Duminică, 10 Aprilie 2016 23:21 |
Despre zambile si cultura zambilelor
Zambila orientala, Hyacinthus orientalis L., e o planta bulboasa din familia Liliacee. Bulbul tunicat, foile linear lancelate,, de un verde inchis, florile foarte parfumate, albe, rosii, albastre sau galbene sunt dispuse intr-un racem multiflor.
Zambilele sunt foarte cautate pentru inflorirea lor timpurie, pentru efectul lor decorativ si pentru parfumul lor delicios (Jacynth). Desi originare din regiunea mediteraneana, totusi Olanda este astazi cea mai renumita in cultura zambilelor. Centrele de cultura de acolo sunt: Liesse, Overween, Hillegom, Sassenkeim si Haarlem.
Multi nu stiu altceva nimic despre Haarlem decat ca aprovizioneaza lumea cu cepe de flori. In regiunea aceea a fost inainte un mare lac cu apa sarata numit “Marea de Haarlem”. Dar, pe la jumatatea secolului al XIX-lea, olandezilor le-a venit ideea sa rapeasca acestui lac inconjurandu-l cu diguri uriase pe o lungime de 22 km, latime si 4 m inaltime. Astfel, a facut cel mai mare … 1600 ha. Pamantul este foarte fertil avand numeroase canaluri ce servesc la scurgerea apei si la transportul cu barca. Cea mai mare parte este rezervata culturilor de zambile.
Numeroase incercari s-au facut si in alte tari pentru cultura cepelor de zambile, dar nicaieri nu s-a ajuns la un rezultat satisfacator, asa ca ramane aceasta cultura rezervata olandezilor pe care-i favorizeaza pamantul bun si clima.
In Italia si Franta se mai cultiva forme de zambile care infloresc mai timpuriu. Cea mai buna este aceea cu floarea alba, Hyacinthus orientalis L. var., praecox, cunsocuta in comert sub numele de zambile de Paris sau de Roma. Are insa florile mai putine si mai rare. Cele olandeze sunt neintrecute si ofera varietati la infinit.
La multe familii din Olanda, cultivatorul de cepe de flori cultiva aceleasi varietati de peste 100 de ani, asa ca au ajuns la adevarata perfectiune. Pamantul e impartit prin canaluri in parcele patrate, in acestea se prepara straturi de 1-2 m latime si 5 m lungime. Pe un ha, incape cam o jumatate de milion de cepe, dupa marimea lor. Plantatul zambilelor incepe in olanda in luna august, intr-un pamant bine ingrasat unde au fost cartofi sau zarzavaturi. Pe straturi adancite se planteaza la distanta de 12-15 cm. Dupa aceasta se ia pamant dupa al II-lea strat si se pune pe cel plantat si asa mai departe, ultimul strat se acopera cu pamant de la primul stat. ca sa nu inghete peste iarna se acopera cu un strat de paie pana primavara, cand se desveleste din nou.
Cand cepele s-au copt se cunoaste dupa frunze care incepe sa ingalbeneasca si sa se usuce, atunci se incepe recolta scotandu-se cepele din pamant: se fac gramezi care se acopera cu pamant ca sa putrezeasca radacinile, dupa cateva timp se iau la curatat, asezandu-se in hambare bine aerisite pe rafturi si selectionandu-se dupa marime in calitati. Nu este intotdeauna marimea ca directiva. Unele varietati, desi au ceapa mica, totusi dau floare mare cum e la cele rosii si galbene. Cepele de 2 ani sunt oferite in comert ca zambile miniatura si au florile mult mai slabe ca cele de 3-4 ani. Pretul nu este numai dupa calitate, ci si dupa varietate si se stabileste de cultivatorii care tin burse regulat.
Inflorirea zambilelor in Olanda are loc la sfarsitul lui martie. Cultivatorul selectioneaza si scoate cepele bolnave. Atunci vin si reprezentantii comerciantilor din strainatate si incheie cumparaturi pe loc. Incantatoare e privirea acestor parcele de diferite culori vii si cu parfum imbatator.
Ceapa de zambila nu numai ca este rezervorul din care traieste planta, dar e si mijlocul de inmultire si cultivatorii le forteaza sa dea cat de curand si cat de multe cepe noi. Numai varietatile noi se obtin din samanta, dar trebuie pentru aceasta 6-7 ani.
La noi, gradinarii cumpara zambile importate din Olanda si nu numai, pe care, pentru cultura de afara, in pamant le planteaza in luna octombrie pe brazde la dstanta de 15-18 cm sau in roduri, combinand diferite culori, apoi le acopera cu un strat subtire de ingrasamant ca sa nu degere peste iarna. In lunile martie-aprilie incep sa infloreasca dupa aceea se scot si se pastreaza la un loc uscat si bine aerisit pana in octombrie viitor.
La cultura in ghivece, se pune cate o cingura ceapa in ghiveci de 10-12 cm si 2-3 in ghivece de 15 cm, se poate intrebuinta de asemenea si vase gaurite in partile laterale. Ele trebuie sa fie drenate (la fundul ghiveciului trebuie sa se puna cioburi sau pietris ca sa aiba scurgere). Pamantul cel mai recomandat este cel argilos amestecat jumatate cu pamant de flori (mranita). Ghivecele vor fi plantate in luna octombrie, bagate intr-un sant sau rasadnita si acoperite cu un strat de 10 cm, ingrasamant usor. Dupa vreo 3 saptamani, cand inradacinarea s-a facut iar mugurele abia s-a dezvoltat putin, se pune aceste ghivece sub geamuri unde foile se vor dezvolta cu incetul luand o culoare verde inchis.
Pentru ca o zambila sa fie considerata meritoasa, trebuie sa aiba foile vigoare si dispuse in asa fel ca sa se poata vedea inflorescenta, tija florala de 20 cm, ciorchinele incarcat cu 20-50 flori sa se degaje bine dintre foi.
La cultura in vase se pune apa si la fundul vasului o bucata de carbune de lemn pe care asezam ceapa de zambila in asa fel incat sa nu fie udata decat partea cu radacinile. Dupa aceea, se pune cu totul la intuneric si caldura pana cand se formeaza bine radacina si se atunci se scoate la lumina. Daca s-ar scoate de la inceput la lumina, inflorescenta ar fi slaba si fara interes. Dupa inflorire se procedeaza la fel ca si cu cele cultivate afara, afica se pune la un loc uscat si aerisit. Zambilele degenereaza cu timpul, in special cele invoalte si trebuie sa fie inlocuite. Este o cultura foarte usoara si merita sa i se dea atentie, mai ales ca infloreste intr-un timp cand nu prea sunt alte flori.
Newer news items:
Older news items:
|
Astenia de primavara Odata cu venirea primaverii, natura renaste si ne bucuram ca am scapat de iarna. Dar de multe ori venirea primaverii aduce cu ea si anumite simptome care ne...
Read moreHoroscop Pesti august 2013 Afla horoscop Pesti august 2013. Afla ce prezic astrele si horoscopul in luna august 2013 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Taur septembrie 2015 Afla horoscop Taur septembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2015 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreValea Salautei Pornite din cotloanele ascunse ale Muntilor Rodnei si Tiblesului, doua paraiase – Fundoaia si Stefanita – s-au “inteles” sa se “infrateasca”, in satul Dealu Stefanitei (670 m) cu paraul...
Read moreDescrierea atmosferei de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, Ziua Unirii Sublim moment in istoria romanilor, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Toate inimile...
Read moreLacul Ursu Sovata - lac terapeutic helioterm Statiunea Sovata si-a castigat importanta si renumele datorita minunatelor proprietati ale Lacului Ursu, dar si frumosului sau cadru subalpin si a climei sale deosebit...
Read moreTinerete si viata lunga “Tinerete, tinerete” – zice cantecul – “a ta este viata”. Dar aceasta minunata epoca a vietii noastre este din nenorocire atat de scurta! Aparitia primelor semne ale...
Read morePeisaj de iarna Va oferim spre lectura poezia “Peisaj de iarna” scrisa de Al. I. Zainescu. Zapezile ca un elogiu alb pentru amintiri Si hornuri care fumega-n nestire, O toleranta-n care codri mai subtiri Si...
Read moreRamuri de migdal inflorit Van Gogh Sa ne bucuram de sosirea primaverii si sa admiram minunatia, farmecul si miracolul nasterii si vietii pe pamant … Sa ne reamintim citatul referitor la...
Read moreHoroscop Varsator mai 2017 Afla horoscop Varsator mai 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2017 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Sagetator mai 2015 Afla horoscop Sagetator mai 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2015 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAcarienii - ce sunt si cum putem scapa de ei Acarienii sunt organisme microscopice din familia arahnidelor (paianjenilor). Acestea invadeaza intreaga noastra casa: saltelele, cearsafurile, covoarele, mochetele, perdelele, tapiseriile, jucariile de...
Read moreSa dam culoare Halloweenului O activitate distractiva de Halloween poate fi aceea de a crea diferite decoratiuni, masti sau felicitari. Va oferim o serie de articole care contin fise cu imagini...
Read moreA Morning Dance of the Nymphs Camille Corot “A Morning. Dance of the Nymphs / Dimineata. Dansul nimfelor” - 1850 este o superba pictura a lui Jean-Baptiste Camille Corot, ce poate...
Read moreSfaturi cosmetice - cum sa ne protejam de frig In timpul verii, fie ca am facut sau nu plaja, tenul a fost supus razelor soarelui, care l-a bronzat. Acum, in toamna,...
Read moreLotul Greciei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Greciei (portari, fundasi, mijlocasi, atacanti, antrenor) pentru Campionatul European de Fotbal 2012, EURO 2012. Iata care sunt cei 23 de jucatori convocati!
Read more