Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Durerile de picioare II

Marţi, 20 Noiembrie 2012 14:37

Durerile de picioare II

Tulburarile statice cele mai obisnuite sunt: piciorul plat si piciorul scobit (cavus).

Piciorul plat presupune reducerea pana la disparitie a arcului intern (al boltii piciorului in partea sa interna), pe amprenta plantara aparand o largire a bandei de sprijin a piciorului pe sol, cu atat mai mare cu cat deformarea este mai pronuntata. Normal, aceasta banda este de 1/3 din latimea plantei.

La copilul mic, care incepe sa mearga, piciorul plat este aproape fiziologic, dar trecator. De obicei, parintii remarca acest lucru si se nelinistesc. Oricum, un control la fiecare trei luni este binevenit, mai ales in situatia in care ar putea fi vorba de un picior plat constant si nu trecator. In acest caz, se va initia un program de gimnastica corespunzator, nefiind necesar un suport al boltii interne, ci, eventual, numai o inaltare mica, interna, sub calcai, care se opune rasturnarii in afara piciorului. In general, la copil, piciorul plat nu este dureros.

La adolescent, piciorul plat poate deveni dureros la oboseala (activitati profesionale, sportive, marsuri), cand se recomanda purtarea de sustinatoare plantare (“talonete”), dar acestea nu inlocuiesc gimnastica, masajul si, eventual, fizioterapia.

La adult, piciorul plat se poate prezenta sub mai multe variante:

-         piciorul plan intern asociat cu deviatie in afara a calcaiului (talus valgus);

-         deviatie in afara a calcaiului, fara prabusire importanta a boltii interne (talus valgus izolat);

-         picior anterior plat; arcul anterior nu numai ca este prabusit, dar din concav sau plan devine convex, ceea ce determina aparitia unor zone de presiune maxima sub faza celui de al doilea si al treilea deget, cu formarea unor calozitati (bataturi) foarte dureroase.

Piciorul plat anterior se poate asocia cu prabusirea boltii interne, realizandu-se piciorul plat complet. Cel mai adesea, se asociaza piciorul scobit, intalnit frecvent in conditiile insuficientei musculoligamentare a piciorului, care apare la femei dupa menopauza. Uneori, piciorul anterior plat se asociaza cu o devire in afara a degetului mare (hallux valgus), eventual si cu deformatia celorlalte degete, care se retracta (degete “in ciocan”). Dar aceste deformatii ale degetelor pot aparea si izolat, avand drept cauza comuna o inclinatie mai mare a primului os metatarsian. Deformatia degetului mare este pe cat de inestetica, pe atat de generatoare de dureri in ortostatism si mers, si se intalneste destul de frecvent la femei.

Piciorul scobit, a doua deformatie importanta a piciorului, este, de asemenea, intalnit adesea, dar mai putin remarcat de purtatorii deformatiei, diin cauza bunei tolerante atat in copilarie, cat si in adolescenta si in prima perioada a vietii adulte. Cu trecerea anilor, determina suferinte importante, mai ales cand apare retractia dorsala a degetelor, cu durioane (bataturi) dezagreabile.

In principal, piciorul scobit se caracterizeaza prin accentuarea boltii interne, contactul cu solul fiind limitat, in grade variate. O zona importanta de sprijin o constituie talonul (calcaiul), care adesea este deviat inauntru (talus varus). Asocierea frecventa a piciorului scobit cu picior anterior plat si retractia degetelor face ca persoanele cu aceste deformatii sa aiba dureri, mai ales la degete, care se agraveaza prin purtarea de tocuri inalte, din cauza transferului greutatii corporale la acest nivel.

Cunoasterea existentei acestor tulburari statice inca din copilarie sau adolescenta este deosebit de importanta, deoarece gimnastica pentru corectarea defectelor si prevenirea fixarii lor are cele mai multe in aceasta perioada. Sunt insa unele exercitii, care, efectuate cu perseverenta mai tarziu, in viata adulta, aduc un important beneficiu. Astfel, de exemplu, mentionam pe cele care se opun retractiei degetelor, devierii in valgus a degetului mare sau cele care fac ca tendonul ahilian sa devina mai suplu.

Sustinatoarele plantare (talonetele) degajeaza zonele supraincarcate din cauza defectului static si se recomanda purtarea lor in timpul activitatii, rezervandu-se ocazia scoaterii lor in vederea efectuarii exercitiilor de gimnastica si a mersului cu piciorul gol, atunci cand exista prilejul (pe nisip, la plaja). Durerile mai pot fi ameliorate prin masaje si unguente antiinflamatorii. La adulti, daca suferintele nu se amelioreaza in urma tratamentelor medicale, se impune interventia ortopedico-chirurgicala, ea fiind urmata de bune rezultate.

Dr. Marieta Stoicescu

Durerile de picioare I

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: