Interferente.ro Turism Obiective turistice Iasi capitala spiritualitatii romanesti

Duminică, 30 August 2015 00:11

Iasi - capitala spiritualitatii romanesti

Iasi capitala spiritualitatii romanestiFrumusetea orasului (Iasi) - lumina, dovedeste prin fiecare edificiu ce se ridica maiestuos, ca aici au trait si muncit cu mintea, sufletul si mainile cele mai stralucite minti ale neamului romanesc ce si-au pus talentul si inteligenta in slujba tarii lor.

Iasul il cucereste pe simplu trecator prin ingenuozitatea constructiilor seculare ce se inalta pretutindeni, de parca tot nucleul spiritualitatii a venit sa-si materializeze genialitatea aici, in acest tinut mitic.

Si cum sa nu fie asa cand pe-aici au trecut cele mai valorose talente pe care le-a avut natiunea romana: Maiorescu, Creanga, Alecsandri, Philippide, Pogor, Carp, Vlahuta, Sadoveanu, O. Cazimir, si multi altii care si-au lasat amprenta asupra dezvoltarii spirituale a Iasului culminand cu “luceafarul poeziei romanesti” Mihai Eminescu, ai carui pasi se mai aud parca pe aleile Copoului, devenit acum o adevarata legenda, avand grija de teiul sfant, prieten si muza nemuritoare a poetului.

O minunata panorama a arhitectonicii si arhitecturii ce incanta turistul sosit pentru prima data in “Targul Iasului” se deschide privirilor din fata Palatului Culturii. Dintr-un nici alt punct al Iasului, imaginea n-ar aparea mai impozanta, fiecare obiect completandu-se unul pe altul, armonizandu-se intr-un peisaj in care unul nu si-ar avea locul fara prezenta celuilalt. Arhaicul se imbina cu noul.

In partea de sud se inalta grandioasa cladire a Palatului Culturii. Construit intre 1906-1925, pana in 1956 a funcionat ca Palat al Justitiei. De la aceasta data a devenit Palat al Culturii, adapostind 4 muzee si o biblioteca (Biblioteca Judeteana “Gheorghe Asachi”). Sculptura exterioara a fost realizata de Ioan Berindei, acoperisul fiind din ardezie. Cadirea are 365 camere.

In fata palatului strajuieste statuia lui Stefan cel Mare, realizata de un sculptor francez (Fremier), a carei dezvelire a avut loc in 1883 in fata vechiului palat, eveniment la care ia parte si Mihai Eminescu, dornic sa recite poezia “Doina”, insa in noaptea premergatoare apar primele semne de boala, ceea ce- impiedica pe poet sa-si gaseasca curajul necesar. La manifestare este totusi prezent, si intalnindu-se cu Carol I, regele il apostrofeaza pentru costumul vechi si murdar pe care-l purta, la care Eminescu raspunde: “Dar nici acesta nu-i al meu, ci este imprumutat, ca asa am fost noi romanii, blestemati s-avem si haine de-mprumut, s-avem si legi de-mprumut, s-avem si limba de-mprumut, s-avem si rege imprumutat”.

In partea de est se intinde cartierul Tatarasi, iar in plan apropiat se ridica Biserica lui Stefan cel Mare cu hramul Sf. Nicolae.

Putin mai in fata, la stanga exista Casa Dosoftei – cea mai veche casa laica din tara, cu muzeu interior, iar in fata casei statuia lui Dosoftei. In plan departat se zareste Turnul Goliei, marturie a trecerii timpului. Peste strada de Casa Dosoftei se gaseste Casa Curtii – cea mai mare librarie sin Iasi si a doua din tara. Apoi privirea este captata de turele bisericii “Trei Ierarhi”, ce se ridica in partea de nord a peisajului, de-o inefabila frumusete.

In partea de vest se ridica turnurile manastirii Galata – prima biserica cu doua turle, construita de Petru Rares in 1584. In plan apropiat se inalta manastirea Cetatuia, ridicata de Gh. Duca in 1670 pentru strategia de aparare. Valoarea arhitecturala consta in pictura exterioara. Pornind spre legendara Biserica “Trei Ierarhi”, pentru a-i cunoaste mai bine tainele, in drumul nostru intalnim Scoala “Gheorghe Asachi” si statuia acestui mare initiator al invatamantului romanesc, acest titan cu viziune “progresiva”. Biserica “Trei Ierarhi” a fost si este un unicat. Cineva spunea “In fata acestui monument se tace!”. Ctitorie a lui Vasile Lupu (1634-1653), biserica a fost construita sub supravegherea mitropolituui Varlaam al Moldovei intre 1635-1639. Valoarea monumentului sta in sculptura exterioara care reprezinta o “scriere in piatra”. Constructia are 30 de randuri de sculpturi, in care se repeta un singur model. Aceste 30 de randuri au semnificatii profunde. Ele pot simboliza cele 30 de virturi sau cele 30 de pacate, cei 30 de arginti cu care l-a vandut Iuda pe Iisus Hristos. Braul impletit din trei vite ce inconjoara biserica semnifica, din punct de vedere national, Unirea ceor Trei Principate Romane, din punct de vedere religios, Sfanta Treime, iar filozofic viata lui hegel, tot astfel cum 3 este cifra spiritului.

Cartea romaneasca de invatatura avea sa fie inscrisa la Trei Ierarhi. Biserica a fost poleita in intregime cu aur, dar in urma incendiilor, aurul s-a pierdut. In prezent numai mici portiuni mai pastreaza aurul. Se presupune ca piatra a fost adusa de undeva din Basarabia, poate Albesti, iar ca arhitect un anume Enache, insa nimic precis. Era singura biserica din lume poleita in intregime cu aur, astfe incat oamenii au numit-o “Biserica Galbena”, iar un calator turc trecand prin Moldova si zarind biserica a exclamat: “Este soarele coborat pe pamant!” cele 420 rozete diferite simbolizeaza diversitatea, infinitul, biserica apropiindu-se de Regula numarului de aur (raport intre dimensiuni, un fel de II).

Interiorul prezinta o pictura in ulei ce inlocuieste vechea pictura executata in fresca. Candelabrul este prevazut cu 8 oua de strut ce simbolizeaza miracolul vietii, iar cifra 8 echilibrul. Aici odihnesc osemintele domnitorului ctitor Vasile Lupu si ale sotiei sale, cele ale lui Dimitrie Cantemir aduse la 17 iulie 1935 de la Moscova si cele ale lui A. I. Cuza, precum si moastele Sf. Paraschiva. La iesirea din biserica pe frontispiciul usii sunt gravate cu litere de aur cuvintele: “Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezue ce-i a lui Dumnezeu”.

Luandu-ne ramas bun de la aceasta unicitate, ni se deschis apoi portile sfinte ale Mitropoliei Noi – cea mai mare biserica ortodoxa din tara construita in 1886, in stil neobrancovenesc, cu patru turle.

In partea de vest ni se infatiseaza o executie in mozaic de o rara frumusete, realizata cu 20 de ani in urma.

Cu aceasta se incheie panorama monumentelor aflate intr-o perfecta armonie ce incanta inima si ochiul turistului, iar Iasul ramane mai presus de toate capitala spiritualitatii romanesti.