Interferente.ro Descopera Diverse Efectele biologice ale radiatiei solare

Marţi, 08 Iulie 2014 01:04

Efectele biologice ale radiatiei solare

Efectele biologice ale radiatiei solareSoarele este prieten sau dusman? Greu de spun, dar se disting trei tipuri de efecte biologice ale radiatiei solare. Vorbim despre: efecte imediate sau precoce, efecte intarziate, efecte pe termen lung produse prin expunere repetata, fara protectie.

Efectele imediate sau precoce sunt benefice, de obicei. Amintim aici:

·         Actiunea calorica, datorata penetratiei dermice ai IR si corelata cu functia de termoreglare.

·         Actiunea antirahitica, legata de transformarea 7-dehidrocolesterolului (de orgine alimentara) in vitaminele D2 si D3.

Printre efectele intarziate amintim:

·         Eritmul actinic sau insolatia (afla mai multe informatii despre insolatie – simptome, tratament, prim ajutor). Apare ca urmare a unei expuneri prelungite si se manifesta prin inrosirea intensa a zonei expuse, urmata de aparitia flictenelor si a unor tulburari grave ale starii generale (febra 40ºC, greata, voma, cefalee, ameteli).

·         Pigmentatia de durata (bronzatul). Debuteaza la 2 zile de la expunere si este maxima dupa 20 de zile, pentru ca apoi sa se diminueze treptat in lipsa unei noi expuneri. Bronzatul se datoreaza formarii de noi melanine sub forma UVB si UVA, fiind un mecanism reglator, menit sa protejeze organismul de radiatiile solare.

Nu in ultimul, trebuie sa mentionam si efectele pe termen lung produse prin expunere repetata, fara protectie. Nu este de dorit acest lucru, insa uneori se intampla fara sa vrem. Amintim aici urmatoarele aspecte:

·         Imbatranirea cutanata precoce sau elastoza solara (actinica) se datoreaza degradarii dermei si se manifesta mai ales la persoanele care lucreaza in aer liber (marinari, constructori, etc.)

·         Cancerele cutanate reprezinta consecinta cea mai grava a hiperexpunerii la soare. Se admite ca 10-15 ani de expunere excesiva sunt suficienti pentru a declansa cancerul cutanat.

Omul, in anumite limite, are capacitatea de a se apara impotriva agresiunii solare prin mijloacele de fotoprotectie naturala de care dispune.

Parul de pe cap protejeaza craniul fata de radiatia puternica din timpul amiezii. Calvitia precoce predispune la cheratoze preepitelomatoase in partea superioara a craniului.

Stratul cornos se ingroasa la expuneri repetate, protejand mai bine straturile profunde ale pielii. Palmele si talpile, unde stratul cornos este gros, nu sunt, de altfel, niciodata arse de soare.

Bariera melanica reprezinta mecanismul cel mai important de aparare. Malanina absoarbe 70% din UV care traverseaza stratul cornos, avand, in plus, capacitatea de a fixa radicalii liberi formati in celule, ca urmare a absorbtiei unor fotoni, blocand astfel producerea unor reactii chimice, incompatibile cu functionarea normala a celulelor.

Victoria Hirjau, Dumitru Lupuleasa