Sâmbătă, 14 Martie 2015 00:23

Fiziologia bacteriana

Fiziologia bacterianaMetabolismul se desfasoara intr-o singura celula si este un metabolism necompartimentat. Are o mare flexibilitate, adaptandu-se usor la conditii cu mare rapiditate, fapt ce asigura diviziunea celulara, la unele bacterii in 20 minute, fata de celulele mamiferelor, cultivate in vitro, care se divid in 24 de ore.

Respiratia bacteriana reprezinta totalitatea proceselor biochimice prin care celula obtine energia necesara activitatilor sale.

Sa vorbim despre transportul substantelor prin membrana celulara. Pentru a se desfasura cresterea si multiplicarea microorganismelor este necesara difuzia si transportul substantelor prin membrana celulara. Principalele modalitati de transport sunt: difuzia pasiva, difuzia facilitata, translocatia de grup, transportul activ si endocitoza.

In ceea ce priveste cresterea si inmultirea bacteriilor, trebuie sa amintim ca orice celula bacteriana, pe baza substantelor obtinute in procesul de metabolism, are o crestere continua pana in momentul cand in interiorul ei toti constituentii sunt in cantitate dubla. Prin strangularea membranei citoplasmatice si a peretelui celular se formeaza doua celule fiice, identice. Fenomenul poarta numele de diviziune celulara si se realizeaza prin sciziparitate sau fiziune binara.

Energia necesara desfasurarii activitatilor tuturor constituentilor celulari se obtine “prin cuplare chimica cu reactiile oxidative” (G. Zarnea)

Energia libera devenita disponibila in urma reactiilor de oxidare este captata de intermediari energetici care o conserva sub forma de energie chimica de legatura.

Doua sunt principalele cai de conservare a energiei:

-          Formarea de ATP prin fosforilare, la nivelul substratului;

-          Sinteza de ATP prin fosforilare oxidativa si prin fosfosilare in care sinteza de ATP este cuplata de transport de electroni, care pot fi dependenti de lumina (fototrofe), de oxidare a unor compusi organici sau a unor ioni anorganici (la microorganismele chemotrope) – G. Zarnea.