Interferente.ro Descopera Curiozitati Craciunul la romani si la alte popoare

Miercuri, 25 Decembrie 2013 15:23

Craciunul la romani si la alte popoare

 

Sarbatoarea crestinatatii, Craciunul, este aceeasi si totusi alta pentru fiecare natiune. Desi ar trebui sa avem doar o aducere aminte a ceea ce a insemnat pentru noi nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, oamenii au transformat aceasta zi intr-o zi de distractie si voie buna, preluand multe din obiceiurile pagane. De exemplu, ziua de 25 decembrie este ziua de sarbatorire a zeului Soare.

La noi, romanii, Craciunul este intampinat cu multe pregatiri: se face curatenie generala in locuinte, gospodinele pregatesc diferite mancaruri si prajituri gustoase. Copiii si tinerii invata colinde. Se impodobeste un brad cu globuri, beteala si bomboane de ciocolata. Din Ajunul Craciunului si pana in zori, cete de tineri colinda din casa in casa, ducand vestea buna a nasterii lui Iisus. Ei sunt rasplatiti de gazde cu nuci, mere, colaci si prajituri, iar mai nou li se ofera si bani. Pentru ca cetele de colindatori sa poata colinda tot satul, sarbatoarea s-a extins pe trei zile. Afla mai multe informatii legate de traditiile si obiceiurile specifice sarbatorilor de iarna la romani.

Cred ca toate acestea insa le stiti deja. Cu siguranta sunteti mai curiosi sa stiti cum sarbatoresc alte tari Craciunul. In acest articol vom face referire la tari precum: Austria, Danemarca, Germania, Norvegia si Suedia.

 

Austria

Sarbatorile de iarna debuteaza aici in 4 decembrie, ziua Sf. Barbara, patroana minerilor. In toate regiunile miniere ale Austriei se desfasoara festivitati publice, concerte de colinde, slujbe religioase si baluri. Pe 6 decembrie se sarbatoreste Sf. Nicolae. Procesiunile organizate cu acest prilej amintesc de sarbatorile publice medievale. In fruntea cortegiului merge Sfantul, insotit de personaje mascate, cu infatisare de monstrii care-i ameninta cu bagheta si-i sperie pe copii. De obicei, austriecii petrec Ajunul Craciunului in familie. Vizitele la prieteni si cunoscuti incep abia din 26 decembrie.

 

Danemarca

Un obicei danez este de a impodobi ferestrele si peretii camerelor cu ghirlande impletite din ramuri de pin. Unii suspenda deasupra mesei de Craciun cununi de brad purtand panglici rosii si lumanari. In Ajunul Craciunului familia se aduna in jurul bradului, danseaza si canta colinde. Urmeaza apoi impartirea cadourilor: cel mai varstnic membru al familiei alege un cadou de sub brad si il daruieste persoanei careia ii este destinat. Acesta alege un alt cadou pentru a-l inmana la randul ei si procesul continua pana cand toti isi primesc darurile.

 

Germania

Un obicei german este aprinderea unei lumanari in fiecare din cele patru duminici ce preced ziua de Craciun. In intervalul dintre Craciun si Anul Nou marile artere si piete sunt strabatute de procesiunile celor trei magi. Tot aici au loc spectacole de strada in care actori amatori joaca scene inspirate din mitul biblic al nasterii lui Iisus. De asemenea, se organizeaza targuri de iarna, pentru a gazdui festivitatile publice si activitatile comerciale.

Slujbele religioase sunt urmate de concerte de orga, un loc aparte revenind Oratoriului de Craciun al lui Johann Sebastian Bach.

 

Norvegia

Potrivit unui stravechi obicei, norvegienii merg ei insisi in padure sa aleaga si sa taie bradul de Craciun. Pomul este intotdeauna impodobit de parinti. Copiii nu au voie sa-l vada decat in seara ajunului. In dimineata de Craciun se merge la biserica, iar seara se aduna cu totii in fata bradului, unde se citesc pasaje din biblie, se impart daruri si se colinda. Un obicei specific este «hora» din jurul bradului. Norvegienii obisnuiesc sa cumpere pentru copii papusi numite Nisse, care-l reprezinta pe Santa Claus.

De Craciun casele sunt decorate cu crengute de vasc. Strazile oraselor sunt decorate feeric.

 

Suedia

De Craciun isi face aparitia Mos Craciun, insa el difera de clasicul Santa Claus. Este infatisat ca un pitic cu barba alba.

Mancarea traditionala suedeza de Craciun este orezul cu lapte.

O stea confectionata din lemn, paie si hartie colorata decoreaza ferestrele caselor si vitrinele magazinelor. Tapul facut din paie este de asemenea prezent de Craciun in mai toate caminele.

 

 

Te-ar putea interesa sa afli si cateva obiceiuri si traditii bizare, mai ciudate, practicate in jurul lumii de Craciun.