Interferente.ro Lifestyle Retete Dulceata de nuci verzi reteta

Vineri, 24 Iunie 2011 04:00

Dulceata de nuci verzi reteta

 

Una din cele mai delicioase dulceturi, cu aroma dulce-amaruie si gust neasteptat de savuros este dulceata de nuci verzi.

Dulceata de nuci verzi necesita putina atentie in timpul prepararii si este laborioasa, insa merita efortul.

Exista peste zece specii diferite de arbori de nuc in Romania. Nucile mai mici si cu coaja mai groasa sunt considerate ca fiind mai bune, pentru ca au o aroma mai deosebita si se pastreaza mai bine.

 

 

Dulceata de nuci verzi

 

Ingrediente

130-150 nuci verzi

apa

1 lamaie sau sare de lamaie

1 kg zahar

zahar vanilat

 

Mod de preparare

Cele 130-150 nuci verzi, in functie de cat sunt de mari, sunt curatate si aruncate direct in apa in care s-a dizolvat initial sare de lamaie pentru a evita oxidarea si innegrirea lor.

Nucile curatate trebuie tinute minim 24 de ore in apa rece pentru a iesi amareala. Ca sa nu aiba gust rau, apa trebuie schimbata de 3-4 ori in acest timp.

In ziua urmatoare, schimbam apa si le punem pe foc. Le tinem pana dau cateva clocote, dupa care sunt lasate in oala cu apa calda indulcita.

Intre timp, in alta oala este facut siropul cu zahar si putina apa rece, in care se adauga, dupa preferinte, sare sau zeama de lamaie. Se lasa pe foc. Se incearca siropul. Cand o picatura pusa pe o farfurie rece nu se intinde, se ia oala de pe foc.

Se da oala deoparte si se ia spuma, apoi se pun nucile bine scurse, dupa care sunt lasate sa mai fiarba putin. Dupa preferinte, se mai poate pune zeama si coaja de lamaie sau vanilie si se adauga miez curatat de la nuci vechi, pentru aspect.

 

 

Dulceata de nuca verde


Ingrediente

120 de nuci verzi

1 kg de zahar

100 g miere de albine

1 lamaie

2-3 cuisoare

scortisoara

 

Mod de preparare

Se curata nucile de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja propriu-zisa, care este inca alba si moale. Nucile curatate se pun imediat in apa rece ca sa iasa amareala din ele si sa nu se inegreasca. Se lasa in apa circa 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa pentru a le mentine scufundate in apa, schimband apa de 2-3 ori in acest timp.

Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si sunt limpezite bine.

Intre timp se prepara intr-o cratita siropul din zahar, 500 ml apa, miere si zeama de lamaie, care se amesteca pe foc pana se dizolva zaharul. Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierbe pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Se ia cratita de pe foc si se incearca. Daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una langa alta, inseamna ca dulceata este gata. Se indeparteaza spuma si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.

 

 

Dulceata de nuci verzi intregi

 

Ingrediente

1 kg nuci verzi curatate (aprox. 2 kg nuci verzi)

1 kg zahar

500 ml apa

100 g miere de albine

50 ml zeama de lamaie

2 cuisoare

1 bucata intreaga de scortisoara

2 plicuri zahar vanilat

 

Mod de preparare

Nucile verzi (cu samburii gelatinosi, neformati) se curata de coaja verde, pana la coaja alba si moale a nucii. Nucile curatate se pun in apa rece, altfel se oxideaza si devin negricioase. Nucile se lasa in apa, acoperite de apa, 24 ore. In acest timp se schimba de 2-3 ori apa.

Se amesteca intr-o cratita, la foc iute, apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie. Cand siropul incepe sa clocoteasca se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata de nuci verzi se tine pe foc pana cand siropul se leaga, adica picurand din dulceata pe o farfurioara picaturile isi pastreaza forma, fara a sari stropi.

 

 

Sfaturi

 

Pentru dulceata, sunt folosite nucile verzi inainte de a li se intari coaja si miezul, cu samburii inca gelatinosi.

 

Daca vreti sa preparati lichior de nuci, puneti cojile verzi intr-o sticla cu gatul larg, acoperiti-le cu vodca si tineti-le 20 zile la macerat. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul.

 

Una dintre metodele folosite pentru limpezire spune ca atunci cand da in fiert amestecul de apa si zahar, imediat dupa ce acesta s-a topit, in oala se lasa sa cada un albus crud si se picura putina zeama de lamaie. Pentru a scapa apoi de albus, se trece continutul prin tifon.

Pentru ca dulceata sa nu se zahariseasca, marginile cratitei trebuie sterse de mai multe ori cu o carpa foarte curata, umezita. Dulceata zaharisita se poate “preface” daca este incalzita pe baie de apa pana la topirea cristalelor, apoi amestecata cu sirop de zahar, in care s-a stors o lamaie.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: