Miercuri, 14 Noiembrie 2012 17:32

Constipatia cronica I

Suferinta comuna, banala, foarte frecventa, ce reprezinta sursa unor multiple preocupari pentru o serie de bolnavi, constipatia inseamna evacularea mai rara (decat in fiecare zi sau la 2 zile) a continutului colonic sau evacuarea unui scaun extrem de redus si uscat.

Functia esentiala a colonului este de stocare, deshidratare si evacuare a continutului intestinal. Aceasta se realizeaza atat prin diferite tipuri de miscari ale colonului, cat si prin absorbtia apei prin mucoasa intestinala. Activitatea colonului este controlata de inervatia proprie din peretele intestinului, de nervii simpatici si parasimpatici, de scoarta cerebrala. Miscarile colonului sunt influentate si de anumiti hormoni digestivi. Leziuni diferite ale peretelui intestinal, afectiuni ale organelor din jur, dereglarea sistemelor de control al miscarilor intestinale, produc tulburari in functia normala a colonului. Constipatia reprezinta deci un aspect al dereglarii functiei normale a colonului.

Dat fiind faptul ca activitatea intestinului depinde de multi factori, constipatia poate fi si ea produsa prin multiple mecanisme. Astfel distingem:

Constipatia produsa prin defecte congenitale (care au aparut in timpul vietii intrauterine si care erau deja prezente la nastere). Cea mai frecventa afectiune din aceasta categorie o reprezinta megacolonul idiopatic sau boala Hirschprung. Ea se caracterizeaza prin aparitia, inca de la nastere, a unei constipatii rebele si din ce in ce mai greu la laxative. Se datoreste lipsei inervatiei proprii a unui segment colonic si necesita, in final, interventie chirurgicala.

Constipatia produsa prin boli ale intestinului sau ale organelor din vecinatate. Se intalneste atunci cand modificari care impiedica circuitul normal al continutului intestinal: tumori in lumenul intestinal, leziuni inflamatorii ce produc stenoze, diverticuloze intestinale, aderente in jurul intestinului sau mase tumorale in vecinatatea sa. Cele mai frecvente sunt insa cazurile in care leziunile sunt localizate anorectal, cum sunt hemoroizii, in special cei trombozati, si fisurile anale.

Constipatia produsa prin dereglari functionale:

§         La persoanele in varsta, la care musculatura peretelui abdominal este flasca, constipatia este deseori frecventa. De asemenea, in sarcina, constipatia este un simptom comun.

§         In anumite afectiuni endocrine ca hipotiroidia si hipertiroidia, dereglarile hormonale produc si constipatie.

§         Exista o serie de medicamente care produc intarzierea tranzitului intestinal, din care mentionam: carbonatul de calciu, alucolul, antispastice, tranchilizantele, derivatele din morfina, anumite medicamente care actioneaza asupra ganglionilor nervosi. Insusi abuzul de anumite purgative, cum sunt: ceaiul de crusin, rubarba sau sucul de aloe vera, daca sunt administrate in cantitati mari si timp indelungat, provoaca distrugerea ganglionilor nervosi din peretele intestinului si in felul acesta accentueaza constipatia, pentru combaterea caruia au fost utilizate.

§         In anumite leziuni ale maduvei spinarii (leuconevraxita, tabesul etc.), controlul nervos al functiei intestinale este intrerupt, instalandu-se o constipatie rebela. Mult mai frecvent se observa insa constipatia in bolile psihice, in nevroze, unde dereglarea controlului nervos central produce si tulburarea functiei intestinale. Suferinta poarta denumirea de intestin iritabil, iar una din variantele sale este constipatia spastica.

Dr. Carmen Oproiu

Constipatia cronica II

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: