Interferente.ro Lifestyle Casa ta Feng shui amenajarea locuintei

Luni, 28 Iunie 2010 16:41

Feng shui - amenajarea locuintei

 

Feng shui este o arta straveche intuitiva asiatica. In traducere "feng" inseamna vant si "shui" inseamna apa.

Feng shui reprezinta, in linii mari, arta de a trai in armonie cu elementele mediului inconjurator si cuprinde atat aspecte complexe, care impun cunostinte solide, cat si notiuni de baza, care pot fi  usor puse in practica.

Formele cele mai bune in alegerea unui teren pentru locuit sunt cele patrate sau dreptunghiulare. Evitati formele neregulate ale unui teren pentru ca pot afecta norocul si sanatatea. A se evita in special loturile cu multe colturi si cele in forma de triunghi. Partea din fata a terenului trebuie sa fie mai joasa decat cea din spate, in nici un caz invers. In fata casei ar trebui sa fie un bazin sau o piscina, un lac sau un rau linistit, in nici un caz un bazin cu apa statuta sau o fantana - fantana se crede ca atrage spirite.

In general, este bine sa se evite cladirile cu forme neregulate sau ciudate. Aveti grija la casele aflate intr-o fundatura de drum. Evitati sa stati intr-o casa spre care este indreptata o strada. Evitati plantarea copacilor mari in fata casei, in special in fata intrarii principale, fiindca blocheaza energia sa pozitiva sa mai intre in casa.

In casa, inconjurati-va de lucruri frumoase, de obiecte de arta care va trezesc emotii estetice, de cat mai multe plante naturale si de lumina. Eliminati mirosurile neplacute si evitati zgomotele puternice. Creati o atmosfera placuta cu ajutorul lumanarilor/betelor parfumate si eliminati energiile negative folosind sunetul placut al clopoteilor, in special in colturile casei.

Asigurati-va ca mobila are vederea spre usa, astfel veti facilita circulatia libera a energiei pozitive chi (qi). Dincolo de principiile feng shui, aceasta pozitionare a mobilierului are si o motivatie "stiintifica", pentru ca ventilatia camerei este mult mai buna.

Folositi cu grija oglinzile. Oglinzile joaca un rol important atat in amenajarea interioarelor, creand impresia de spatialitate si reflectand lumina, cat si in simbolistica feng shui. Acestea nu trebuie asezate niciodata fata in fata cu usa de la intrare, pentru ca astfel norocul si bogatia pot intra in casa, dar la fel de repede se pot scurge inapoi afara, de unde au venit. De asemenea, este contraindicat ca oglinzile sa ne reflecte imaginea in timp ce dormim. Folositi oglinzile pentru a masca colturile sau coloanele, in ideea de a le face sa dispara in mod simbolic.

 

Bucataria

Pentru adeptii Feng Shui, bucataria reprezinta „inima" casei, locul unde, in jurul mesei, membrii familiei se bucura de roadele muncii lor. Pastrarea bucatariei curate reprezinta un aspect legat de educatie si bun simt dar si unul dintre principiile Feng Shui cu privire la aceasta incapere.

Acest spatiu trebuie sa fie primitor, luminat si aerisit pentru a atrage cat mai mult Chi pozitiv.
Pentru chinezi, focul care pregateste alimentele este sacru. Chiuveta in fata aragazului ataca focul si ne gasim in ciclul distructiv, apa stinge focul.

Nu plasati frigiderul vis-a-vis sau langa aragazul din bucatarie. Cautati sa aveti o distanta intre aragaz si chiuveta, altfel intra in contradictie elementele foc-apa. Inlocuiti mesele de marmura cu mese de lemn, preferabil rotunde.

Cea mai buna solutie este de a schimba locurile sau, daca bucataria este suficient de mare, poti pune o masa de lemn intre chiuveta si foc, intrand astfel in ciclul constructiv, apa hraneste lemnul care hraneste focul.

Cateva reguli care te vor ajuta sa echilibrezi energiile din aceasta incapere: forma bucatariei trebuie sa fie patrata sau dreptunghiulara, usa de la intrarea in casa nu trebuie sa fie fata in fata cu usa de la bucatarie, aragazul nu trebuie pozitionat niciodata in fata unei ferestre, aragazul nu trebuie pus in asa fel incat sa te oblige sa stai cu spatele la usa, evitati sa suspendati cosulete cu flori uscate sau artificiale - sunt fara viata, moarte.

 

Dormitorul
Dormitorul trebuie sa fie zugravit in culori pastel. Nu plasati patul in fata ferestrei, sub fereastra, sub o grinda, intre doua usi, in linie dreapta cu o usa, cu capul sau picioarele spre usa, cu fata spre colturile ascutite ale camerei, cu fata spre rafturi descoperite, lipit de peretele comun cu baia. Nu plasati oglinzi in dormitor si nici vizavi de patul in care dormiti. Daca totusi aveti una, nu dormiti cu fata la oglinda. Daca aveti o oglinda in fata patului, incercati sa-i schimbati unghiul catre alta directie din camera sau acoperiti-o, astfel incat sa nu fie indreptata spre dumneavoastra cand dormiti. Efectul de oglinda il are si ecranul televizorului, deci nu asezati tv-ul in dormitor. Nu asezati in dormitor fotografii reprezentand peisaje acvatice sau alte imagini ce sugereaza apa. Nu asezati fantani interioare sau acvarii in dormitor.

Elementul apa nu trebuie sa existe in dormitor, atrage stres emotional. Daca locuiti intr-o vila cu etaj, nu plasati dormitoarele sub camerele de baie de la etaj sau sub spalatoriile in care se afla masini de spalat. Elementul apa nu trebuie sa fie plasat in preajma dormitoarelor. Elementul apa e reprezentat de bai, fantani, frigidere, masini de spalat, oglinzi. Nu amplasati in dormitor obiecte ce inspira frica: masti, monstri, arme, sabii, imagini urate, imagini ce inspira conflictul, lupta, moartea, tristetea, tablouri cu animale salbatice sau imagini de vanatoare, tablouri cu fete triste sau inlacrimate. Scoateti din dormitor orice obiect ce va aduce aminte de serviciu (geanta diplomat, mapa, laptopul, instrumente de lucru etc.). Evitati canapelele sau paturile de culoare rosie. Creeaza tensiune in incapere. Cu toate acestea, e bine ca in coltul de sud-vest al dormitorului conjugal sa existe un obiect rosu. Pastreaza vie relatia in cuplu. Folositi asternuturi roz in dormitorul conjugal pentru a mentine armonia in cuplu. Dormitorul conjugal ar trebui amenajat in coltul de sud-vest al casei, iar patul conjugal in coltul de sud-vest al camerei. Asezati in dormitorul conjugal doua obiecte identice alaturate: doua pasari, doua pietre, doua plante, doua scaune, pentru a mentine vie atmosfera de cuplu.

Se recomanda iluminarea cu lampi sau lumanari. Oricum, lumina nu trebuie sa fie puternica, ci sa contureze o atmosfera "dulce", relaxanta. Imagini ce reprezinta animale salbatice sau obiectele cu margini ascutite trebuie evitate in aceasta incapere.

 

Camera copilului

In conformitate cu principiile Feng Shui, camera copilului trebuie sa fie in culorile pamantului, precum galben cald, portocaliu deschis sau teracote.

Plasati un obiect de hematit in camera copilului (deasupra patului sau in mijlocul peretelui de est) pentru o sanatate buna si un somn linistit. Copilul nu trebuie sa doarma cu capul spre peretele baii sau toaletei. Asezati biroul de studiu al copilului in coltul de nord-est al camerei. In camera copilului nu trebuie sa existe obiecte ascutite indreptate spre locul de odihna sau de studiu al copilului: colturi de mobila, flori cu frunze ascutite, colturi de zid, bete, grinzi etc. Daca nu pot fi evitate, asezati in fata lor copacei din cristal, cristale, clopotei, plante. Nu asezati in camera copilului picturi cu imagini acvatice, cu animale salbatice sau imagini care provoaca frica. Plasati clopotei de vant in camera copilului daca vedeti ca acesta se imbolnaveste frecvent. Produceti des zgomote cu clopotelul respectiv in toata casa, sunetul va echilibra energiile din incaperi. Plasati scaunul de la biroul copilului cu spatele la perete. Intotdeauna scaunul pe care se sta la masa trebuie sa fie cu spatele la un obiect solid, niciodata spre usa. Daca nu poate fi evitat, asezati in fata ochilor o oglinda care reflecta usa de la intrare.

 

Baia
Baia reprezinta, in conceptia Feng-Shui, prosperitate si bogatie, asa ca, daca acest loc este amenajat dupa anumite principii, energia pozitiva va influenta situatia ta financiara. Este unul din locurile unde se scurge apa, deci implicit, banii.

E bine ca baia sa nu fie vizibila. Cand va construiti o casa noua, amplasati baia intr-o zona mai putin vizibila de la intrarea in casa. Nu asezati bai si toalete langa intrarea principala. Daca exista una, tineti mereu usa inchisa, asezati clopotei de vant la intrarea in baie sau o oglinda pe usa baii. Nu dormiti cu capul sau cu fata spre usa de la toaleta. Nu dormiti cu capul spre peretele comun intre dormitor si baie. Daca nu poate fi evitat, asezati la capul patului un paravan, o planta, clopotei. Nu puneti frigiderul in fata usii de la baie.

 

Holuri, coridoare, usi, scari

Holurile trebuie sa fie eliberate de mobila sau alte elemente de decor care pot sugruma fluxul de energie. Pasajele de trecere trebuie sa fie continue, fara oprelisti. Incaperile aflate la capatele coridoarelor lungi sunt incarcate negativ. Pentru a combate aceasta energie distructiva, vopsiti usa incaperii in rosu daca usa este indreptata spre vest sau nord-vest, verde daca este spre sud-vest sau nord-est, albastra daca este spre sud si alba daca este spre est sau sud-est.

Orice recipient ce contine elementul apa ar trebui plasat pe partea stanga a usilor de intrare in incapere pentru a pastra buna intelegere intre membrii familiei. Spre usa de la intrare nu trebuie sa existe indreptat nici un colt proeminent. Daca stati cu fata la usa, indepartati din fata dumneavoastra orice mobila care ascunde o parte din usa. Amplasati la baza scarilor un obiect masiv - o statuie, o planta mare. Nu inchideti usile in casa, tineti-le larg deschise pentru ca fluxul de energie sa se miste fara oprelisti. Acelasi lucru e valabil si in legatura cu mobila din incaperi. Nu incarcati casa cu multa mobila, cu cat interiorul este mai larg, cu atat energia este mai libera sa se miste.

 

Energia pozitiva Chi (Qi)

In filozofia orientala energia, Qi este forta vietii care sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor, poate fi definita drept un camp informational care leaga toate fiintele intre ele si cu mediul inconjurator.Este recunoscuta de foarte multe culturi si poarta denumiri diferite: kiin Japonia, chiin China,prana in India,pneuma in Grecia, ankhin Egipt.

Scopul Feng Shui este de a echilibra Qi-ul din locuinta si de la serviciu, pentru a crea posibilitati sporite de a obtine o sanatate buna, prosperitate si relatii armonioase.

Chi sau Qi, denumit si "respiratia vietii" sau "respiratia dragonului cosmic", este un flux de energie, o forta care sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor. Daca interiorul unei case este curat si ordonat, bine aerisit si cu o lumina buna, atunci si casa este plina cu energie pozitiva Qi. Oamenii care locuiesc in astfel de case se simt calmi si au o viata placuta. Au de asemenea mai multa energie pentru a munci si a se distra. Asadar, cea mai buna modalitate de a atrage energia pozitiva Qi este aceea de a evita dezordinea si mizeria.

Sheng Qi este energia pozitiva. Qi-ul pozitiv (vital) se manifesta sub forma unor curenti favorabili care stimuleaza starea de bine. Tot ce este frumos in natura, este datator de energie Qi si insufleteste. Ganditi-va la susurul apelor/fantanilor arteziene, ciripitul pasarilor, adierea vantului printre frunze, o gradina cu flori ingrijite, la un peisaj montan, ganguritul copiilor, anumite feluri de muzica, la tot ce este frumos.

O casa construita intr-un mediu frumos, care respecta si alte principii (aranjarea celor
patru animale cosmice in mediul inconjurator), al carei interior este curat si ordonat, aerisit si cu o lumina buna, este plina de Sheng Qi. Oamenii care locuiesc aici se simt calmi si au o viata placuta, mai multa energie pentru a munci si a se distra.

Energia soarelui este pozitiva atunci cand razele lui mangaie trupurile oamenilor si negativa cand soarele dogoreste foarte puternic dand nastere la incendii, dureri de cap etc. Este firesc ca oamenii sa isi doreasca numai energie pozitiva, dar pentru a putea beneficia de ea trebuie sa o intretina, sa ii creeze spatiul necesar pentru a se acumula.  Ea poate fi usor adusa in casa si viata lor, dar tot atat de usor o pot si pierde.

Incercati sa identificati acasa sau la birou, elemente care pot genera sageti otravitoare (mese dreptunghiulare sau patrate – deci colturi, coloane, unghiuri ascutite).

 

Ba Gua

Ba gua sau cele opt trigrame este un model simetric care reprezenta toate situatiile posibile de gasit in natura si in relatiile umane. Acestea sunt redate printr-un octogon in jurul caruia sunt aranjate cele opt trigrame, urmand o ordine specifica. Se spune ca fiecare locuinta este guvernata de o trigrama si energiile asociate acesteia.

Pentru a intelege mai bine schema Ba Gua ne vom imagina un patrat, impartit la randul sau in noua patrate mai mici, egale ca dimensiuni, care se suprapune peste planul casei desenat la scara. Asezarea patratului poate fi facuta peste schema la scara a casei sau a apartamentului, cu latura de nord suprapusa peste zona intrarii principale in locuinta sau tinand cont de orientarea in spatiu a casei, in functie de punctele cardinale. Determinarea zonelor si modul de decorare al acestora reprezinta aspecte mai complexe ale feng shui-ului si este recomandat sa apelati la serviciile unei persoane instruite in domeniu.

Termenul Ba Gua este chinezesc si constituie un concept fundamental pentru Feng Shui.

Bagua este o diagrama octogonala ce include cele mai importante aspecte ale vietii:

1. Cariera (Nord)

2. Indulgenta, Mila (Nord-Vest)

3. Cunoasterea (Nord-Est)

4. Copiii (Vest)

5. Sanatatea (Centru)

6. Stramosii, Trecutul familiei (Est)

7. Bogatia, Prosperitatea (Sud-Est)

8. Faima (Sud)

9. Relatiile (Sud-Vest)

 

 

 

Cele 9 zone de influenta ale incaperilor (harta Ba-Gua sau Pa-Kua)

 

NORD (negru)

Zona carierei si a realizarii profesionale

Influenta zonei: Pentru promovare la locul de munca, pentru succes in afaceri proprii sau in profesie, pentru gasirea carierei potrivite, asezati aici:

- figurine cu broaste testoase, dragoni, cai;

- un copacel din cristale;

- plante;

- o mica fantana improvizata;

- un acvariu cu pesti;

- obiecte de culoare albastra sau neagra;

- fotografii sau tablouri cu imagini acvatice (cu exceptia dormitorului);

- clopotei de vant cu 5 tuburi metalice de culoare albastra sau neagra;

- oglinzi (simbolul apei);

- cristale, flori de mina, roci, un bol cu pietre de rau, o piatra de mari dimensiuni;

- sticla, materiale transparente, alte elemente ce inspira apa, forme neregulate, unduitoare, valurite, curbe;

- un cristal;

- pietre semipretioase de culoare albastra sau neagra;

- figurine reprezentand cocosi, lei, cai, dragoni, animale puternice, pesti, animale acvatice, glob pamantesc.

 

NORD VEST (gri)

Zona relatiilor si a ghizilor spirituali

Influenta zonei: Pentru colaborari de succes, pentru sprijin de la persoane influente, pentru o viata sociala armonioasa, pentru calatorii reusite si noi cunostinte, asezati aici:

- un glob pamantesc;

- o harta;

- imagini de calatorie;

- fotografia unui avion sau alte imagini ce sugereaza deplasari;

- figurine, statui sau alte obiecte cu incarcatura spirituala: crucifix, icoane, ingerasi, obiecte de cult;

- obiecte metalice: argint, cupru, aur, bronz;

- clopotei de vant cu tuburi metalice;

- un cristal;

- cristale, flori de mina, roci, un bol cu pietre de rau, o piatra de mari dimensiuni;

- obiecte de culoare albastra sau neagra sau de forma rotunda/ovala.

 

 

NORD EST (albastru)

Zona educatiei, a invatamantului si cunoasterii

Influenta zonei: La inceputul unui curs de perfectionare sau de aculumare de cunostinte, inaintea unor examene, pentru a avea randament maxim in plan intelectual, in timpul scolarizarii sau studentiei, in cazul in care aveti o activitate educationala intensa (invatamant, calificare, masterat, doctorat), pentru a atrage succesul la scoala (rezultate bune la invatatura, ambitii educationale inalte), amplasati aici:

- biblioteca;

- biroul de scris, ustensilele de scris

- calculatorul;

- un glob pamantesc;

- cartile si manualele de studiu, sursele de informatie, atlase, dictionare;

- obiecte de culoare albastra, verde, neagra sau rosie;

- clopoteii de vant din ceramica, sticla sau bambus (nu si din din metal);

- plante;

- vase ceramice;

- un copacel din pietre;

- cristale, flori de mina, roci, un bol cu pietre de rau, o piatra de mari dimensiuni;

- un cristal;

- lumanari.

 

VEST (alb)

Zona copiilor, a creativitatii, a proiectelor proprii

Influenta zonei: Pentru implinirea planurilor de viitor, pentru a va atinge visele de a deveni parinti, pentru o relatie buna cu copiii, asezati aici:

- fotografia unui copil sau a copilului dvs.;

- jucarii, lucruri de copii sau alte obiecte care amintesc de copilarie;

- flori proaspete, preferabil albe sau in culori pastel (roz, mov, bleu, galbui);

- clopotei metalici de culoare argintie sau galbena;

- obiectele ce tin de preocupari de timp liber, televizorul, aparatura muzicala, computerul;

- obiecte de arta, bijuterii;

- obiecte metalice din argint, cupru, aur, bronz, alama;

- obiecte de culoare albastra sau neagra sau de forma rotunda sau ovala;

- desene ce contin semicercuri, sfere, cercuri, buline;

- cristale, flori de mina, roci, un bol cu pietre de rau, o piatra de mari dimensiuni;

- un cristal.

 

CENTRU (verde)

Zona eului interior si a norocului. Zona familiei si a sanatatii

Influenta zonei: pentru o viata de familie linistita, pentru o stare de sanatate mai buna, pentru mentinerea relatiilor amicale existente, pentru comunicare si intelegere in casa, asezati aici:

- fotografii de familie;

- plante, copacei de apartament sau bonsai;

- imagini reprezentand copaci sau plante;

- obiecte de culoare verde, bleu;

- obiecte inalte si suple;

- obiecte confectionate din lemn;

- suveniruri de la prieteni sau rude;

- mobila mostenita de la parinti;

- aparate de gimnastica si intretinere;

- obiecte folosite in aromoterapie;

- un cristal;

- clopotei de vant cu 5, 6, 8 tuburi metalice de culoare albastra sau verde sau cu 8 tuburi din lemn;

- bumbac, blana, elemente de decor din lemn natur, coloane, lucruri inalte si suple, desene cu dungi, flori, frunze;

- figurine de piatra ce reprezinta broaste testoase, cocori, ratuste.

 

 

SUD EST (mov)

Zona banilor si bogatiei

Influenta zonei: Pentru o situatie materiala in crestere, pentru castiguri si acumulari financiare, pentru o viata prospera,asezati aici:

- trei monede chinezesti legate cu ata rosie, simbolul prosperitatii in feng shui;

- vase cu apa, boluri, fantani, acvarii sau fotografii care inspira curgerea apei (cu exceptia dormitorului);

- plante cu frunze rotunde ce sugereaza monede;

- plante cu flori rosii, purpurii sau violet;

- trei obiecte identice: trei vaze, un candelabru cu trei brate;

- obiecte verzi, bleu, aurii, rosii-purpurii;

- obiectele ce inspira acumulare de bani si bogatie: cecuri, pusculita, casa de bani;

- colectii de monede, un recipient cu bani noi;

- caseta cu bijuterii, obiectele scumpe;

- un tablou scump sau un obiect de arta de lux;

- plante si copacei de apartament;

- imagini reprezentand copaci sau plante;

- obiecte inalte si suple;

- clopotei de vant cu 8 tuburi din lemn;

- un cristal;

- figurine reprezentand broscute cu ban norocos, lingouri de aur, bani sau monede.

 

SUD (rosu)

Zona faimei si recunoasterii

Influenta zonei: Aceasta zona ar trebui activata de artisti in plina afirmare, muzicieni, scriitori, politicieni, sefi, persoane ce lucreaza in mass-media, oameni de afaceri care isi doresc extinderea clientelei, persoane care au nevoie de mai multa publicitate in activitatea lor, persoane care doresc sa devina "cineva" in societate. Daca puneti accent pe faima, publicitate si recunoastere, amplasati aici:

- diplome, trofee, premii obtinute;

- extrase din ziare in care s-a vorbit despre dvs.;

- publicatiile proprii;

- lucrarile pe care doriti sa le faceti publice pentru a obtine succesul;

- alte detalii ce amintesc de succesele dvs.;

- caminul de foc;

- obiecte de forma triunghiulara sau piramidala;

- obiecte ce produc foc: lampa, lumanari, betisoare care fumega;

- obiecte de culoare rosie, roz, portocalie, grena;

- lampi, lumanari, veioze, spoturi;

- un cristal;

- figurine din piatra reprezentand cocosi, lei, rinoceri, dragoni;

- clopotei de vant cu 9 tuburi de bambus sau clopotei rosii.

 

SUD VEST (roz)

Zona casatoriei si a dragostei

Influenta zonei: Pentru o relatie sentimentala de succes, pentru mentinerea atmosferei fericite in cuplu, pentru atragerea dragostei in viata dvs., pentru o casnicie reusita, asezati aici:

- patul conjugal (neaparat dublu);

- fotografia iubitului sau fotografia unei persoane de sex opus care se potriveste viselor dvs. de la un viitor partener;

- cate 2 obiecte de acelasi fel: doua pasari, doi porumbei, doi delfini, doua ratuste sau perechi de obiecte identice, sugerand ideea de cuplu;

- un obiect din cuart roz;

- doua lumanari rosii pe care sa le aprindeti cateva minute in fiecare seara (pana intalniti perechea potrivita);

- obiecte de mobilier ce inspira romantism si intimitate (doua scaune, doua fotolii, etc);

- colorati aceasta zona in roz sau rosu (dar fara a exagera culoarea rosie, care inspira furie si pasiune distructiva);

- copacei feng shui;

- asternuturi roz sau in nuante de rosu;

- obiecte de argila, ceramica sau teracota;

- fotografii ce reprezinta munti;

- obiecte de culoare maro, galben, portocaliu sau de forma patrata;

- pietre semipretioase de in nuante de roz sau rosu;

- un cristal;

- cristale, flori de mina, roci, un bol cu pietre de rau, o piatra de mari dimensiuni;

- figurine reprezentand inimi, flori, ratuste, porumbei, mere, cocosi, munti, trandafiri.

 

 

Coloristica feng shui

In feng shui, fiecarei culori ii corespunde un element din natura. Astfel, verdele si albastrul reprezinta lemnul sau apa, iar rosul, rozul sau violetul sunt reprezentative pentru foc. Pentru a asigura o atmosfera armonioasa este recomandat sa folositi culori neutre si texturi usoare. Evitati nuantele tari, precum rosul aprins sau folositi-le in cantitati foarte mici - pentru accente de exemplu.

Culorile feng shui

§         Rosu este culoarea pasiunii, romantismului, puterii, activitatii, a emotiilor si a faimei. Rosu inalta si stimuleaza energia. In feng shui, rosul este asociat cu zona ba gua, celebritate, reputatie si reprezinta elementul foc.

§         Roz este culoarea dragostei neegoiste, simbol pentru linistea emotionala.  Rozul creaza un sentiment de confort si de sustinere. In feng shui, rozul este asociat cu zona ba gua, casatoria si relatiile.

§         Portocaliu este culoarea creativitatii, a cooperarii si a increderii. Portocaliul este o culoare calda, romantica, vesela, sociabila. Este o culoare perfecta pentru sufragerie sau camera de zi. Foloseste lumanari, flori si fructe portocalii.

§         Galben stimuleaza intelectul si creativitatea. Este recunoscut efectul ei de a spori capacitatea de concentrare si realizarile academice. Galbenul inalta si lumineaza starea de spirit. Utilizeaza flori, tesaturi galbene sau zugraveste peretii in acesta culoare. Este asociat cu elementul pamant.

§         Verde este culoarea vindecarii, a stabilitatii, a naturii, familiei si bogatiei. Verdele este o energie blanda, placuta si linistitoare, sporeste astfel echilibrul si armonia. Verdele este asociat cu zona ba gua a familiei si sanatatii. Este reprezentata de elementul lemn.

§         Albastru evoca sentimentele de pace si seninatate. Este culoarea asociata cu devotamentul spiritual si cunoasterea de sine. Albastrul este culoarea asociata Sfintei Maria. Albastrul este un atribut al elementului apa. In feng shui este asociat cu zona ba gua a intelepciunii si autocunoasterii.

§         Violet este culoarea bogatiei, a prosperitatii si a abundentei. Este asociata cu prima duminica din postul Craciunului. Violetul este o culoare regala si atrage energia spiritualitatii. Se poate folosi o fata de masa din catifea violet, lumanari de aceata culoare si cristale de ametist. Se pot vopsi pereti cu culoarea lavandei.

§         Maro este culoarea solului, este relaxanta si ne leaga de pamant. Este asociata cu toate aspectele naturii mama. Acesta culoare o putem folosi atunci cand punem bazele unei initiative. Maroul reprezinta elementul pamant.

§         Negru este o foarte puternica nonculoare. Negrul evoca putere, succes, cunoastere, mister, fiind relationata cu taramurile intunecate ale lumii interioare. Prea mult negru poate fi coplesitor si deprimant. In feng shui, aceasta culoare este asociata cu zona ba gua a drumului si carierei. Reprezinta elementul apa.

§         Gri este o culoare este independenta si confera incredere in propriile puteri. Ea poate fi neutra. Daca exista prea mult gri in jur, te poti simti lipsita de energia vitala. Griul este asociat cu zona ba gua, prietenii si calatorii.

§         Albul este culoarea tuturor culorilor combinate. El este un simbol de puritate, inocenta, curatenie si rafinament. Este asociata cu cea mai inalta lumina a spiritului, ea amplifica armonia spirituala. Albul se poate folosi pentru un altar al casatoriei. El este asociat cu zona ba gua a copiilor si a creativitatii, este reprezentat de elementul metal.

 

Filosofiile orientale recunosc existenta unei forte vitale care circula prin fiecare om, pe anumite trasee raspandite in intreg corpul. Culturile orientale au denumit-o Chi. Majoritatea oamenilor considera ca este ceva normal sa avem energie. Lucram si ne relaxam in cadrul unor limite pe care le acceptam ca fiind normale,dar ati sesizat ca nivelul energetic nu este acelasi in fiecare zi. Energia este folosita de sute de ani in culturile orientale pentru tratarea cu mult succes a bolilor, de la raceala pana la cancer. Ea sta la baza multor arte, stiinte si terapii.

Tehnica Energiei Universale, Feng Shui, Tehnica Radianta (Reiki), Tai Chi, Acupunctura, Yoga sunt tehnici complementare de vindecare. Rolul acestor terapii este de a armoniza si echilibra energia universala care curge prin trupurile noastre.

Terapia ambientala Feng Shui armonizeaza si echilibreaza energia universala din anumite spatii (locuinta, birou, scoala, etc.) in beneficiul sanatatii, al bunastarii materiale si al relatiilor dintre oameni.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.lumeafengshui.ro/articol.aspx?ctg=24&kArticol=166

http://www.efengshui.ro/produse/culorile-in-feng-shui.php

http://www.ashantih.ro/energia_vitala_qi.html

http://sagitta.com.md/rom/story-09

http://en.wikipedia.org/wiki/Feng_shui