Luni, 04 Februarie 2013 14:01

Cupidon, zeul iubirii

 

Cupidon este unul din cele mai raspandite simboluri de Valentine’s Day, Ziua Indragostitilor. Asadar, Cupidon este un simbol al iubirii, fiind zeul iubirii, zeul dragostei erotice si al frumusetii.

 

Cupidon este denumirea din mitologia romana, unde se mai numeste si Amor, fiind asemanator cu Kama, din mitologia hindusa.

In mitologia greaca, numele lui Cupidon este Eros si este fiul Afroditei.

In versiunea romana, Cupidon era fiul zeitei Venus, zeita dragostei si a frumusetii al lui Marte, zeul razboiului.

 

In arta, de multe ori, Cupidon este infatisat legat la ochi. De ce? Simbolizeaza faptul ca dragostea e oarba ...

 

Cupidon ne este cunoscut ca un copilas inaripat, inarmat cu un arc si o tolba cu sageti. Cei a caror inima e strapunsa de una din sagetile lui Cupidon sunt cuprinsi de o dragoste adanca si inflacarata. E vorba despre un mit, mitul lui Cupidon si al lui Psyche, zeita sufletului. Legenda spune ca atunci cand Venus il obliga pe Cupidon sa o faca pe rivala ei, Psyche, sa se indragosteasca de el, acesta este strapuns accidental de propria sageata si se indragosteste el de ea, vizitand-o in fiecare noapte pentru a o privi cum doarme.

 

 

Cupidon - Eros era zeul dragostei, fiu al Afroditei. Eros purta un arc cu care tintea sageti in inimile oamenilor. Unele sageti erau unse cu miere si atunci dragostea inspirata era dulce si fericita. Alte sageti erau muiate in fiere si otrava. Dragostea celor atinsi de asemenea sageti era amara si ucigatoare. Poate fi ceva mai frumos decat dragostea? “Cupidon este un baietel care alearga in fata fanfarei inimii.” Victor Hugo

 

Te-ar putea interesa legenda lui Eros si Psyche ...

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: