Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Hernia de disc o afectiune la ordinea zilei

Duminică, 19 Ianuarie 2014 02:12

Hernia de disc - o afectiune la ordinea zilei

Hernia de discSedentarismul, pozitia corporala incorecta la masa de lucru, precum si ridicarea obiectelor pot provoca afectiuni ale coloanei vertebrale foarte greu de tratat. Este si cazul herniei de disc. Hernia de disc poate sa apara in orice parte a coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, acesta se localizeaza la nivelul inferior al coloanei (hernia de disc lombara). Uneori, hernia se localizeaza la nivelul gatului (cervical) si mai rar la nivel toracic. Cele mai frecvente hernii sunt la barbati. O femeie poate manifesta hernie inghinala in timpul sarcinii, din cauza presiunii care apasa pe peretii burtii.

Hernia de disc - definitie

Hernia de disc este o afectiune determinata de ruperea sau iesirea in afara a discului dintre vertebre. Acesta apasa radacinile nervoase din apropiere si declanseaza amorteli, furnicaturi sau dureri insuportabile la nivelul bazinului si de-a lungul picioarelor, cunoscute sub numele de sciatica.

Cauze si simptome pentru aparitia herniei de disc

De cele mai multe ori, hernia de disc are drept cauze: distrugerea disculul intravertebral (se pierde lichidul care mentine flexibilitaea vertebrelor), fisuri la nivelul stratului exterior al discului intervertebral si raniri la nivelul coloanei vertebrale, tensiune puternica si crescuta la nivel lombar, activitati zilnice ce supun spatele la ridicari, expuneri, stres prelungit sau accidente la sport.

Simptomele pentru hernia de disc depinde de pozitia si marimea herniei de disc si existenta sau nu a compresiunii nervului. Astfel, daca nu face presiune asupra unui nerv, se poate sa nu apara dureri, iar daca face presiune asupra unui nerv, se poate sa apara durere, amorteala sau slabiciune in zona prin care trece nervul.

Metode de tratament pentru hernia de disc

In orice forma de tratament, se urmareste in primul rand inlaturarea durerii si slabiciunii musculare, revenirea la activitatile zilnice si obisnuite, precum si la prevenirea afectarii coloanei vertebrale int-un mod grav. Iata cateva metode de tratament clasic pentru hernia de disc:

Medicamentele antiinflamatoare. Aceste medicamente sunt recomandate pentru a reduce inflamatia si durerea.

Fizioterapie, electroterapie, terapie cu namol. S-a demonstrat ca, in urma acestor proceduri, starea persoanelor cu hernie de disc se imbunatateste in 90% din cazuri.

Operatia. Aceasta varianta se recomanda pentru a elibera compresia discului herniat asupra nervului sciatic.

Atentie maxima! Operatia trebuie efectuata de urgenta daca persoana pierde controlul asupra vezicii urinare sau colonului.

In unele cazuri, in incercarea de a se vindeca singur, la unele persoane, organismul poate reface materialul din discul rupt, facand ca durerea sa dispara, iar hernia de disc sa se vindece de la sine.

Metode de tratament naturiste

Hernia de disc este o boala si o afectiune la ordinea zilei. Multi oameni nici nu isi dau seama ca sufera de aceasta afectiune si cu atat mai putin ca poate fi tratata si fara interventie chirurgicala. Iata cateva metode de tratament naturist pentru hernia de disc:

Folositi ulei de ficat de cod. Acesta este un unguent natural al articulatiilor.

Slabiti. Trebuie sa fiti constienti ca orice kilogram in plus reprezinta pentru discul lezat sute de kilograme.

Intariti-va musculatura abdomenului si a spatelui. Greutatea va fi preluata de acesti muschi, care formeaza o centura protectoare.

Beti ceai de soc. Ajuta la detoxifierea articulatiilor, acestea fiind apoi mai bine hranite.

Hidratati-va. Renuntati la bauturile acidulate, incarcate de zahar si aditivi alimentari. Beti apa, ceaiuri de plante (coada-calului) si sucuri naturale diluate cu apa.

Inotati. Intotul este cel mai bun sport pentru coloana.

Impachetari cu namol. Faceti impachetari cu namol circa 2 saptamani, precum si bai cu ape minerale. Sunt recomandate baile Sarata Monteoru din Buzau.

Sport si exercitiul  lumanare. Hernia de disc nu se poate vindeca fara miscare fizica. Astfel, se recomanda miscare si sport, iar exerciliul fizic preferat este «lumanarea». Se stie ca mai multe minute in aceasta pozitie in fiecare zi poate face minuni.