Interferente.ro Turism Orasele lumii Halberstadt poarta Muntilor Harz

Luni, 12 Mai 2014 20:45

Halberstadt - poarta Muntilor Harz

In inima Germaniei, in sud-vestul landului Sachsen-Anhalts, asezat intre masivele hercinice Huy si Harz, se afla orasul milenar Halberstadt (halb = jumatate, stadt = oras).

Scurt istoric

Primele documente istorice scrise despre Halberstadt dateaza din anii 800, cand Carol cel Mare numeste asezarea, in mod special, resedinta a episcopilor. In anul 989, sub domnia regelui Otto al III-lea, episcopul Hildiward preia sub conducerea episcopiei controlul asupra pietei, asupra banilor si granitelor Halberstadt-ului.

Asezarea cunoaste in urmatorii ani o deosebita inflorire economica, astfel ca, in anul 1387, orasul devine membru al Hansei. Razboiul de 30 de ani opreste insa avantul economic al asezarii, care isi va pastra, in ciuda greutatilor ivite, valorile social-istorice.

Un moment important pentru isoria orasului il reprezinta 8 aprilie 1945. Este ziua in care, din cauza bombardamentelor aliatilor din cel de-al II lea razboi mondial, cea mai veche si cea mai frumoasa parte a sa este distrusa. Dar timpul este un leac universal. Astfel ca, dupa terminarea razboiului, s-a trecut la reconstruirea cladirilor distruse, prioritate avand cele din timpul Renasterii si Barocului.

In acel aprilie 1945 au murit peste 3.000 de oameni, iar rapoartele vremii constata ca trei sferturi din oras se afla sub daramaturi (printre edificiile distruse numarandu-se bisericile si primaria – constructii datand din anii 1381-1398).

Atractiile turistice ale orasului

Azi, Halberstadt este un oras cu o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori, o asezare renascuta din propria-i cenusa, o imbinare a frumusetilor naturii cu istoria sa milenara.

In centrul orasului se afla statuia lui Roland van Halberstadt, construita din gresie, lucrare datand din anul 1433 si avand o inaltime de 4,20 m. statuia reprezinta simbolul libertatii comertului si strajuieste cladirea Primariei – o constructie noua, refacuta dupa modelul Primariei din anul 1381, distrusa in timpul bombardamentului.

Prima si cea mai veche biserica din Halberstadt, asezata pe dealul Domnului, este Domul St. Stephanus, datand de la sfarsitul secolului al XIII-lea (sau poate inceputul secolului al IX-lea) o imbinare a stilurilor romantic si gotic.

In imediata sa apropiere, la o distanta de 300 de metri, se inalta, sobra si maiestoasa, Liebfrauenkirche – un simbol nepretuit al stilului romantic, edificiu ce dateaza dn anul 1200. Interiorul sau uimeste prin solutiile arhitecturale utilizate la construirea incaperilor (cu panze atarnate de tavan), a balconului corului si a capelei Barbara. Apartinand aceleiasi perioade istorice, Maritzkirche (din anul 1234) completeaza stilul romantic al acestor asezaminte bisericesti.

Strajuind cladirea Primariei, Liebfrauenkirche (construita intre anii 1250-1350) a reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol al dominatiei burgheziei asupra puterii episcopilor. Biserica impresioneaza prin turnurile inegale, care isi aveau rostul lor in sistemul de aparare a orasului.

Edificiile cu caracter istoric si religios nu sunt singurele atractii turistice ale acetui oras. Sa nu uitam de insasi denumirea ce i s-a dat: Poarta a Muntilor Harz. Culmile muntoase ce il inconjoara din toate partile ii confera acestei asezari aspectul unei cetati naturale bine pazite. Halberstadt este strajuit in nord-vest, nord-est si sud de dealurile Spiegelberge, Klusberge, care totalizeaza o suprafata de 400 de hectare si care au altitudini de peste 200 m. aceste locuri de la poalele Muntilor Harz sunt dintre cele mai pitoresti si apartin, din punct de vedere al formarii lor, unitatii de vorrland.

Privelistile sunt de-a dreptul salbatice, motiv pentru care Klusberge – prin aparitia dezordonata a stancilor sale – si-a atras denumirea de “Mica Elvetie saxona”.

Padurile de foioase imbraca dealurile Halberstadt-ului si ascund in mijlocul lor cateva castele (Jajd, de pilda, ce dateaza din 1882), turnuri de aparare, dar si … crame! Aici se alfa cel mai vechi butoi de vin din Germania, din anul 1594.

Toate aceste surprize se desfac in fata privirilor turistilor asemenea petalelor unei flori. Dar petala cea mai ravnita ramane la urma, atunci cand calatorul se indreapta spre Muntii Harz, strajerul nepretuit al orasului. De pe varful Brocken (1142 m) se ivesc inaintea ochilor curiosi ai turistilor turlele semete ale bisericilor Halberstadt-ului, sfidand timpul si confirmandu-i numele.

Carmen Herca


Newer news items:
Older news items: