Interferente.ro Descopera Geografie Echinoctiul de toamna

Vineri, 02 Noiembrie 2012 21:12

Echinoctiul de toamna

Pe 22 septembrie, un gong astral anunta intrarea din nou in scena a toamnei. Este exact momentul in care Soarele paraseste emisfera cereasca boreala trecand in cea australa. Nu trebuie sa uitam ca miscarea aparenta a Soarelui pe ecliptica nu este decat replica miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui. Rotatia Pamantului in jurul Soarelui, in acelasi sens ca si in jurul propriei sale axe, este neregulata, iar axa de rotatie a Pamantului ramane mereu inclinata fata de planul orbitei sale cu un unghi de 66º33´. Aceasta este cauza pentru care avem mereu impresia ca Soarele se deplaseaza printre stele la fel de neregulat de la vest la est, dar descriind un cerc (ecliptica), al carui plan este inclinat pe ecuatorul ceresc (si terestru) cu un unghi de 23º27´ (adica diferenta pana la 90º). Si pentru ca la 22 septembrie Soarele trece printr-unul dintre punctele de intersectie ale ecuatorului cu ecliptica – punctul echinoctiului de toamna – la toate latitudinile geografice Soarele va rasari exact la est si va apune la vest, evident cu exceptia polilor, si ziua va dura tot atat de mult ca noaptea.

Incepand cu ziua echinoctiului de toamna la polul nord, timp de aproape 6 luni, Soarele nu va mai rasari. Va aparea din nou deasupra orizontului spre 21 martie, pentru a descrie apoi, datorita rotatiei diurne a sferei ceresti, cercuri aproape paralele cu orizontul, inaltandu-se in fiecare zi tot mai sus. La solstitiul de vara, va atinge inaltimea maxima deasupra orizontului, apoi se va apropia din nou incet-incet de orizont urmand ca dupa echinoctiul de toamna sa se ascunda timp de o jumatate de an sub orizont. Astfel, ziua care a durat 6 luni lasa locul unei nopti la fel de lungi.

Coborand spre tropice ziua polara se scurteaza, pentru ca la latitudinea noastra Soarele sa rasara si sa apuna zilnic. De acum, in emisfera nordica, noaptea va fi timp de 6 luni mai lunga decat ziua.

La ecuator, in ziua echinotiului de toamna, Soarele urca exact la zenit, revenind in aceasta pozitie peste 6 luni la celalalt echinoctiu.

Dar cat va dura toamna? 89 de zile ca si iarna. Primavara va dura 90 de zile, iar vara 93. De ce? Pentru ca vara Pamantul se afla mai departe de Soare si se deplaseaza cu o viteza mai mica pe orbita sa.

Ciudat, desi zilele devin incet-incet mai friguroase, noi totusi ne apropiem de Soare. Intr-adevar cantitatea de caldura primita de Soare si temperatura zilnica medie depind de numarul de ore zilnice de lumina si de inaltimea Soarelui deasupra orizontului. Or, iarna orele de lumina sunt mai putine, iar Soarele inca tot mai putin pe bolta cereasca. De aceea este mai frig iarna decat vara.

 


Newer news items:
Older news items: