Dubrovnik
George Bernard Shaw a spus despre CROATIA, ca este locul in care “Dumnezeu a vrut sa isi incununeze opera si in ultima zi, a creat Croatia cu insulele, suflul marii si oamenii ei”. Si nu intamplator ... marea de un albastru ireal, cladiri albe cu acoperisul de tigla sau olane, stradute inguste, chiparosi inalti, cetati cocotate pe stanci iesite din mare ... totul te fascineaza. Pe langa peisajul natural cu oaze, cascade, livezi de maslini si vita-de-vie, Croatia si insulele ei te fascineaza cu porturi in stil venetian, cetati si catedrale vechi de secole, orase medievale in stil italiano-german.
Localizare si istoric
Dubrovnik a fost denumit de Lordul Byron, “perla Adriaticii” si este una dintre cele mai atractive destinatii culturale si turistice ale Croatiei si Europei. Dubrovnik este port la Marea Adriatică, fiind situat pe coastele insorite ale Dalmatiei în sudul extrem al Croaţiei şi centrul judeţului Dubrovnik-Neretva.
Dubrovnikul nu este o localitate mare, e un port care numara in jur de 49.000 de locuitori. Localitatea a fost fondata prin unirea a doua orasele: „Laus” (care in latina inseamna stanca), o mica insula pe coasta de sud a Dalmatiei care oferea adapost pentru refugiatii italieni din orasul Epidaurum si „Dubrava” („dub” in slavona inseamna stejar), o asezare a imigrantilor slavi la poalele muntelui de calcar Srd (412 m). Stramtoarea de pamant umed care despartea cele doua orasele a fost mai tarziu umpluta cu pamant, unificand orasul in jurul nou-formatei piete (astazi „Placa” sau „Stradun”). Patronul spiritual al orasului este Sf. Blaziu.
Dubrovnik se afla in zona orara central-europeana (UTC+1).
Orasul este deservit de Aeroportul International Dubrovnik si este situat in Cilipi, la 20 km de oras. Aeroportul are un singur terminal.
Climat
Climatul din Dubrovnik este caracterizat prin veri calde si uscate si ierni moderate. Temperatura medie a aerului in cea mai rece luna (februarie) este de 4.6 °C iar in cea mai calda (august) 26.2 °C. Jumatatea rece a anului strange 68% din toate ploile dintr-un an; primavara numara 29, vara 14, toamna 26 iar iarna 37 de zile ploioase dintr-un numar total de 105 de astfel de zile. Ninsoarea apare destul de rar. Cu 2.554 de ore de stralucire a soarelui pe cer, Dubrovnik se afla printre cele mai insorite orase din sudul Europei.
De ce sa vizitam Dubrovnikul?
“Cei ce cauta Paradisul pe Pamant ar trebui sa vina la Dubrovnik” - Bernard Shaw
Dubrovnik-ul reprezinta o imbinare intre istorie si peisajul natural unic. Turistul care viziteaza acest oras va fi fascinat atat de monumente cat si de atmosfera „incarcata” de istorie a orasului, de diversitatea peisajului si a activitatilor pe care le poate desfasura.
Pentru pasionatii de cultura, Dubrovnik are multe de oferit, incepand cu centrul vechi al orasului, care a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO in 1979, cu zidurile fortificate ce pot fi vizitate si cu numarul impresionant de abatii, biserici si palate gotice, renascentiste sau baroce.
Partea din Marea Adriatica ce apartine Croatiei este considerata ca fiind una dintre cele mai potrivite destinatii pentru scufundari, atragand numerosi pasionati ai sporturilor nautice in fiecare an. Faimosul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau spunea ca lumea subacvatica de langa Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase pe care le-a vazut de-a lungul anilor in expeditiile sale.
Pentru cei dornici de aventura, orasul, precum si insulele din jur, ofera o mare varietate de activitati: scufundari (in ape considerate a fi printre cele mai exotice locuri de scufundari din lume), kayaking/ canoing/ sailing intre insule, rafting, safari si plimbari calare.
Pentru cei care doresc sa se bucure de liniste, de marea verde si transparenta si de peisajul divin, un sezlong pe una din multele plaje de pe riviera este alegerea perfecta. Aveti la dispozitie cateva plaje care va vor atrage atat prin atmosfera lor mediteraneana, cat si prin clima cu temperaturi cu maxime de 30° C: Banje, Copacabana, Uvala, Lokrum, Sveti si Jakov, apa este curata si nu foarte adanca in zonele de plaja.
Si daca tot ai ajuns in acesta mirifica zona, nu trebuie ratata ocazia de a ajunge pe insula Mljet care este unul dintre parcurile nationale ale Croatiei.
Obiective turistice de vizitat
Orasul vechi, Stradun, Portul Gruz, si cea mai veche farmacie din Europa - pornind de la Poarta Pile, Placa Stradun este strada centrala a orasului ce poarta inca urmele inceputului orasului; pe timpul zilei pe aici va puteti plimba pe stradutele perpendiculare si aleile mici si fermecatoare, noaptea insa devine loc de plimbare pentru romantici. Locatia pastreaza arhitectura baroca, avand intrari la nivelul genunchiului si magazine la subsoluri, demisoluri sau terase cochete.
Fantana Marelui Onofrio, aflata in partea de Vest a Orasului Vechi
Zidurile vechiului oras si portul - au 2 kilometri lungime si 3 intrari: Stradun (Poarta Pile), Fortul Saint John si Poarta Casei vamale, iar in interiorul zidurilor veti putea vedea 4 forturi, care erau folosite pentru protectia orasului: Fort Minceta, Fort St. John, Fort Lawrence si Fort Revelin.
Zidurile Orasului Dubrovnik se numara printre cele mai bine intretinute vestigii istorice din Europa. Au protejat independenta Republiciii Dubrovnik secole la rand. Inconjoara intregul Oras Vechi si au 1.940 metri lungime si 25 de metri inaltime. Intregul complex de ziduri a fost construit intre secolele VIII- XVI, atat sectiunea interioara cat si cea exterioara.
Palatul Sponza construit in stil gotic si renascentist in secolul XVI, gazduieste in prezent arhivele nationale si este una din putinele cladiri care au rezistat cutremurului catastrofic din 1667.
Palatul Rector ridicat in 1441 in stil gotic-renascentist, a fost initial Palatul Consiliului Major, cladirea fiind acum muzeu dedicat istoriei orasului.
Manastirea Franciscana, care adaposteste una dintre cele mai vechi farmacii din Europa, deschisa in 1317 si inca in functiune. Muzeul Manastirii Franciscane patreaza obiectele (ceramica, echipament de laborator si carti medicale vechi) vechii farmacii impreuna cu alte obiecte pretuite din trecut istoric si cultural al orasului Dubrovnik.
Manastirea Dominicana, are in interior un complex arhitectural ce este considerat o bijuterie arhitecturala iar muzeul manastirii detine o Biblie din secolul al XI-lea.
Catedrala Dubrovnik - prima catedrala a fost construita intre secolele XII-XIV si a fost distrusa in marele cutremur din 1667. Cea de-a doua, cea din zilele noastre, a fost construita in locul sau in secolul al XVIII-lea.
Biserica St. Blaise - biserica in stil baroc, construita intre anii 1705 si 1717 de arhitectul venetian M. Gropeli. In altarul bisericii se afla statuia de aur a Sf. Blaise (Sv. Vlaho) - patronul spiritual al Dubrovnik-ului, tinand in mana un model al orasului din secolul XVI.
Columna lui Orlando sau Coloana lui Roland - se afla in centrul pietei dintre Palatul Sponza si Biserica St. Blaise, amplasata in fata Turnului Clopotului si are un steag din piatra al vechiului cavaler Roland. Simbolizeaza dorinta de libertate a Republicii Dubrovnik (Libertas).
Turnul Clopotelui - 35 de metri inaltime, datand din 1444, a fost daramat si reconstruit in 1928. Detine cateva statuete-vedeta, de culoare verde, ce bat clopotul care anunta ora fixa, odata la fiecare 60 de minute.
Muzeul Dubrovnik, Palatul Ducelui, care cuprinde si o colectie de mobila din secolele XVII-XIX, uniforme ale ducilor si consilierilor si multe alte itemuri, expuse in salile autentice ale palatului.
Acvariul, Muzeul Maritim, Etnografic sau Muzeul de Icoane.
Casa memoriala Marin Držić, unul dintre cei mai importanti scriitori croati.
Gastronomie Bucataria croata este influentata de cea ungureasca, vieneza, turca, precum si de cea mediteraneeana. Se folosesc mult preparatele din peste si fructe de mare, tinand cont de faptul ca este oras portuar. Se folosesc in special uleiul de masline, ierburile, usturoiul, pestele. O masa traditionala in zona de coasta a Croatiei incepe cu un aperitiv rece, cu sunca afumata, branza de oaie si masline. La felul principal se serveste carne de miel, vitel sau capra sau peste cu legume. O mancare populara in zona Dalmatiei este peka, o tocanita cu legume, carne, vin si rozmarin. Se folosesc si fructe de mare. Specialitatile dalmate cuprind in special pestele, crustaceii si molustele preparate prin diverse metode. In restaurantele din Dubrovnik masa se incheie cu desertul tipic, rožata - o crema de caramel.
In Dubrovnik sunt mai mult de 60 de restaurante si taverne care ofera meniuri variate, din bucataria mediteraneana, continentala sau internationala. Cele mai multe restaurante se gasesc in partea veche a orasului.
Evenimente cultural-artistice
22 februarie - 4 martie - Carnavalul de la Dubrovnik - o traditie din secolul al XIV-lea
10 iulie - 25 august - Dubrovnik este si gazda unui festival de drama, muzica si folclor „Dubrovnik Summer Festival”, care este in mod cert cel mai mare si cel mai remarcabil eveniment cultural-artistic din Croatia si care se desfasoara anual. Cu aceasta ocazie intregul oras se transforma intr-o scena uriasa, ceea ce reprezinta un stimul in plus pentru artisti si un motiv suplimentar de incantare si placere pentru spectatori. Festivalul include spectacole de opera, concerte de muzica clasica si piese de teatru. Traditia cere ca in fiecare an sa existe si o punere in scena a lui Hamlet. Evenimentul are loc in fiecare an din 1950 si atrage deopotriva artisti de renume si un numar impresionant de turisti. Deschiderea este spectaculoasa, cu artificii si muzica, toate pe niste scene amenajate in aer liber.
Festivalul de Film Libertas - festival international de film ce are loc din mai 2003.
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
|