Duminică, 04 Ianuarie 2015 01:47 |
Datina si mancaruri specifice romanesti de BoboteazaCea mai insemnata sarbatoare din caslegile de iarna, dupa Sf. Vasile sau Anul Nou, este Boboteaza (6 ianuarie), numita in unele parti si mai ales in Transilvania si Banat, Boteaza, Botez, Botezul Domnului si Apa-boteaza. Vom descrie, in continuare, cateva mancaruri specifice romanesti de Boboteaza, bucate uzitate in ajunul Bobotezei.Fiecare romanca, si mai ales cele din Bucovina, cauta sa aiba in aceasta zi urmatoarele bucate de post:· Grau pisat, pe care il fierb si il indulcesc cu miere sau cu mac rasnit, iar dupa ce l-au fiert si indulcit de ajuns, il pun intr-o strachina sau intr-un talger si dupa aceea il impodobesc pe deasupra cu miez de nuca, pe care o insira in forma de cruce sau si cu zaharicale, insa cu de acestea mai ales pe la orase.· Varzare, adica placinte umplute cu varza, placinte cu mac si cu ceapa sau cu jufa si unse cu ulei. Cand framanta aluatul pentru varzarele acestea, o seama de femei indatineaza de a merge cu mana plina de aluat in gradina si a prinde pomii cu dansa, in credinta ca acestia rodesc apoi peste vara mai bine.· Prune sau perje fierte· Bob fiert· Galuste umplute cu crupe de papusoi si cu orez· Bors cu burechiuse sau burechiti, adica un fel de aluat suct cu sucitorul, care se taie in patrate mititele si, dupa aceea, prinzandu-se doua cornuri opuse ale fiecarui patrat la un loc, i se da prin aceasta forma unui burete mititel.· Bors de peste si peste prajit· Colaci, dintre care unul e menit pentru preotul care umbla cu crucea.Inainte insa de a se pregati bucatele insirate pana aici, se strange toata cenusa si vara se presara pe varza, in credinta ca nu-l mananca apoi omizile.Tot asa fac si romancele din unele parti ale Moldovei. In comuna Gaiesti, judetul Suceava, femeile strang in ajunul Bobotezei dis de dimineata cenusa din vatra focului, pana a nu manca nimic, si gunoiul de prin casa si, primavara, cand fac staturile, presara pe acestea cenusa amestecata cu gunoi, zicand:“Cum n-am mancat eu dimineata ajunurilor (adica al Craciunului si al Bobotezei) asa sa nu manance nicio lighioaie roadele!”Asemenea se zice si atunci cand se pregateste graul, nu e bine a gusta din el, crezandu-se “ca, din contra, acela ar fi mancat de purici prin intreg anul”.Dupa ce s-au pregatit bucatele, se asaza toate pe masa, de regula in cea menita pentru primirea oaspetilor si care e totdeauna ingrijita frumos.Inainte insa de a aseza bucatele acestea pe masa este datina mai pretutindeni in Bucovina de a pune mai intai pe ea fan sau otava, apoi o bucatica de sare si cativa pumni de tarate, si abia dupa aceea a se acoperi cu o fata curata de masa.In cele mai multe parti, insa tustrele obiectele acestea se pun pe masa in ajunul Craciunului si se lasa sa stea acolo pana in ajunul Bobotezei.
Newer news items:
Older news items:
|
Adevaratele orizonturi ale schiului Un lucru este cert! Schiul cunoaste an de an tot mai multi adepti. El tinde sa intre in cotidian, devenind o necesitate, caci a incetat demult sa...
Read moreCe trebuie sa contina bagajul pentru maternitate Nasterea este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei familii. Pentru a evita stresul si sporirea emotiilor in momentul aparitiei contractiilor este...
Read moreMesaje si felicitari de Sfanta Maria Pe 8 septembrie a fiecarui an o sarbatorim pe Fecioara Maria. Multe din persoanele dragi noua poarta acest nume sfant si...
Read moreLumanari decorative, parfumate Lumanari. Lumanari decorative. Lumanari parfumate. Lumanarile ocupa un loc special in ambianta unei locuinte. Multi dintre noi alegem sa folosim lumanarile pentru ca miros frumos, le folosim pentru...
Read morePrincipalele simptome ale artrozelor Artrozele sunt intalnite la varstnici (in general la persoane peste 50 de ani). In cazul unor suferinte articulare pe care le prezinta un tanar sau...
Read moreAmintiri si icoanele copilariei Va oferim spre lectura poezia "Amintiri" scrisa de Valeriu Magureanu. Icoanele copilariei, ne sunt prea dragi si-n veci nu mor. Tarziu,...
Read moreLacul Rosu - statiune turistica de interes Statiunea climaterica Lacul Rosu se situeaza in randul celor mai atragatoare locuri de odihna si turism din tara noastra. Ea s-a dezvoltat...
Read moreMama citate “Mama este comoara dumnezeiasca, o comoara pe care nici un om n-ar indrazni s-o targuiasca.” Helen Hunt Jackson “Acum, ca si in trecut, cel mai automatizat dispozitiv casnic dintr-o gospodarie...
Read moreModel scrisoare Mos Nicolae Dragi copii, ati scris scrisoarea pentru Mos Nicolae? Voi ce cadouri v-ati dori? Va oferim o serie de modele de scrisori pentru Mos Nicolae care pot fi...
Read moreToxiinfectiile alimentare Definire toxiinfectii alimentare Sunt boli digestive acute, care apar sporadic sau epidemic, in urma consumarii unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii si toxinele...
Read moreTraditii si obiceiuri de Revelion Revelionul are semnificatia de innoire a timpului calendaristic, moarte unui an (31 decembrie) si renasterea acestuia (1 ianuarie). Traditii Termenul de Revelion provine din franceza („Réveillon”) si inseamna...
Read moreDespre fericire si iubire Fericirea ... cel mai dulce cuvant! As vrea sa spun mereu: “Ce fericita sunt!” dar ce e fericirea? M-am bucurat eu oare vreodata cu adevarat...
Read moreFelicitari, urari si mesaje de Anul Nou 2016 Anul Nou 2016 bate la usa si reprezinta cel mai bun prilej pentru a transmite colegilor, prietenilor si celor...
Read moreCeaiul tonic-aperitiv Ceaiul tonic-aperitiv se recomanda in caz de convalescenta, anemii, lipsa poftei de mancare, debilitate. Prin substantele sale, ceaiul tonic-aperitiv contribuie atat la marirea peristaltismului intestinal si a...
Read moreCertificat energetic ieftin si rapid Audit si Certificat Energetic oriunde in tara, durata: 2-3 zile, preturi bune, seriozitate garantata. Emitem certificat energetic oriunde in tara. Certificatul este eliberat in 2 zile de...
Read moreTransilvania in timpul lui Iancu de Hunedoara Primejdia turceasca ameninta tot mai mult viata popoarelor de la Dunare. In aceasta vreme, in fruntea luptei impotriva cotropitorilor turci s-a ridicat Iancu de...
Read more