Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Despre anemie si alimentele care refac sangele

Miercuri, 05 Martie 2014 00:16

Despre anemie si alimentele care refac sangele

Despre anemie si alimentele care refac sangeleAi simtit vreodata o anumita greutate in respiratie? Ai o stare de slabicune, iar inima bate puternic? E posibil sa ia un deficit de fier care poate fi corectat prin alimentatie. Lucrurile sunt cu atat mai agresive pe fondul unei astenii ...

Ce este fierul?

Fierul este un mineral care contribuie la producerea globulelor rosii ale sangelui. Acestea faciliteaza transportul oxigenului de la plamani spre toate celulele corpului. Atunci cand nivelul de fier din organism scade, globulele rosii sunt mici si putine. Astfel, apare anemia. Dar, mare grija, nu luati niciodata comprimate de fier fara prescriptie si recomandare de la medic deoarece intoxicatia cu fier este foarte periculoasa.

De ce apare anemia?

In majoritatea cazurilor, anemia este tratata ca o afectiune, dar este mai degraba un simptom al altei probleme. Ulcerul gastroduodenal, menstruatiile abundente, boala celiana si astenia creaza terenul propice pentru instalarea anemiei. Cea mai fecventa cauza a anemiei este deficienta de fier. Dar, pe langa deficitul de fier, anemia poate aparea si din cauza de vitamina B12 si acid folic. Foarte important de stiut este faptul ca aceasta afectiune poate fi ereditara. Da, poate nu va vine sa credeti, dar asa este, acesta e adevarul. Dar, nu va panicati, puteti sa corectari anemia. Cele mai eficiente remedii sunt cele pe baza de plante sau alimente, caci imbunatatesc productia de globule rosii din sange, “responsabile” de transportul oxigenului catre toate celulele corpului.

Cum se corecteaza anemia?

 In forma sa usoara, anemia se corecteaza printr-o alimentatie care ajuta la refacerea sangelui. De obicei, alimentele bogate in fier refac sangele. In cele ce urmeaza ne vom referi atat la alimentele de origine vegetala, cat si la alimentele de origine animala. Mare grija la ce consumati si mancati. In primul rand, nu consumati alimente bogate in calciu, fibre si zinc in acelasi timp cu cele care contin fier, deoarece ii inhiba absortia.

Alimente de origine vegetala

Cele mai bogate fructe bogate in fier sunt prunele. Asadar, puteti consuma prune. Sucul preparat din ele este recomandat femeilor care au o mentruatie abundenta.

De asemenea, se poate folosi in consum sfecla rosie. Aceasta este foarte eficienta in refacerea sangelui. Se considera ca sucul obtinut din ea creste cu 400% capacitatea hematiilor de a capta oxigenul.

Chiar daca stiti poate altceva, nu uitati ca spanacul nu este un aliment atat de bogat cum se crede. Dar acesta contine, pe langa fier, acidfolic si vitamina B12, care reprezinta combinatia perfecta pentru a spori numarul hematiilor.

Papadia are un efect de regenerare si curata sangele de acizii nocivi. Bine de stiut e si faptul ca citricele, in special portocalele si kiwi sunt bogate in vitamina C, ceea ce permite si creste absorbtia fierului, ajutand la energizarea organismului. Sunt recomandate si fructele de padure (coacaze, macese, mure, zmeura).

Nu in ultimul rand, in vederea refacerii sangelui sunt recomandate si alte vegetale, precum ardeiul iute, urzica, patrunjelul, morcovii, salata verde, lintea, fasolea, varza alba si napii.

Retineti faptul ca fierul din vegetale este destul de greu absorbabil, iar consumul alimentelor bogate in vitamina C intensifica absortia fierului din legume si fructe.

Alimente de origine animala

Cel mai bogat aliment bogat in fier este ficatul. Totusi, este de preferat ca animalele sa fie crescute in sistem ecologic. Altfel, e posibil ca ficatul acestora sa stocheze diferite substante toxice. In general, ficatul poate fi consumat de toata lumea, insa sunt si mici exceptii. De exemplu, femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta ficatul, deoarece acesta contine o mare cantitate de vitamina A, care in exces poate dauna fatului.

Un alt produs ce poate fi consumat este carnea rosie. Se cunoaste utilitatea in consum a acesteia. O friptura de vita in sange sau carnea de vanat sunt surse excelente de fier. Si aici insa am adauga ceva: carnea de porc produce schimari negative la nivelul hemoglobinei si la numai o ora dupa indigestie. Asadar, reduceti consumul.

Concluzii

Bine de stiut este faptul ca berea, ceaiul, cafeaua ingreuneaza absorbtia fierului. De asemenea, dincolo de faptul ca nu e benefic pentru sanatate, alcoolul mai degraba cauzeaza acumularea fierului in tesuturi decat sa ajute la formarea hemoglobinei

Nu in ultimul rand, mentionam ca alimentele preparate pe abur isi pastreaza mai mult din continutul de fier. Polenul e un produs extraordinar ce stimuleaza productia de globule rosii si cercetarile au aratat ca rezultatele sunt foarte bune mai ales la copiii anemici.

Asadar, adoptati o dieta si o alimentatie sanatoasa, echilibrata si cat mai diversificata.