Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Dermatoze inestetice ale fetei I

Miercuri, 21 Noiembrie 2012 17:49

Dermatoze inestetice ale fetei I

Se stie ca in relatiile sociale si interumane, calitatea aspectului general al unei persoane si cu deosebire al fetei capata tot mai mult o insemnatate ce nu poate fi neglijata. O fata “curata”, ingrijita, creeaza o satre de spirit optimista, de incredere si satisfactie, in timp ce existenta unor afectiuni localizate la tegumentele fetei, care impieteaza asupra esteticii, genereaza, pe langa necazuri fizice, adevarate suferinte psihice si complexe de inferioritate, cu toate implicatiile ce decurg de aici atat din punctul de vedere al sanatatii generale a persoanei in cauza, cat si din cel al contactelor sale umane.

Atingeri inestetizante ale fetei pot sa survina inca din copilarie si chiar de la varsta de sugar. O afectiune din cele mai frecvent intalnite o reprezinta diversele tipuri de eczeme, care pot imbraca fie aspectul unor placi rosii, ocupand ambii obraji, presarate cu mici vezicule si acoperite cu cruste (asa-numita “eczema de lapte”), fie ca, atunci cand se localizeaza pe fata si in pielea paroasa a capului, se manifesta prin coji alb-galbui, ca o matreata mai grasa, precum si prin pete rotunde, presarate cu coji, ca cele evocate mai sus (eczema seboreica). In asemenea cazuri, este vorba mai totdeauna de o eczema constitutionala, manifestare legata de existenta unei predispozitii cunoscute sub numele de atopie. Este necesar sa subliniem ca in mod eronat se recurge la aplicatii intempestive de cortizonice, cu consecinte neplacute, stiut fiind ca ingrijirea unei asemenea afectiuni necesita, pe langa o medicatie locala adecvata formei clinice si fazei evolutive a leziunilor, si un tratament general, inclusiv o suma de masuri igienico-dietetice.

O alta dermatoza a fetei, intalnita la copil, este adevarat mai rara, dar nu mai putin inestetizanta, o reprezinta acneea infantila. Leziunile se localizeaza tot pe obraji si constau din mici ridicaturi, cu un continut galbui-purulent, inconjurate de roseata, lasand, prin evolutia lor, cicatrice pigmentate.

Angioamele constituie, la randul lor, atingeri ale fetei, care genereaza mari griji – nu rareori exagerate – pentru parinti. Este vorba de unele pete rosii persistente, care apar inca de la nastere, dar care pot surveni si in timpul imediat urmator. Ele se datoresc dezvoltarii localizate, dar excesive, a unor vase sanguine din piele. De cele mai multe ori, se rezolva pe cale naturala pana la varsta de 5 ani, copiii in cauza trebuind, bineinteles, adusi periodic la examenul medical de specialitate.

In mod special atragem atentia asupra impetigourilor fetei, mai ales pentru contagiozitatea lor. Ele se prezinta ca niste pete rosii, pe care fie ca se dezvolta basici pline cu un lichid seros galbui (impetigo bulos), fie ca apar coji galbui ca mierea (impetigo crustos sau “bube dulci”), fie ca leziunilor citate li se adauga mici basicute purulente, cu localizare la firul de par (impetigo vulgar). Tratamentul antiinfectios-antiseptic, recomandat de specialist, si nu mai putin respectarea regulilor de igiena personala individuala rezolva prompt afectiunea.

Mai adaugam si posibilitatea unor infectii virale ale fetei copiilor, reprezentate de moluscum contagiosum, care se manifesta prin mici formatiuni rotunde, alb-rosietice, perlate, deprimate in centru, sau de verucile plane, avand aspectul unor ridicaturi ferme, rosietice, cu suprafata plana.

O dermatoza cu adevarat inestetizanta o fetei frecvent intalnita la adolescenti si tineri, este reprezentata de acnee, afectiune care se manifesta in diferite moduri. Astfel, uneori ea se prezinta sub forma unor ridicaturi rosietice, avand in centru o formatiune plina cu puroi galben; asemenea leziuni sunt localizate la baza firului de par, alcatuind ceea ce se numeste acnee papulopustuloasa. Alteori, ca urmare a traumatismelor pe care, din nefericire, si le provoaca persoanele in cauza, prin rupere, stoarcere etc., se dezvolta acneea polimorfa. In cazul in care se adauga formatiuni mai mari, dure si incluse in piele, vorbim de acnee nodulara, pentru ca atunci cand nodozitatile capata dimensiuni si mai mari, avand totodata tendinta la abcesare si supuratie, sa constatam acneea conglobata. Afectiunea in cauza are un mecanism mai complicat de producere, in esenta fiind vorba de o tulburare hormonala, care atinge in mod selectiv complexul pilosebaceu si, in particular, glanda sebacee.

Ingrijirea acneei presupune instituirea unor masuri complexe, care vizeaza atat aplicarea locala a unor medicamente clasice, cat si a preparatelor mai noi. Se intelege insa ca stabilirea celei mai potrivite medicatii trebuie facuta pentru fiecare caz in parte de catre medicul specialist, cunoscand ca automedicatia poate genera, in cele mai multe cazuri, efecte adverse. Oricum, este bine sa se retina ca persoanelor cu acnee le este interzisa aplicarea pe fata, local, a medicamentelor sau a cosmeticelor grase.

Dr. Al. Badanoiu

Dermatoze inestetice ale fetei II

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: