Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Frasinul planta medicinala

Luni, 24 Iunie 2013 20:41

Frasinul planta medicinala

Frumosul arbore din padurile noastre de ses si deal, Frasinul (Fraxinus excelsior din fam. Oleaceae), are importante proprietati medicinale, care au inceput sa fie studiate inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea de catre marele medic si naturist olandez Boerhaave, cel care era atat de vestit pentru meritele sale incat i-a parvenit o scrisoare din China adresata laconic, “doctorului Boerhaave, medic in Europa”.

Asadar, frasinul este utilizat, in prezent, in terapia naturista.

Principalul produs medical il reprezinta frunzele (Folium Fraxini) care se recolteaza in perioada mai-august, cu continut de tanin, flavonoide, glucozidul cumarinic, fraxozida, manitol, vitamina C.

Se considera ca, prin actiunea diuretica cu o eliminare masiva de acid uric, scade concentratia acestuia in sange, ceea ce face ca frunzele de frasin sa constituie unul din principalele remedii adjuvante in guta si reumatism, potentand totodata actiunea altor remedii antireumatismale. Are, de asemenea, efecte in artritism.

Produsul are si proprietati usor laxative, fara a provoca colici, fiind coloretic-colagog, este util si in dischinezii, colecistite.

Pentru o extractie mai buna se recomanda o decoctie scurta (5 minute) cu 2 lingurite la cana, 2-3 cani pe zi.

In uz extern, un decoct mai concentrate – cu 2-3 linguri la cana – are recomandari largi:

·        sub forma de cataplasme – pe zonele dureroase – in crizele de guta si reumatism;

·        aplicatii locale in unele boli de piele (acnee, eczema, plagi greu vindecabile);

·        bai locale cu efect antiinflamator – antihemoroidal;

·        spalaturi locale in leucoree.

Se mai folosesc in masura mai redusa si alte parti ale plantei. Astfel, scoarta, ca si fructele de pe ramurile tinere sub forma de decoct cu o lingura la cana, este tonica si febrifuga, avand si efecte antigutoase si antireumatismale.

In fine, in medicina populara, sucul colectat primavara prin taierea ramurilor, diluat cu apa, este un purgativ eficient.

Dintre aceste produse, numai frunzele fac parte din nomenclatorul Plafar, ele intrand si in formula ceaiului antireumatic ca si a pulberei laxativ-purgative.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: