Interferente.ro Descopera Diverse Cresterea iepurilor de casa

Duminică, 31 August 2014 01:07

Cresterea iepurilor de casa

Cresterea iepurilor de casaCresterea animalelor mici, in special a iepurilor de casa este recomandata tuturor. Se poate practica individual, in gospodaria parinteasca, sau impreuna cu prietenii care sunt fascinati de animale, in special iepuri si cunosc ritmul de crestere a animalelor mici.

Cresterea iepurilor de casa este o sursa aducatoare de mari venituri. Iepurele nu ne da numai carnea ei gustoasa, ci si alte materii prime necesare industriei, cum ar fi blanita, pielea si parul.

Numarul raselor de iepuri este mare, situandu-se in jurul cifrei de 100. Iepuri se pot clasifica dupa mai multe criterii si anume:

·        Dupa productia principala distingem rase de carne, de blana si mixte.

·        Dupa greutatea corporala distingem rase mari (peste 5 kg), mijlocii (intre 3-5 kg), mici (2-3 kg) si pitice (mai mica de 2 kg).

·        Dupa insusirile blanii distingem rase cu par scurt, lung si obisnuit.

Iepurii de casa se cresc in primul rand pentru productia de carne. In acest sens va recomandam: Uriasul alb, rasa alb neozeelandez, rasa angora – tipul romanesc, uriasul belgian.

Dintre toate sortimentele de carne produse de animalele domestice, carnea de iepure contine cea mai mare cantitate de proteine si de substanta uscata, fiind gustoasa, usor de digerat si asimilat. Carnea iepurilor de casa asigura pentru organismul uman calciu, fier, vitamine, motiv pentru care se recomanda in alimentatia tuturor categoriilor de varsta, dar mai ales in hrana copiilor, batranilor si bolnavilor.

Printre multiplele considerente care pledeaza in favoarea cresterii iepurilor de casa se numara si cele referitoare la precocitatea si marea prolificitate a acestei specii. O iepuroaica poate fata pana la 50-60 pui anual, cu conditia sa aiba hrana si adapost corespunzator.

Perioada de gestatie la iepuroaica dureaza in medie 30-31 de zile. Dupa fatare se inregistreaza numarul puilor fatati, se indeparteaza cei morti. Acest control se efectueaza in absenta iepuroaicei, iar ingrijitorul trebuie sa fie foarte bine spalat pe maini cu sapun fara miros.

In momentul in care iepuroaica este readusa in cuib este foarte preocupata de problema hranei si a apei, iar in cazul cand nu le gaseste, recurge uneori la dezvoltarea propriilor pui.

Dupa fatare, timp de 21 de zile puii se hranesc cu lapte matern, iar dupa aceasta perioada, pana la intarcare, consuma si hrana suplimentara. Prima faza este foarte critica, puii fiind extrem de sensibili la curenti, se imbolnavesc usor, iar pe de alta parte exista primejdia de a fi omorati de propria lor mama, in fata unor pericole ce ar putea sa-i ameninte (pisici, sobolani, caini, zgomote puternice). De aceea iepurii trebuie sa creasca intr-un loc izolat, care sa le creeze senzatia de siguranta. In privinta construirii de adaposturi si custi, recomandam carti de specialitate, ca de exemplu “Cresterea iepurilor de casa” etc.

Din ce pot fi alcatuite ratiile? Din cartofi, morcovi, sfecla furajera, lucerna, trifoi verde, sparceta, sulfina alba, iarba de lunca, mazariche, porumbul furajer, secara, masa verde, ovaz, orz, varza furajera, spanac, salata, seminte de soia si floarea-soarelui s.a.