata lenjeria clasica din bumbac sau alte materiale naturale. Sunt de evitat materialele sintetice, tanga sau boxerii, deoarece nu lasa pielea sa respire si favorizeaza umiditatea (bacteriile se dezvolta mult mai bine in medii umede si calde). Specialistii avertizeaza ca purtarea constanta a slipilor gen tanga poate determina aparitia unor afectiuni extrem de serioase, precum boala inflamatorie pelvina. Daca este posibil renuntati macar in timpul noptii la lenjeria intima. Si inca un aspect deosebit de important, nu spalati la comun lenjeria intima cu alte rufe. Este de preferat sa fie spalata separat, in apa fierbinte, pentru a fi igienizata cat mai bine.

 

In concluzie, respectarea unor reguli destul de simple va poate feri de afectiuni cu efecte severe pe termen mediu si lung.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: