Interferente.ro Sanatate Tratamente Din medicina traditionala usturoiul

Joi, 01 Noiembrie 2012 13:01

Din medicina traditionala - usturoiul

 

Usturoiul se numara printre cele mai vechi legume de cultura (5.000 – 6.000 i.Hr). Este originar din stepele Asiei centrale. In Egiptul antic, usturoiul era utilizat ca fortifiant si i se cunosteau proprietatile de vermifug, antiseptic si antidot impotriva turbarii si a muscaturilor de vipera. Si in timpul epidemiilor de ciuma a fost singurul mijloc de combatere al acestora la inceput. Si in traditia medicala romaneasca, batranii nostri foloseau usturoiul pentru a freca buzele copiilor cu scopul de a-i apara de boli si de a le da forta. In zilele noastre, usturoiul este folosit ca materie prima pentru medicamentele hipertensive.

Usturoiul contine pana la 25% hidrati de carbon (insulina, protide, saruri minerale, iod, siliciu, sulf, vitamina G), cantitati mici de ulei volatil, doua substante uleioase cu puternice proprietati bacteriostatice (alicina, garlicina).

Usturoiul este contraindicat in bolile gastrice si intestinale, in simptomele congestive pulmonare si nu se administreaza mamelor care alapteaza (se transmite gustul si mirosul usturoiul in lapte, aspect ce poate determina chiar “intarcarea”).

Principalul impediment in folosirea usturoiului il reprezinta mirosul specific al acestuia si care nu este tolerat de multi dintre noi si in plus este foarte neplacut pentru cei din jurul nostru. Acest miros poate fi evitat partial printr-o igiena foarte strica a cavitatii bucale.

 

Utilizarea externa a usturoiului

§         este folosit la vindecarea plagilor infectate, a ulceratiilor;

§         are proprietati sedative in cazul unor plagi insotite de dureri de natura reumatica sau datorate unor infectii ale conductului auditiv intern;

§         este un remediu excelent impotriva bataturilor si negilor.

Mod de intrebuintare:

§         solutie cu 10% suc de usturoi si ½ alcool pentru dezinfectarea ranilor si ulceratiilor;

§         tampon imbibat in suc pentru calmarea durerilor de urechi;

§         cataplasme de usturoi ras aplicate seara si pastrate pana dimineata, timp de circa 15 zile pentru combatarea negilor si bataturilor;

§         aplicatii cu bulbi fierti, pusi cat putem suporta de calzi pe locul dureros (operatiunea se repeta de mai multe ori pe zi).

 

Utilizarea interna a usturoiului

§         are o actiune hipotensiva care se manifesta prin actiunea asupra circulatiei periferice si asupra contractilitatii miocardului. Preparatele pe baza de usturoi coboara si minima si maxima presiunii arteriale: pulsul devine mai rar;

§         are efect antihemoragic si reduce riscul de tromboza;

§         duce la scaderea colesterolului in sange;

§         are o puternica actiune antibacteriana si se poate folosi ca antidiareic si antidizenteric;

§         i se atribuie si proprietati anticancerigene;

§         atenueaza colicile produse de dispensiile de fermentare si stimuleaza apetitul;

§         tonifiant al stomacului, contribuie la eliminarea balonarilor;

§         efect carminativ, stimuleaza secretiile biliare;

§         eficient in tratamentul oxiurazei;

§         recomandat in bronsitele cronice, gripe si rinite, in astm, emfizen pulmonar si in tusea convulsiva;

§         creste diureza, actionand asupra eliminarii de acid uric si nitrati, de aceea este util in litiaza urica, in guta, reumatism si artritism.

Mod de intrebuintare

§         se consuma ca atare, zilnic 2-3 catei zdrobiti;

§         decoct de 2-3 catei zdrobiti, fierti 10-15 min in 200 ml apa sau lapte, cantitatea urmand a fi consumata in timpul zilei;

§         sirop de 50 g de usturoi fiert in 200 ml lapte sau apa, care se filtreaza si se indulceste cu 50 g zahar si se iau 2-3 linguri pe zi (in cazul teniei se bea toata cantitatea dimineata pe stomacul gol, repetandu-se mai multe zile la rand, pana la eliminarea parazitului);

§         cateva picaturi de suc de usturoi pe putin zahar este foarte eficient in timpul crizelor de astm;

§         macerat la cald cu efecte vermicide (3-4 catei zdrobiti se pun intr-o cana de apa sau lapte in clocot si se lasa la macerat peste noapte). Dimineata se bea intreaga cantitate. Tratamentul se face timp de 3 saptamani.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: