Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati despre pasari

Marţi, 04 Iunie 2013 14:21

Curiozitati despre pasari

Ochiul boului, una dintre cele mai mici pasari care traiesc pe la noi, are un cantec foarte puternic: peste 71 decibeli, la o distanta de 5 metri de micul cantaret.

Cele mai numeroase pasari de pe glob sunt vrabiile si graurii, specii raspandite pe toate continentele; numeric sunt depasite doar de gainile de casa …

Numarul pasarilor de pe intreg globul trece de 100 de miliarde, cifra desigur estimata.

Cel mai mare ou il depune strutul African – 1.360 grame, ceea ce reprezinta 1,4% din greutatea pasarii; oul pasarii Kiwi din Noua Zeelanda cantareste de regula 30% din greutatea corporala a pasarii; cele mai mici oua le depun desigur pasarile colibri care, la o greutate de 0,15 grame, reprezinta pana la 8% din greutatea pasarii.

Cele mai mari ponte le depun fazanul si potarnichile, numarul oualor depuse de aceste specii ajungand pana la 30.

Cele mai lungi perioade de incubatie sunt cunoscute de la pasarile Kiwi – 80 zile si albatrosul regal – 81 zile.

In intreaga lume exista 78 specii de pasari care-si depun ouale in cuiburile altor specii, neclocindu-le singure.

Dintre cele 125 de specii de cuc cunoscute pe glob, doar un numar de 47 isi depun ouale in cuiburile altor pasari. Pentru cucul European obisnuit, s-au stabilit pana in prezent peste 300 specii de pasari gazda. O femela de cuc poate depune intr-o vara pana la 15 oua. Perioada de incubatie a oualor de cuc este extrem de scurta, doar 12 zile.

Pana in prezent, in Antarctica, au fost descoperite 16 specii de pasari, in Tasmania se cunosc 225 specii, in Noua Zeelanda – 256, 379 specii de pasari traiesc in Sri Lanka, 425 specii in Japonia, 554 specii in Insula Borneo si 650 specii in Noua Guinee.

Cele mai multe specii de pasari se pot intalni in America Centrala si de Sud: in Panama – 1190 specii, in Venezuela sunt descrise 1282 specii, in Ecuador – 1357 specii, in Brazilia se cunosc – 1440 specii diferite. Tara cu cele mai multe specii de pasari este Columbia, de unde au fost semnalate pana in prezent nu mai putin de 1703 specii.

Cea mai bogata ornitofauna a continentului african o are Zair – 1040 specii de psari.

Majoritatea speciilor de pasari – peste 90% - sunt incapabile sa realizeze o viteza mai mare de 64 km/h.

Cele mai grele specii de pasari ale globului nostru, azi disparute, au fost Aepyornis din Insula Madagascar, specie la care cele mai mari exemplare probabil ca depaseau greutatea de 430 kilograme, respectiv pasarea Moa din Noua Zeelanda, care atingea 225 kilograme.

Varsta atinsa de o specie de pasari este apreciata la aproximativ 32.000 ani, perioada care se intinde de la aparitia pana la disparitia speciei respective.

Aproximativ 10 specii de pasari numara in prezent mai putin de 50-100 exemplare, disparitia acestor specii fiind iminenta. Peste 140 specii de pasari au un efectiv de sub 2.000 exemplare, fiind si ele in pragul disparitiei.

Printre cele mai rare specii de pasari se numara: furtunarul din Insulele Bermude, cocorul alb american, albatrosul din Insula Bonin, ciocanitoarea de fildes din Cuba, condorul californian, ibisul japonez.


Newer news items:
Older news items: