Interferente.ro Parinti si copii Educatie Cum sa purtam o conversatie

Marţi, 08 Octombrie 2013 15:51

Cum sa purtam o conversatie

In sine, conversatia, in diferite medii sociale si la timpul potrivit este forma cea mai uzuala de contact social. Dar si ea este tributara unor reguli pentru ca buna-cuviinta sa fie respectata. Sa facem insa distinctia intre “conversatie” si “discutie”.

 

Conversatia nu este altceva decat mijlocul de contact verbal al celor care se gasesc impreuna. Nu are alt scop decat sa permita fiecaruia sa “spuna ceva”. Subiectul poate fi oricare atat timp cat nu este imoral, nu jigneste pe nimeni – prezent sau absent – si este pe intelesul tuturor celor de fata. Ea trebuie sa fie usoara, fara consecinte, ducand la o buna cunoastere si intelegere a celor care se gasesc pentru scurt timp impreuna. Daca o parte din cei prezenti au o specialitate comuna, nu trebuie sa se lasa atrasi spre un subiect comun numai lor, izolandu-se astfel de ceilalti si lasandu-i sa asculte fara sa inteleaga. Specialistul trebuie sa fie foarte atent ca spicuirile sale sa nu devina “o conferinta”. In prezenta copiilor se impune o deosebita grija in alegerea subiectelor si in formularea celor spuse.

Discutia este, in sensul ei ideal, contactul verbal dintre doua sau mai multe persoane, cu scopul de a ajunge la un punct de vedere eventual comun asupra unui subiect dat si bine definit.

Si acum, cateva reguli care, odata respectate, va pot face interlocutori agreabili:

·        Se vorbeste scurt, clar si precis. Palavrageala dovedeste saracie intelectuala si slaba preocupare pentru “tinuta” (in sens de persoana politicoasa).

·        Barfa este in afara oricarei politeti si nu trebuie acceptata nicaieri, nicicand si cu privire la nimeni.

·        Participa la discutie doar daca este necesar.

·        Nu este obligatoriu sa stii tot. Invata si sa asculti.

·        E nepoliticos ca fiind in grup, in timpul unei conversatii, sa angajezi o discutie aparte.

·        Nu faceti parada de cunostinte si, mai ales, nu apelati la citate si la nume cu autoritate care sa va dea o “acoperire”. A incerca sa atragi atentia, sa etapezi prin cultura constituie aproape o impolitete.

·        Incercati sa fiti personal si sprijiniti-va mai ales pe logica proprie.

·        Intr-o conversatie se cere: tact, discretie, atentie, insufletire, sinceritate, cultura si nu in ultimul rand politete.

·        Doua moduri de a fi sigur nepoliticos: a accepta tot ce ti se spune in pofida faptului ca poti avea, sub anumite aspecte, o alta opinie sau a te opune in orice conditii, vehement sau fara argumente.

·        Este nepermis sa faci glume pe seama infirmitatii sau “slabiciunilor” vreuneia din cei prezenti.

·        Atentie la tinuta in timpul conversatiei! Pozitia capului, gesturile. Nu e nevoie sa agitati mainile.

·        Nu se fac semne de la un grup la altul.

·        Se rade intotdeauna cu decenta. Este insa absolut gresit sa va acoperiti gura cu mana atunci cand radeti ceva mai tare: este un gest de falsa eleganta.


Newer news items:
Older news items: