Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Feriti-va de tantari sunt purtatori ai virusului West Nile

Luni, 30 August 2010 23:03

Feriti-va de tantari – sunt purtatori ai virusului West Nile

 

Ce este virusul West Nile (VWN)?

Virusul West Nile este un potential factor declansator al unor afectiuni serioase care afecteaza sistemul nervos central (meningita/encefalita), principala cale de transmitere in randul oamenilor fiind intepatura tantarilor infestati.

 

Scurt istoric

Infectiile cu virusul West Nile sunt cunoscute de multe decenii. Virusul a fost izolat pentru prima data in 1937 din sangele unei femei cu febra, din provincia West-Nile din Uganda. Ulterior, s-a dovedit ca virusul este unul din cele mai raspandite flavivirusuri care afecteaza oamenii, pasarile si tantarii, avand o distributie geografica intinsa, care cuprinde Africa, Orientul mijlociu si Europa de Sud.

In ultimul deceniu, virusul West Nile a redevenit un important agent patogen pentru oameni si cai, determinand frecvente focare de boala cu manifestari nervoase. Asfel, in Romania (1996), Tunisia (1997), Italia (1998), Rusia, Statele Unite si Israel (1999), Franta, Statele Unite si Israel in 2000 s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de imbolnavire la om, o agravare a formelor nervoase la cai, evidentiindu-se de asemenea cresterea mortalitatii la pasari. In ciclul natural al tuturor virusurilor din familia Flaviviridae, pasarile sunt principalele gazde amplificatoare, iar vectorii sunt reprezentati de diverse specii de tantari. In perioada iulie - octombrie 1996 s-a inregistrat o epidemie de febra West-Nile in zona de sud a Romaniei (in Bucuresti si lunca Dunarii), care a determinat o suta de cazuri cu forme neurologice, dintre care au decedat 17 persoane.

 

Simptome

Perioada de incubatie 

De regula, pacientii dezvolta simptomele dupa 3 - 14 zile de la contactarea virusului (intepatura tantarului).

 

Virusul West Nile afecteaza sistemul nervos central. Insa, simptomele sunt diferite.

1. La majoritatea oamenilor nu exista simptome. Aproximativ 80% din persoanele infectate cu VWN un prezinta nici un fel de simptome.

2. Unele persoane, aproximativ 20% dintre cei infectati, pot prezenta simptome usoare, incluzand:

- febra;

- cefalee;

- dureri de corp;

- simptome gastrointestinale: greata, varsaturi, lipsa apetitului alimentar, diaree;

- dureri musculare si articulare;

- uneori limfadenopatie - inflamarea ganglionilor limfatici si eruptie cutanata pe fata anterioara si posterioara a toracelui si abdomen.

Perioada de incubare este de 2 - 8 zile. Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, desi slabiciunea poate persista pana la cateva saptamani, iar limfadenopatia pana la 2 luni.

3. Aproximativ una din 150 de persoane infectate pot dezvolta forma severa a bolii. Simptomele pot include:

- temperatura ridicata;

- cefalee;

- rigiditate la nivelul gatului;

- stupoare;

- dezorientare;

- coma;

- tremur;

- convulsii;

- slabiciune musculara;

- pierderea vederii;

- pierderea sensibilitatii si paralizie.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

 

Modalitatea de transmitere

Virusul West Nile este raspandit prin intepaturile tantarilor infectati care sunt purtatori si care se infecteaza la randul lor cand se hranesc din pasari infectate. Tantarii infectati pot transmite apoi virusul la oameni sau animale prin intepatura.

Intr-un numar foarte mic de cazuri virusul poate fi transmis prin transfuzii, transplant sau de la mama la fat (prin alaptare sau chiar in timpul sarcinii).

Virusul NU se transmite prin contact intamplator precum atingerea unei persoane infectate si nici chiar prin sarutarea persoanei infectate cu VWN.

 

Modalitati de prevenire

- Cea mai la indemana si mai buna metoda de prevenire este evitarea intepaturilor de tantari.

- Cand sunteti in aer liber, utilizati substante adecvate pentru protectia impotriva tantarilor.

- Multi tantari sunt mai activi in amurg si in zori. Nu stati in aer liber in aceste perioade sau utilizati substante pentru indepartarea insectelor si purtati haine cu maneci lungi si pantaloni lungi. Hainele cu culori deschise va pot ajuta sa obtineti tantari care se aseaza pe dumneavoastra.

- Protejati ferestrele si usile cu ecrane/plase adecvate.

- Curatati locurile unde cresc tantari prin golirea aei care sta in vasele cu flori, vase, butoaie, etc. Schimbati apa din vasele din care beau animalele apa si inlocuiti saptamanal apa din vasele unde se scalda animalele.

 

Tratamente naturiste

- spalati cu sapun zona afectata;

- frecati locul cu usturoi pentru a preveni inflamarea;

- aplicati alcool (reduce mancarimea);

- puneti comprese cu gheata;

- aplicati comprese cu otet;

- puneti o cataplasma cu frunze de busuioc zdrobite;

- tamponati intepatura cu suc de lamaie.

 

Remediu la purtator

Exista in comert o bratara conceputa pentru a tine la distanta tantarii. Impregnata cu ulei de Citronella si de lavanda, ea actioneaza 240 de ore. Bratara poate fi achizitionata de pe internet, la pretul de 12 lei bucata.

West Nile, pericol global

 

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.

In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda. In general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

 

Virusul este transmis nu doar prin intepaturile tantarilor, ci si a capuselor.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: