Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Fitoterapia in afectiunile respiratorii

Luni, 20 Octombrie 2014 01:34

Fitoterapia in afectiunile respiratorii

Fitoterapia in afectiunile respiratoriiFunctia respiratorie este vitala pentru toate functiile biologice ale organismului uman. Bolile organismului respirator au evoluat o data cu schimbarea modului de viata al omului modern, in care sunt implicate alimentatia, sedentarismul si deplasarea pe “patru roti”, cresterea poluarii atmosferice, a apei, a alimentelor chimizate si a scaderii capacitatii imunitare a organismului.

Alaturi de numeroasele produse farmaceutice pe baza de plante medicinale recomandate in aceasta categorie de boli, ca adjuvante pretioase, la indemana tuturor, nu trebuie subestimate fructele, legumele si semintele.

In brositele acute si cronice se recomanda:

Curmalele favorizeaza expectoratia; se consuma ca atare sau sub forma de infuzie, preparata din 50 g la 1 l de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Gutuile, de la care se folosesc semntele, au, datorita derivatilor poliuronici, proprietati remarcabile emoliente. Se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 2 lingurite la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere sau cu zahar.

Merele favorizeaza expetoratia, fiind recomandate in special la copii. Din mere se prepara un sirop, folosind sucul de mere obtinut prin presare, la care se adauga o cantitate egala de zahar. Se fierbe la foc domol, pana la o consistenta siropoasa. Pentru copii se dau cate 2 linguri inainte de mesele principale, iar adulti 4-5 linguri.

Smochinele se folosesc sub forma de decoct, preparat din 2-3 fructe la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi. Din smochine se prepara un sirop nu numai bun la gust, dar si cu proprietati emoliente in bronsite. Se folosesc in acest scop 300 g smochine la 1 l de apa si se fierb in baia de apa pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate; se strecoara si se adauga 250 g miere. Se iau 3-4 lingurite pe zi. Din fructele de smochin, in cantitate de 30 g la 1 l de apa, se prepara o infuzie care se indulceste dupa gust; se beau 2-3 cani pe zi.

Socul, ale carui fructe coapte sunt folosite pentru prepararea siropului sau a dulcetii, se poate intrebuinta si sub forma de decoct: o lingurita de frcute proaspete sau uscate la o cana cu apa; se beau 1-2 cani pe zi, indulcite cu zahar sau miere.

Asmatuiul se consuma, de obicei, ca atare, pentru aromatizarea preparatelor culinare. In scop expectorant se folosesc semintele, o lingurita la o cana cu apa pentru infuzie; se beau 2 cani pe zi.

Ceapa se foloseste sub forma de infuzie preparata din 4-6 cepe la 1 l de apa; se indulceste cu 100 g zalar sau cu miere, se filtreaza si se beau 2 cani pe zi, din care prima dimineata. Se pastreaza la frigider, iar inainte de folosire se aduce la temperatura camerei.

Hreanul se utilizeaza atat in uzul intern, cat si extern. Din 20-30 radacini hrean ras, se prepara o infuzie la 1 l de apa; se lasa la macerat 12 ore. Se iau 2 cani pe zi, intre mesele principale. Pentru uzul extern se foloseste tot radacina rasa, proaspata, care se aplica local pe torace.

Din frunzele de leustean se prepara o infuzie, folosind 2 linguri la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi. Semintele acestei plante se utilizeaza tot sub forma de infuzie: ½ lingurita la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.

Din felii de ridiche neagra, peste care se pune zahar, se prepara un sirop la rece. Dupa 24 de ore, siropul rezultat se bea in cursul unei zile. Un alt procedeu recomanda ca ridichile sa fie scobite si umplute cu zahar. Apoi se coc in cuptor, iar siropul rezultat se administreaza in doze de 4-5 linguri pe zi.

Sparanghelul si tarhonul fluidifica, de asemenea, secretiile bronsice. Se utilizeaza fie consumate ca atare, in salate, sau sub forma de infuzie preparata din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.

Telina, pe langa alte proprietati, o are si pe aceea de a calma tusea spastica si de a usura expectoratia. Se consuma fiec ca atare, sub forma de salate, fie sub forma de suc, cate 100 ml dimineata, inainte de micul dejun. Se poate prepara si sub forma de decoct, din circa 30 g la 1 l de apa; se beau 3-4 cani pe zi.

Usturoiul are proprietati dezinfectante, expectorante si de calmare a tusei spastice. El actioneaza asupra musculaturii netede. Se consuma ca atare, 3-4 bulbi pe zi. Se prepara si sub forma de decoct, din 3-4 bulbi zdrobiti la o cana cu lapte; se bea treptat, in cursul unei zile.

Varza rosie se foloseste sub forma de decoct, preparat din 60 g la 0,5 l apa, la care se adauga 70 g miere sau zahar; se bea in cursul unei zile. Se apica si sub forma de comprese, din frunze zdrobite pe o planseta cu ajutorul unei sticle, dupa ce a fost indepartata nervura principala.

In astmul bronsic se recomanda:

Hreanul, sub forma de infuzie, 15-20 g radacina la 1 l de apa, care se lasa apoi la macerat 12 ore; se iau 2 cani pe zi, intre mese.

Morcovul, sub forma de suc, cate 100-200 ml dimineata, inainte de micul dejun.

Ridichea neagra, dupa modul de preparare si administrare descris mai inainte (in bronsite acute si cronice).

De la salata verde se folosesc semintele, sub forma de infuzie, o lingurita la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Dau rezultate bune in calmarea crizelor de astm bronsic.

Tot in astmul bronsic se recomanda usturoiul si varza rosie, preparate si administrate dupa descrierea de la bronsitele cronice si acute.

Atat in bronsitele acute si cronice, cat si in astmul bronsic, se recomanda asocierea fructelor, legumelor si semintelor cu ceaiuri de plante medicinale specifice acestor afectiuni ale aparatului respirator.

Dr. Ovidiu Bojor


Related news items:
Newer news items:
Older news items: