Sâmbătă, 30 Octombrie 2010 19:41

Crizanteme

 

 

Etimologie

Crizantema (chrysantemum hortorum) este una dintre cele mai frumoase plante de toamna, o floare delicata si impunatoare totodata.

Numele ei in latina Chrysanthemum" inseamna floare de aur.

Cuvantul crizantema provine de la grecescul chrysos (in romana aur) si athos (in romana floare).
Crizantemele sunt originare din Europa, Asia si America de Nord. Pana spre sfarsitul secolului XV, englezii le numeau
“galbenelele porumbului”,
dar, odata cu importul acestor flori din Orientul indepartat, numele le-a fost preschimbat in acela al speciei estice, adica “chrysanthemum”. Numele de crizantema conferit de catre Carl Linnaeus, are semnificatia de “floare galbui-aurie”.

 

Istorie

Crizantemele sunt florile culturii asiatice, fiind disputate intre China si Japonia, fiecare tara avand cate o legenda care atesta aparitia pe pamantul autohton.

Crizantemele au fost cultivate in China inca din secolul al XV-lea i. Hr. Un oras antic chinez a fost numit Ju-Xian, in traducere “orasul crizantema”.

Tot in China are loc si Festivalul crizantemei, tinut anual in provincia Tonxiang, iar aceste flori fac obiectul multor poezii si poeme scrize de poetii chinezi.

Planta a fost introdusa in Japonia probabil in secolul al VIII-lea, iar imparatul a adoptat-o ca sigiliu imperial. In Japonia exista un “Festival al Fericirii” dedicat florii. 

Festivalul anual al bucuriei din Japonia este dedicat sarbatorii florii de crizantema. Vazuta ca un simbol al soarelui, crizantema, cu aranjamentul minutios al petalelor ei, este considerata de japonezi ca o reprezentare a perfectiunii.

Popoare precum cel asiatic cultivau crizanteme de acum 3.000 de ani datorita rolului ei sacru. Floarea a fost adusa in Europa in secolul al XVII-lea.

Europenii au inceput mult mai tarziu sa o aprecieze si nu ornamental, ci datorita proprietatilor sale terapeutice. La inceputurile cultivarii, crizantemele aveau petale mici ce inconjurau un centru. Pe parcursul trecerii anilor aceasta se pot intalni in diferite forme, marimi si culori inmiresmate cu un parfum discret.

Mentionata de Confucius in anul 500 ien, crizantema este cultivata in China de peste 3000 de ani, ea fiind supranumita “floarea orientului“ sau “floarea vietii”.

Crizantema face parte din cvartetul “celor mai gratioase plante” chinezesti, alaturi de orhidee, bambus si “ume” (prunul chinezesc). O veche zicala din China spune: “Daca vrei sa fii fericit toata viata, apuca-te sa cultivi crizanteme”. Aceste flori sunt asociate cu varsta inaintata si intelepciunea.
Tao Yanming, primul cultivator de crizanteme mentionat documentar, in anul 400 en, a adus faima orasului sau, numit, dupa moartea sa, “Juxian”, adica “orasul crizantemelor”.

 

Prezentare

Crizantemele sunt cultivate si reproduse de secole intregi rezultand un numar mare de specii. Printre cele mai cunoscute sunt crizantemele cu mai multe flori pe fir, disponibile in toata gama de culori, mai putin albastru. Crizantemele sunt foarte populare datorita culorilor vii si a sperantei de viata ridicata.

Chinezii sunt cei care le considera cele mai pretioase flori, numind tronul regal dupa numele florilor. Crizantemele au aparut in vest, pentru prima data, in secolul XVII.

Crizantema este, de origine, o floare din Asia (China sau Japonia) si vine din grecescul krus anthemon, care semnifica floare aurie, iar in traducere inseamna “floare de aur” sau “soare” datorita aspectului acesteia, desi astazi aceasta floare se gaseste intr-o paleta bogata de culori. In Asia are o mare insemnatate, iar in Japonia aceasta floare are si o zi speciala: 9 septembrie, cand se tine festivalul national al crizantemei. Insa nu toate popoarele au la inima aceasta floare: spre exemplu, in Malta, crizantema este alaturata inmormantarii si se spune ca aduce ghinion daca este plantata in casa, spre deosebire de adeptii feng shui-ului, care considera crizantema aducatoare de rasete si fericire in casa.

 

 

Simbolistica si semnificatii

In functie de regiunea geografica despre care vorbim, crizantemele pot lua diferite semnificatii. Crizanteme poate fi interpretata ca simbol al intelepciunii, a virtutilor, a nevinovatiei sau a puritatii.

In limbajul florilor crizantemele semnifica “esti un prieten minunat”. Crizantemele inseamna optimism si bucurie, crizantemele rosii inseamna “iubire”, crizantemele albe inseamna “adevar”, iar crizantemele galbene inseamna “ofensa”.

Pentru chinezi, floarea de crizantema reprezinta odihna, liniste si viata senina, iar crizantema alba semnifica jelirea sau necazul.

Pentru japonezi, aceasta floare este un insemn de viata lunga si fericire.

In Feng Shui, crizantema este un simbol al energiei Yang, avand potentialul de a atrage norocul asupra unei case.

In limbajul victorian al florilor, crizantema galbena simbolizeaza respingere blanda a avansurilor amoroase, crizantema rosie o propunere sau o invitatie de incepere a unei noi relatii, iar crizantema alba o cerere de a fi sincer - “spune-mi adevarul’, “fii cinstit”.

In Orient, crizantemele semnifica norocul, fericirea, sanatatea si longevitatea, precum si meditatia si prevestirea caderii. Mai mult, multitudinea de petale radiante o identifica ca un simbol solar - steagul national al Japoniei, care este stilizat dupa modelul unei crizanteme.

In credintele orientale si in traditiile Ayurveda, crizantema este asociata cu chakra inimii. O practica comuna de stimulare a chakrei inimii consta in concentrarea asupra frumusetii crizantemei cu scopul de a face sa infloreasca frumusetea ascunsa in inima.

Visul unei crizanteme indica o relevare a sinelui interior pe parcursul unei perioade tumultoase a vietii si poate reprezenta un interval de timp de profunda evolutie spirituala, datorata unor dificultati sau unui conflict.

In unele tari din Europa, crizantemele sunt flori ale mortii, fiind utilizate in ceremoniile funerare.

In calendarul floral chinezesc, crizantema este floarea lunii septembrie, in cel chinez crizantema reprezinta luna octombrie, iar in cel englezesc crizantema este floarea lunii noiembrie.

Crizantema este darul specific pentru cea de-a treisprezecea aniversare a casatoriei.

Crizantema este simbolul orasului Chicago.

Crizantema cu sase petale este monul, semnul distinctiv al imparatului Japoniei, iar cele patrusprezece petale simbolizeaza pe fratii si pe fiii acestuia, descendentii la tronul imperial japonez. Floare a luminii si a soarelui, crizantema este floarea nationala a Japoniei.

 

Sarbatoarea crizantemelor

Sarbatoarea crizantemelor nu mai este celebrata la data fixa si nici nu se vorbeste despre vreun festival care sa le puna in valoare frumusetea.

Doar expozitiile speciale si indeosebi cea de papusi confectionate din crizanteme dovedesc, cu fiecare an ce trece, puterea de inventivitate a japonezilor. Sunt reproduse aici personaje legendare, razboinici, animale mitologice, etc.

Pe vremuri, in ziua dedicata acestor minunate flori, nobilii dadeau petreceri la care se puneau frunze de crizanteme in pahare.

 

 

 

Festivalul crizantemelor (kiku matsuri)

Tinut in fiecare an la sfarsitul lunii octombrie, acest festival de 6 zile sarbatoreste o floare importanta in cultura japoneza. Festivalul prezinta mii si mii de crizanteme in Parcul Central Obihiro.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: