Interferente.ro Descopera Natura Dusmanii vegetali ai insectelor

Sâmbătă, 16 Aprilie 2016 23:27

Dusmanii vegetali ai insectelor

Dusmanii vegetali ai insectelorMarea majoritate a insectelor traiesc pe socoteala regnului vegetal. Larvele si adultii rod radacini, frunze, flori, graunte si spori. La randul sau regnul begetal ataca insectele si traieste in detrimentul acestora. Insecta se sileste a impiedica propagarea plantei, iar planta se sileste a impiedica propagarea insectei. Ciupercile, mai ales, se dezvolta pe insecte si le fac sa piara. Exista chiar un grup intreg de ciuperci, cunoscut sub numele de Entomophyte. Inca din vremurile trecute, au fost semnale pentru plantele care cresc pe larvele insectelor, iar acestea au fost denumite muste vegetante (Musca vegetabilis).

Cea mai curioasa dintre aceste ciuperci este Sphaeria Cordyceps Robertsi, care se dezvolta pe primul segment al corpului omizii din Hepialus virescens, un fluture din Noua Zeelanda si atinge inaltimea de 14-15 cm. Toate Sphaeriaceele paraziteaza si se dezvolta pe larve si determina moartea lor:

· pe omizi, in timp ce altele cresc pe Hymenopyere (insecte din neamul albinei);

· pe larvele de Caleopere (insecte din neamul carabusului);

· pe pupe de Greerel uneori chiar pe insecte adulte;

· pe furnici;

· pe viespi.

O boala care cauzeaza mari ravagii in crescatoriile de viermi de matase este Muscardina. Cauza acestei boli este o mica planta, anume un fel de mucegai, care creste inauntrul organismului viermelui, vatamandu-l foarte repede. Pielea viermelui bolnav de muscardina, inainte de a muri este de culoare rosie-trandafirie, apoi corpul viermelui se intareste si moare. Indata ce moare viermele este acoperit cu o pulbere alba. Aceasta pulbere nu e altceva decat sporii plantei, care se raspandesc, pot ajunge pe frunzele cu care se hranesc viermii si astfel sa imbolnaveasca pe altii.

Un alt organism vegetal parazit pe viermele de matase ii cauzeaza o alta boala cunoscuta sub numele de Pebrina. In toate organele si partile bolnave se gasesc o multime de corpuscule. Aceste corpuscule sunt niste alge (plante inferioare). Algele acestea se inmultesc atat de repede incat invadeaza toate tesuturile viermelui, pe care il omoara. Foarte mici, marite de 1700 de ori de abia au 8 milimetri, algele traverseaza peretii tuturor organelor si poate astfel sa patrunda pana la ou.

Pentru a evita propagarea si infectarea cu corpuscule se examineaza fluturii. Este suficient sa controlam femelele. Daca femelele nu contin corpuscule, se vor obtine oua sanatoase chiar cand barbatii au fost infectati, caci o particularizare a organizatiei aparatului reproducator al femelelor impiedica cropusculele de a ajunge pana la ou.

Viermii de matase mai pot suferi si de alta boala de origine vegetala, boala sub numee de moleseala, care este caracterizata prin prezenta unui ferment cu aspectul boabelor de matanii.

Alte alge inferioare locuiesc in intestinul insectelor, astfel sunt: Leptotrix insecorum, care se intalneste pe suprafata interna a intestinului de Bytiscus (boul de balta), Gyrinus, etc, Arthromitus traieste in tubul digestiv de la Julus (sarpele ob), multinea in intestinul de Cetonia (frumoasa insecta cunoscuta sub numele de Ileana).

Toamna, pe ferestrele apartamenteor, pe perdele, jaluzele, etc. se gasesc muste moarte, cu corpul intins, acoperite de eflorescente albe. Este ciuperca Empusa Muscae, care acopera cu sporii sai Bipterele (insecte din neamul mustei) si in modul acesta ne debaraseaza de acesti oaspeti dezagreabili.

Insectele sunt prada mamiferelor, pasarilor, reptilelor si chiar propriilor lor semene, capturate chiar de plante ca Bionaea, Nepenthes, Brosera, etc. (cunoscute sub numele de plante carnivore), care le devoreaza si le digera. Pe langa toate acestea, se remarca ca au si tesuturile corpului lor roase de Cryptogame si Alge.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: