Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Dezlegarea limbii pasarilor de Buna Vestire

Marţi, 24 Martie 2015 00:35

Dezlegarea limbii pasarilor de Buna Vestire

Dezlegarea limbii pasarilor de Buna VestireIn ziua de Buna Vestire sau Blagovestenie, dupa credinta romanilor de pretutindeni, se dezleaga limba tuturor pasarilor cantatoare spre a putea canta, si cu deosebire a cucului, care toata iarna a fost uliu, iar la Buna Vestire se preface iarasi in cuc.

Drept aceea, fiecare roman, mic si mare, tanar si batran, asteapta cu cea mai mare nerabdare sosirea acestei zile si dimpreuna cu dansa si a cucului.

Insa ca nu cumva cucul sa-i surprinda nepregatiti, de aceea fiecare poarta grija ca sa aiba intotdeauna bani la sine si sa nu fie flamanzi sau suparati, caci in cazul contrar tot anul vor duce nevoie de bani si vor fi flamanzi si suparati.

Si cucul, cum a sosit si i s-a dezlegat limba, indata incepe a canta, si canta necontenit de la Buna-Vestire si pana la Sanzaiene sau pana la San-Petru, iar atunci se ineaca cu orz si, nemaiputand mai mult canta, se preface iarasi in uliu, si astfel petrece el apoi peste iarna pana la Buna-Vestirea viitoare.

Iar cand il aud intaia data cantand, atunci toti, fara deosebire, il intreaba, zicand:

Cucule,

Puiucule!

Cati ani imi vei darui

Pana ce eu voi muri?

Iar feciorii si fetele bune de maritat mai adauga, pe langa aceste cuvinte, urmatoarele:

Cucule,

Voinicule!

Cati ani imi vei da

Pan’ m-oi insura?

Cucule,

Bucule!

Cati ani imi vei da

Pan’ m-oi marita?

Si apoi, numarand glasurile, fiecare glas e socotit drept un an.

Iar cand ii vine timpul ca sa plece de la noi, atunci mai ales cei ce pleacau in armata ziceau:

Canta cuce

Cand te-i duce,

Cu trei zile mai-nainte,

Ca sa-mi gat si eu merinde.

Sa ma duc si eu cu tine.

Cucule, in tari straine.

Tu-i merge pe sus cantand

Si eu pe jos lacrimand

Si la parinti cugetand.

Dar sa lasam cucul si se ne intoarcem pe un moment si spre celelalte pasari calatoare.

Precum cucul, asa si cele mai multe dintre celelalte pasari calatoare, precum randunelele, cocostarcii si altele, incep a veni, dupa spusa romanilor, asemenea de pe la Buna Vestire inainte si tot din aceasta zi celor cantatoare li se dezleaga glasul si prind a canta de se rasuna luncile, dumbravile si codrii de cantecele lor.

Ce se atinge de cocostarci, se zice ca, daca vin mai multi deodata, atunci primavara va fi furtunoasa si ploioasa.

Iar despre randunele zic romanii din Bucovina ca daca vezi intaia oara numai o singura randunica, atunci peste toata vara esti numai singur. Daca vezi mai multe deodata, atunci peste toata vara esti intovarasit de cineva. Si iarasi mai zic ca atunci cand vezi intaia-si data randunele e bine sa te speli iute pe obraz cu apa sau cu lapte, ca sa nu capeti pe fata pete, bureti sau alunele.

Drept aceea, fetele care au alunele pe obraz, cand vad randunele intaia oara, arunca tarna in sus sau se spala pe obraz zicand:

Duca-se alunele mele

Pe penele tale.

Romanii din unele parti ale Transilvaniei insa cred si spun ... cate randunele vezi mai intai cu atatia oameni vei fi pe cealalta lume laolalta, se intelege ca in rai. Iar cand vezi randunele prima oara, e bine sa stai in loc si sa sapi sub piciorul drept, ca vei afla un carbune, cu care te poti apoi scapa orisicand de friguri, daca ii bei cu apa.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: