Sâmbătă, 30 Octombrie 2010 20:09

Crizantema

 

Descriere

In vechile ilustratii crizantema era reprezentata printr-o floare mica de culoare galbena si cu un numar redus de petale asemanatoare cu margareta. Cu ajutorul hibridizarii crizantemele au obtinut un numar mare de petale, forme si marimi diferite cat si o coloristica variata (rosu, portocaliu, ruginiu, mov).

Crizantemele sunt excelente pentru a se folosi in buchete sau in vaze. Florile taiate rezista in vaze intre 12-22 de zile. Se recolteaza dimineata.

Crizantemele sunt plante asociate toamnei, ce continua sa aibe flori chiar pana la caderea brumei din anotimpul rece.

Speciile genului Chrysanthemum sunt plante perene, ierboase, care cresc pana la 50-150 cm inaltime, cu frunze adanc crestate si flori mari, de culori diverse.

Aceste plante servesc drept hrana pentru larvele unor specii de fluturi.

 

 

Varietate

Genul a fost format din mult mai multe specii in istoria sa, dar acestea au fost separate in mai multe genuri. Denumirea genurilor a fost controversata, dar o hotarare a Codului International de Nomenclatura Botanica din 1999 specifica faptul ca specia definitoare a genului este Chrysanthemum indicum.

Aceste specii apartineau genului Dendranthema dupa separarea genurilor, dar inainte de hotararea CINB. Genurile care au fost separate sunt:

§         Argyranthemum

§         Glebionis

§         Leucanthemopsis

§         Leucanthemum

§         Rhodanthemum

§         Tanacetum

Dimensiunile foarte variate si culorile le fac potrivite pentru buchete si aranjamente florale creative pentru nunta de toamna. Culorile variaza de la alb pana la galben pal, de la roz la portocaliu, de la roscat la rosu puternic, visiniu sau chiar verde. Sunt minunate pentru a completa o tema inspirata din toamna bogata si calda.

 

Cultivare

Crizantemele sunt usor de cultivat. Prefera soare mult sau partial si pamant bine drenat. Pentru a inflori crizantemele au nevoie de 11 ore de lumina si 13 ore de intuneric din 24 ore. Solul in care se cultiva crizantemele trebuie sa aiba umiditate suficienta. Atat seceta cat si excesul de apa sunt nefavorabile plantelor. Trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata lor.

Desi crizantemele pot fi cultivate din seminte sau butasi, aproape fiecare cumpara plante tinere de la sera sau florarie.

Copileste lastarii pentru a dezvolta un aspect stufos. Ruperea lastarilor se face lateral pentru a lasa frunza in pozitia ei normala. Este gresit a se rupe copilii peste frunze deoarece acestea se rasfrang, iar apoi tija se va stramba.

Pentru a permite inflorirea la aproximativ 40-50 de zile de la plantare este bine sa stropesti crizantemele cu un ingrasamant bogat in fosfor.

Desi cultivarea crizantemelor se poate realiza si in tara noastra, acestea nu s-au adaptat pe deplin climatului de aici. De aceea crizantemele trebuiesc tinute la temperaturi cuprinse intre 7-14 grade Celsius.

Solul trebuie sa fie afanat, bogat in minerale si usor drenabil, iar vasul in care vor fi plantate trebuie sa fie destul de larg si adanc pentru a asigura spatiul necesar bunei fixari si dezvoltari. Atunci cand sunt pastrate pentru a trece peste iarna, se vor uda atat cat este nevoie, cat sa nu se usuce pamantul, excesul de apa putand provoca moartea florii.

In Romania, crizantemele nu rezista la temperaturile scazute de afara, de aceea toamna se muta in spatii protejate, unde temperatura nu scade sub 5 grade Celsius, dar nici nu creste mai mult de 10 grade. Pana in luna martie, crizantemele puse la iernat se uda rar, cat sa nu se usuce complet pamantul din vas.  

In gradina sau pe tereasa se scot in luna mai, chiar aprilie, in anii mai caldurosi. Trebuie sa i se rezerve un spatiu suficient pentru ca poate fi usor sufocata. Pamantul trebuie sa fie bine ingrasat si udat periodic incepand de acum.           

 

Expunere

Crizantemele se cultiva in locuri insorite. Nu se tem de frig, nici daca se intampla ca iernile foarte rigide sa vatameze frunzele. Din radacinile tufisului, primavara, reincepe dezvoltarea noilor frunze. Deoarece multe varietati produc tulpini purtatoare de flori foarte lungi, se recomanda sa fie pozitionate in gradina, in locuri ferite de vant.

 

Teren

Crizantemele prefera terenuri foarte putin argiloase, bine drenate, usoare si bine aerisite. Se recomanda un adaos de nisip, pentru a creste drenajul apei, precum si ingrasamant de grajd bine maturat.

 

Ingrijire

Pentru a ajuta planta sa infloreasca toamna abundent, varful plantei se ciupeste, adica se scurteaza cu aproximativ 5-10 centimetri. Acest lucru face ca ea sa se ramifice la baza si sa dea nastere, mai tarziu, mai multor tulpini florifere.

In acelasi scop se practica si copilirea, adica ruperea lastarilor laterali de pe tulpini, la fel ca in cazul tomatelor.

Ultima lucrare importanta, si cea mai delicata, este bobocirea, lucrare specifica lunilor august-septembrie, cand apar primii boboci de crizantema.

Pentru ca planta da nastere, in varful fiecarei tulpini, nu unuia, ci mai multor boboci florali, pentru a obtine o floare mare, normal dezvoltata, se alege unul singur, iar cei care au tendinta sa creasca in jurul lui se indeparteaza cu delicatete. Daca sunt lasati sa creasca, se vor sufoca unul pe celalalt, iar varful tulpinilor florale vor capata un aspect neingrijit.

 

 

 

Udare

Primavara si vara, plantele se uda sanatos, evitand insa udarea cand terenul este inca umed. In timpul lunilor reci se uda sporadic, doar in absenta ploii.

Exemplarele din ghivece se uda cu regularitate, evitand execsul de apa. Din martie pana in octombrie li se frunizeaza ingrasamant pentru plante cu flori, la fiecare 15-20 de zile.

 

Inmultire

Inmultirea crizantemelor se face in general prin butasi, toamna sau la inceputul primaverii. Ramurile de crizantema in general prind radacini cu usurinta, chiar daca sunt plantate direct in gradina.

Crizantema se inmulteste foarte usor, prin divizarea tufei, toamna sau primavara. Este recomandat sa se divizeze radacinile cel mai rar o data la trei ani, pentru ca altfel tufa se sufoca.

Crizantemele perene si cu tulpina inalta se inmultesc prin taierea unui lastar dinspre varf si plantarea acestuia intr-un ghiveci cu nisip, turba si pamant.

Cea din urma varianta este cea prin seminte, care se seamana primavara si se raresc periodic pentru a nu se sufoca reciproc.

 

Paraziti si boli

Planta se teme de putrezirea radacinilor, de oidio si de afide.

 

Cod floral

Crizantemele pot semnifica tristetea sau regretul.

La aceste flori putem aprecia frumusetea deosebita si mirosul discret pe care le prezinta. Crizantemele pot cu succes sa ne infrumuseteze curtile, apartamentele sau putem sa le pastram o perioada indelungata in ghiveci avand parte de compania lor o perioada lunga de timp.

 

Ocazie

Se ofera crizanteme atunci cand asistam la evenimente funerare, semnificand regretul purtat persoanelor decedate. Se evita ca ele sa fie oferite cu ocazia sarbatorilor cu caracter romantic sau evenimentelor fericite din viata noastra.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: