Interferente.ro Descopera Anatomie Fiziologia sangelui

Miercuri, 26 Aprilie 2017 00:33

Fiziologia sangelui

In afara organismului, sangele se separa in 2 straturi: plasma si cheagul in ochiurile caruia sunt retinute toate elementele figurate. Morfologia sangelui este expresia adaptarii sale la indeplinirea unor functii specifice.

Functia de transport

Din interiorul intestinului subtire, glucoza, aminoacizii, acizii grasi si glicerolul sunt absorbiti prin peretii vilozitatilor intestinale in capilarele de sange si limfatice prin intermediul carora ajung in celule. Gazele respiratorii: O2, CO2 – sunt transportate tot de sange sub forma de compusi labili catre celule sau catre alveole pulmonare. In acest transport, rolul principal il are hemoglobina. Sangele transporta si hormonii secretati de glandele endocrine. La nivelul tubilor uriniferi, sangele este curatat de produsi de dezasimilatie.

De la muschi si ficat, caldura este transportata spre piele, unde se pierde prin conductibilitate si psre organele respiratorii, unde se pierde odata cu vaporii de apa expirati.

Functia de aparare

In procesul care contribuie la mentinerea integritatii si sanatatii organismului uman, un rol important revine sangelui. In urma deschiderii unui vas de sange se produce fenomenul de coagulare, la care participa un numar mare de substante chimice componente: fibrinogenul, portrombina, ionii de calciu si altele. Impotriva agresiunilor potentiale ale germenilor patogeni ce traiesc in jurul organismului uman, sangele participa printr-o alta functie de aparare. In momentul patrunderii unor substante agresive, leucocitele sunt atrase si, miscandu-se cu ajutorul prelungirilor citoplasmatice, strabat peretii capilarelor si declanseaza o adevarata lupta de distrugere. Sangele participa la apararea organismului si prin junctia de imunitate. Anticoprii sunt fabricati treptat de organismul care se apara. In cazul in care cantitatea lor este mare, organismul reuseste sa invinga agresiunea.

Pe aceasta capacitate a organismului se bazeaza productia de vaccinuri, substante care pot stimula puterea de aparare a organismului si productia de seruri, substante care maresc aceasta capacitate in conditiile cand organismul nu se poate apara singur.

Homeostezia

Organismul functioneaza normal numai in conditiile in care compozitia sangelui variaza in limite foarte restranse.

Una din cele mai importante conditii este mentinerea constanta a cantitatii si tipurilor de proteine sanguine.

Constanta compozitiei sangelui este rezultatul circuitului continuu care se stabileste cu lichidul interstitial si lichidul limfatic. Starea de sanatate este conditionata si de prezenta in organism a unui anumit volum de sange, ce poate fi determinat pe cale fotocolorimetrica.

Cand pierderile de sange sunt mai mari decat o patrime din circulanta trebuie inlocuite cu sange provenit de la alte persoane. Operatiunea s enumeste transfuzie si se face cu sange conservat. Transfuzia este posbila atunci cand intre sangele donatorului si al primitorului sunt compatibilitati biochimice. Acestea se stabilesc prin determinarea de grupe sanguine. Compatibilitatea exista numai atunci cand nu apare aglutinarea.

Functiile sangelui sunt tulburate odata cu modificarile elementelor sale figurate.

Prin numeroase probe de laborator se pot determina valorile normale sau patologice ale componentelor sanguine si pe aceasta cale se pot deduce tulburarile functionale. Daca azi suntem posesorii unui numar mare de cunostinte privind mediul nostru intern, aceasta se datoreaza stradaniiilor neobosite ale unor oameni de stiinta.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: