Interferente.ro Turism Romania Delta Dunarii rezervatie naturala

Marţi, 24 Iunie 2014 03:31

Delta Dunarii – rezervatie naturala

delta dunarii rezervatie naturalaDelta Dunarii se afla pe teritoriul judetului Tulcea si reprezinta una din cele mai pitoresti locuri din lume. S-a nascut aluviunile transportate de apele fluviului Dunarea in golful marin format acum 7000-8000 de ani, in timpul ultimei transgresiuni marine. Scrierile lui Herodot despre Delta Dunarii reprezinta o marturie ca acum 2500 de ani aceasta exista ca atare. Are suprafata de peste 5000 km² si inainteaza necontenit in mare. Nisipul adus de ape si miscat de vant se aduna in grinduri. Multe din ele sunt de orgine fluviatila, paralele cu bratele Dunarii, cu garlele si canalele principale. Altele sunt de origine maritima, paralele cu litoralul, invalurite si contin cochilii de melci si scoici marine. Suprafetele de apa sunt intinse si variate, constand in ghioluri, balti, japse, canale, alimentate de cele trei brate ale Dunarii, Chilia, Sf. Gheorghe si Sulina. Vegetatia este foarte bogata si deiversificata. Aici exista cea mai mare si compacta intindere de stuf din lume, insotita de plante-amfibii, cu frunze de apa in timpul viiturilor si frunze de uscat in tot restul anului. Mari suprafete de stuf se dezvolta pe plaur, aflat in plutire pe suprafata apei. Luciul apelor statatoare este acoperit de frunzele nuferilor, piciorul cocosului, iarba broastelor etc., iar sub mers se gasesc majoritatea speciilor de plante cunoscute in apele continentale (penita, bradisor, cosor, etc.).

Baltile sunt inconjurate de mai multe brauri de vegetatie sau de plaur. Pe unele grinduri se afla paduri, iar pe altele pajisti stepice cu o vegetatie bogata pana in luna iunie.

Grindurile, marile intinderi de apa, vegetatia forestiera, vegetatia palustra si acvatica reprezinta un loc minunat pentru adapost si hrana, favorabil multor specii de animale. Mediile de viata de aici sunt populate cu miliarde de vietuitoare marunte, peste o suta de specii de pesti, broaste, diferite reptile, numeroase specii de pasari locale si migratoare, diferite specii de mamifere. Fauna ihtiologica este formata din numeroase specii cu valoare economica ridicata (salaul, somnul, stiuca, crapul, platica, bibabul, cega, viza, etc.). Dintre reptile, in apropiere de Sf. Gheorghe si in jurul Razelmului se intalneste broasca testoasa de uscat (Testudo graeca ibera), iar pe grindurile de pe Sfistofca, soparla de nisip (Eremias arguta deserti) si viperele de stepa (Vipera urini renardi). Vipera are aici unicul loc din Romania in care traieste. Fauna ornitologica este foarte bogata si, in felul ei, unica in lume.

Delta Dunarii este cel mai important popas al pasarilor migratoare intre regiunile arctica si tropicala. Multe specii cuibaresc in Delta ca oaspeti de vara. Altele, care clocesc in nordul Europei, vin aici sa-si petreaca iarna. Pasarile rapitoare sunt bine reprezentate. Mamiferele sunt reprezentate prin specii de nurci, vidre, hermine, nevastuici, nutrii, bizamul, vulpi, lupi, etc. Plaurul este popular cu numeroase turme de porci. In Delta se afla trei mari zone ocrotite, cu biotipuri diferite. Este vorba despre rezervatia Rosca-Buhaiova-Hrecisna, in delta fluviatila, rezervatia Perisor-Zatoane, situata in delta fluvio-marina si rezervatia Periteaca-Leahova, din complexul lagunar Razelm-Sinoe. In rezervatia Buhaiova cuibareste singura mare colonie de pelicani comuni din Europa, iar in rezervatia Zatoane, pelicanii creti, lebedele cucuiete, starcii pitici, etc.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: