Interferente.ro Sanatate Naturiste Fructele goji elixirul sanatatii si al tineretii

Vineri, 06 Aprilie 2012 15:57

Fructele goji - elixirul sanatatii si al tineretii

 

Efectele miraculoase ale fructelor goji au fost descoperite de mii de ani. Ele au fost consumate de catre tibetani, chinezi si indieni pentru imbunatatirea starii de sanatate si incetinirea procesului de imbatranire.

Planta este un arbust din familia Solanaceae, denumirea populara este Lycium barbarum. Goji este cultivat pe dealurile si vaile inalte si nepoluate din Himalaya, Tibet si Mongolia, unde solul este unul foarte bogat in substante nutritive. Este cultivat de asemenea in China, in sere speciale, unde i se asigura nutrientii necesari cresterii. Exista mai multe varietati de goji, dar cel original se gaseste in zonele Tibetului, unde solul alcalin este foarte fertil, in ciuda temperaturilor extreme. Planta prefera zonele cu grad ridicat de expunere solara si un grad moderat de umiditate a solului. Cresterea plantei nu presupune mari dificultati (aceasta rezista cu succes la temperaturi cuprinde intre – 28˚C si +38˚C). Arbustul infloreste in luna iunie si rodeste in luna august. Planta poate fi adaptata relativ usor si la conditiile climatice si de sol din Romania.

Exceptionalul fruct se aseamana cu o cireasa mica, alungita, si este foarte apreciat pentru gustul sau dulce-amarui. Aroma sa este o combinatie de cirese, zmeura si curmale.

In medicina traditioanala chineza, goji reprezinta un pilon important. Pe baza cercetarilor efectuate in timp, oamenii de stiinta au descoperit ca acest fruct este unul dintre cele mai bogate in nutrienti de pe pamant. Este de asemenea cel mai puternic antioxidant dintre toate alimentele. Faima lui a ajuns sa fie recunoscuta la nivel mondial.

 

Continutul si compozitia fructelor goji

Fructele goji sunt foarte nutritive, avand un continut ridicat de vitamine (C, B1, B2, E), minerale, aminoacizi, uleiuri esentiale si proteine.

 

Componenta

Cantitate

Ponderea detinuta din norma zilnica recomandata 

 Energie

 1461 kJ (343,9 kcal)

 17%

 Proteine

 12,1 g

 24%

 Carbohidraţi

 57,82 g

 60%

 Grăsimi

 0,73 g 

 1%

 Fibre

 7,78 g

 43%

 Calciu (Ca)

 0,110 g

 11%

 Crom (Cr)

 0,079 g

 65%

 Cupru (Cu)

 0,0011 g

 55%

 Fer (Fe)

 0,0092 g

 50%

 Magneziu (Mg)

 0,13 g

 325%

 Potasiu (K)

 1,6 g

 102%

 Seleniu (Se)

 0,00017 g 

 

 Sodiu (Na)

 0,15 g

 

 Zinc (Zn)

 0,0021 g 

 13%

 Vitamina A

 12600 IU

 250%

 Vitamina B1

 0,027 g

 1800%

 Vitamina B3

 0,088 g

 440%

 Vitamina B5

 0,0012 g

 12%

 Vitamina C

 0,148 g

 146%

 Biotin

 28 µg 

 9%

Compozitia si componentele fructelor Goji

 

Efectele benefice ale fructelor goji asupra starii de sanatate

-         creste imunitatea;

-         imbunatateste starea generala a organismului;

-         efect tonic asupra organismului;

-         previne oboseala;

-         efect energizant;

-         incetineste procesul de imbatranire al organismului datorita cantitatii mari de antioxidanti pe care il contin si care distrug radicalii liberi;

-         ajuta la detoxifiere;

-         sursa de vitamine si minerale;

-         imbunatateste circulatia sangelui;

-         intareste parul, pielea si unghiile;

-         reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor;

-         reduce glucoza din sange si arde grasimile;

-         ajuta la prevenirea Alzheimerului;

-         ajuta la imbunatatirea memoriei;

-         imbunatateste vederea;

-         efect cardio-protector;

-         efect antiviral si antiinflamator;

-         protejeaza oasele si tendoanele;

-         regleaza aritmia cardiaca;

-         eficient in hipertensiune;

-         protejeaza ficatul;

-         curata plamanii;

-         efect anticancerigen;

-         ajuta la functionarea rinichilor;

-         afrodisiac natural;

-         ajuta in afectiunile prostatei;

-         ajuta la regenerarea ADN-ului.

 

Citeste si Legenda fructelor goji.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: