Interferente.ro Lifestyle Casa ta Curatarea si intretinerea imbracamintei

Marţi, 15 Ianuarie 2013 19:22

Curatarea si intretinerea imbracamintei

Imbracamintea se curata si se intretine in functie de materialul din care este facuta: stofa, lana, blana, bumbac, in etc.

Haine din stofa

Sacoul si pantalonii le veti curata de praf zilnic prin scuturare si periere in lungul tesaturii, cu o perie aspra. Le veti scoate fireste, eventualele pete. Saptamanal, hainele purtate le veti curata cu o perie muiata intr-o solutie de amoniac 5 ml la 250 ml apa rece, dupa care le veti sterge cu o carpa umezita in putin otet. Partile care au au capatat lustru le veti calca cu fierul peste o carpa alba muiata in apa cu putin otet. Mai puteti scoate lustrul si prin periere energica cu o solutie concentrata de ceai (chinezesc) sau cu zeama in care ati fiert 500 g fasole alba, intr-un litru de apa, timp de 20 de minute. Pentru ca partea de jos a pantalonilor sa nu se zdrentuiasca prea repede, veti coase pe dosul stofei doi nasturi plati, astfel incat pantofii sa nu se frece de pantaloni. Nu veti coase fermoare, caci acestea zgarie (freaca si rod) fetele pantalonilor. Pantalonii din tergal sau alte fire sintetice ii veti curata lunar cu o solutie de apa si detergent lichid in care agaugati putin amoniac. In apa de clatit calduta puneti si putin otet pentru a inviora culoarea tesaturii. Atentie! Aceste stofe nu se spala cu neofalina, iar solutiile de spalare vor avea temperatura cuprinsa intre 45º-50ºC. Le veti calca numai cu fierul moderat incins si folosind intotdeauna o carpa umeda cu apa.

Imbracaminte din lana

Tesaturile, tricotajele, impletiturile le veti scutura de praf, le veti scoate eventualele pete, apoi le veti spala cu o solutie obtinuta din: 50 g detergent sau sapun lichid, 25 ml amoniac (10%), 15 ml terebentina, 10 litri apa calda. Alta reteta – valabila numai pentru obiecte de culoare alba: 30 g detergent sau fulgi de sapun, 5 g bicarbonat de sodiu, 5 g carbonat de sodiu (soda de rufe), 10 l apa. Clatirea o veti face cu multa apa in care adaugati putin otet. Obiectele colorate le veti spala direct, fara a le pune mai intai la muiat. Daca sunt foarte murdare, le veti tine timp de 3-4 ore intr-o solutie de 30 g fulgi de sapun la 8 litri de apa (cu temperatura de 40ºC) in care puneti 3 ml amoniac.

Imbracaminte din blana

Pentru culori deschise: dizolvati in 100 ml apa 40 ml apa oxigenata si adaugati 25 g praf de creta. Periati blana cu o perie muiata in acest amestec (bine agitat). Dupa uscare, scuturati-o si periati-o din nou cu perie uscata. Pentru orice culoare: preparati un terci moale din malai si neofalina (foarte inflamabila! lucrati numai in aer liber) pe care-l intindeti peste blana, asezata pe masa, cu o perie. Lasati in repaus 8 ore, apoi scuturati si periati blana cu o perie aspra. Pentru indepartarea petelor de grasime si transpiratie preparati o solutie din 10 ml amoniac, 75 g sare de bucatarie si 500 ml apa; sau: 75 ml amoniac si 50 ml spirt tehnic. Periati blana cu o perie aspra muiata intr-una din aceste solutii, apoi stergeti-o cu o carpa uscata.

Imbracaminte din bumbac sau in

Solutie pentru spalat: detergent 100 g, 20 ml amoniac, 10 litri apa calda. Muiati obiectele in peralabil, timp de 3-4 ore, in solutia unui detergent, apoi spalati-le de doua ori (folosind de fiecare data solutie curata), dupa care clatiti-le in multa apa calduta. La sfarsit, limpeziti-le cu apa rece in care adaugati otet. Alta reteta, pentru cluoarea alba: rufele muiate le spalati intr-o solutie obtinuta din 300 g borax diluat in 10 litri apa calda, apoi le clatiti in apa calduta, 10 litri, in care ati dizolvat 20 g sare de bucatarie. Alta reteta: 100 g detergent (sau sapun lichd 150 g), 20 ml amoniac, 15 g amidon, 10 litri apa fierbinte. Procedati ca mai sus.

Lenjeria de corp sau de pat de culoarea alba o veti spala bine in urmatoarea solutie: 50 g detergent, 10 g bicarbonat de sodiu, 10 l apa fierbinte. Cu aceasta cantitate puteti spala 10 kg rufe. Rufele mai murdare le veti spala cu o solutie din: 200 g sapun de rufe, 5 g soda de rufe, 5 g fosfat trisodic, 100 g silicat de sodiu, 10 l apa fierbinte. Fierbeti rufele timp de o ora in aceasta solutie, apoi spalati-le cu mana in solutia de mai sus si clatiti-le bine. Batistele murdare le tineti la inmuiat 12 ore intr-o solutie de 100 g sare de bucatarie la 2 l apa, apoi le spalati in mod obisnuit.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: