Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Cordul pulmonar cronic

Luni, 10 Decembrie 2012 22:50

Cordul pulmonar cronic

 

Intre plamani si aparatul cardiovascular sunt raporturi de intima functionalitate, stabilite prin arterele si venele pulmonare, care asigura circulatia directa a sangelui de la inima la plamani si inapoi la inima. Aceasta circulatie se realizeaza in scopul oxigenarii continue a sangelui, care se distribuie in tot organismul.

 

Relatia atat de stransa ce exista intre aceste doua organe vitale explica in buna masura de ce in unele imbolnaviri ale inimii sufera si plamanii si de ce numeroase afectiuni ale aparatului respirator au repercusiuni severe si asupra inimii. In cordul pulmonar cronic, care se mai numeste si sindrom cardio-pulmonar, inima sufera de pe urma unor boli ale aparatului respirator ce au fost neglijate, asa cum se intampla in vechile bronsite cronice si in emfizemul pulmonar, mai ales cand acestea sunt intretinute de fumat si abuz de bauturi alcoolice, in pneumoconioze (boli provocate de depunerea indelungata a unor pulberi minerale sau organice in tesuturile plamanilor), in astmul bronsic, in unele forme de pneumonie, tuberculoza pulmonara, pleurite, supuratii si fibroze pulmonare. Instalarea cordului pulmonar cronic provoaca o gama variata de tulburari, care, in raport cu stadiul evolutiv al bolii, se manifesta prin cianoza (invinetirea) buzelor si a degetelor de la maini si picioare, dilatarea venelor de pe fata dorsala a mainilor, edeme ale gleznelor, oboseala la eforturi mici, cu senzatia lipsei de aer, marirea ficatului, care devine dureros, precum si alte diverse suferinte ce tin de deficiente functionale ale rinichilor sau ale altor ogane.

 

Tratamentul este complex si se adreseaza atat sindromului cardiopulmonar, cat si eventualelor sechele restante ale afectiunilor care i-au determinat aparitia. Pe langa medicatia prescrisa (antibiotice, chimioterapice, bronhodilatatoare, tonicardiace, diuretice, etc.), suferinzii de cord pulmonar cronic trebuie sa evite eforturile fizice mari si locurile poluate, sa solicite in anumite cazuri schimbarea locului de munca in medii fara noxe profesionale, sa respecte regimul alimentar dietetic indicat si sa nu abuzeze de bauturi alcoolice, sa nu fumeze, sa duca o viata cumpatata, sa utilizeze rational timpul liber, sa se fereasca de locurile aglomerate in timp de epidemii. Dar, ceea ce este, de asemenea, de dorit si tot atat de important se refera la masurile care trebuie luate pentru prevenirea aparitiei cordului pulmonar. Acestea pretind acordarea atentiei cuvenite ingrijirii corespunzatoare a tuturor afectiunilor aparatului respirator, urmarindu-se cu rigurozitate numai recomandarile medicului.

 


Newer news items:
Older news items: